J. Juškaitė. Ar galima kultūrą atskirti nuo politikos?

Ramūnas Karbauskis nuosekliai pasisakė už LGBT+ bendruomenės teisių varžymą.

Jūratė Juškaitė | Emilijos Filipenkovaitės nuotr.


Jūratė Juškaitė 

Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė

Viename interviu (atpasakoju iš atminties) jis nedviprasmiškai pasakė, kad jo vadovaujama partija niekada nepritars tos pačios lyties asmenų partnerysčių įteisinimui, todėl rinkėjai, turintys homofobiškų nuostatų, gali visada pasitikėti valstiečiais, kurie balsuos vieningai.

Taip, spėčiau, bandyta įgelti artimiausiems konkurentams – „socdemams“ ir Demokratų frakcijai „Vardan Lietuvos“ – jos šiuo klausimu balsavo mišriai. Taip pat parodyti, kad partnerystės klausimu partijoje egzistuoja griežtos rankos politika.

Politologai, matyt, sutiks, kad anti LGBT+ retorika tapo vienu iš svarbių R. Karbauskio viešojo įvaizdžio sudedamųjų dalių.

Kaip ir tam tikros kultūros mecenavimas (drag baliai, matyt, finansinės pagalbos nesulauktų?). Veikdamas per vadinamąsias minkštąsias priemones, politikas didina savo socialinį kapitalą, kurio raktiniais žodžiais tapo šeima, blaivumas, kultūringumas, ir pan.

Jei Naisių festivalio tikslas iš tiesų būtų tik suburti šeimas, žmones iš regionų ir pasiūlyti jiems žinomų atlikėjų koncertus bei edukacijas, (kaip dabar mums bandoma visiems pasakyti), renginio komunikacija taip stipriai nesisuktų aplink vieną žmogų.

Net ir niekada festivalyje nedalyvavę žino, kas yra pagrindinis festivalio rėmėjas ir ideologinis vadovas: R. Karbauskio citatų, pamąstymų, nuotraukų pilna pranešimuose spaudai bei kitokio žanro tekstuose apie festivalį. Jis ir pats aktyviai dalyvauja renginiuose, taip užtikrindamas savo matomumą.

Ar tokiomis aplinkybėmis įmanomas dalyvavimas Naisių festivalyje, neprisidedant prie R. Karbauskio populiarumo ir netiesioginio palaikymo jos idėjoms?

Man atrodo, kad atsakymas gana aiškus – ne.

Ar įmanoma tai neutralizuoti festivalio metu išsakant savo poziciją? Galbūt, priklausomai nuo to, kaip dalykai pasakomi ir kokį atgarsį turi visuomenėje.

Neabejoju, kad nemaža dalis festivalio lankytojų yra tolerantiški, ieškantys būdų, kaip praleisti laiką su šeima, draugais, artimaisiais. Tikiuosi jie ir toliau domėsis atlikėjų, kurie atsisakė dalyvauti festivalyje, kūryba ir eis į jų koncertus.

Rubrikoje „Pozicija“ skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni