LGBTQ+ aktyvistas kreipėsi į Naisių festivalyje pasirodysiančius atlikėjus: „Nepykite, jei apie tai ateityje nuolat bus primenama“

Kilus kritikos bangai, kad kai kurie LGBTQ+ bendruomenę palaikantys atlikėjai ketina dalyvauti Naisiuose rengiamame festivalyje, kurio mecentas – prieš LGBTQ+ asmenų teises pasisakantis Ramūnas Karbauskis, dalis muzikantų neatsitraukia ir vis tiek ketina dalyvauti šventėje: sako, kad nereikia bėgti, esą svarbu nepainioti meno ir muzikos. „Tokia pozicija yra veidmainiška. Tai aiškiai parodo atlikėjų nenorą matyti, kad festivalį inicijuoja homofobiškos partijos lyderis bei remia su juo susijęs verslas. Tai yra ne kas kita, o politika, su menu tai mažai ką turi bendro“, – įsitikinęs LGBTQ+ teisių organizacijos Tolerantiško jaunimo asociacijos (TJA) pirmininkas Artūras Rudomanskis.

Artūras Rudomanskis | J. Šuminaitės nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Naisiuose artėjantį savaitgalį rengiamame festivalyje ketino pasirodyti daugybė garsenybių, tarp jų – Donatas Montvydas, grupė „The Roop“. Jie ne kartą yra viešai pasisakę už LGBTQ+ asmenų teises. Tiek vieni, tiek kiti dalyvavo ir praėjusį mėnesį „Baltic Pride“ surengtame koncerte, rašoma TJA pranešime spaudai.

„Taigi, tąkart LGBTQ+ bendruomenei buvo pasiųsta aiški žinia – mes jus palaikome, esame jūsų pusėje ir jus remsime. Tačiau jau kitą mėnesį nutinka taip, kad šios žinutės siuntėjai atsiranda Ramūno Karbauskio, homofobiškos partijos pirmininko, mecenuojamo renginio programoje. Suprantama, kad kai kurie atlikėjai, kurių vadybininkai neapgalvotai sutiko dalyvauti festivalyje, galėjo nežinoti, kokios sąsajos slypi tarp šio koncerto ir „valstiečių“ pirmininko tikslų. Tačiau kai šis klausimas mūsų valdybos nario ir žurnalisto Jono Valaičio buvo iškeltas viešai, o tariamai LGBTQ+ teises palaikantys atlikėjai nusprendė vis tiek festivalyje pasirodyti ir taip Ramūno Karbauskio pinigais palinksminti susirinkusią publiką, tai jau parodė tam tikrą jų veidmainišką poziciją – suprask, mes jus palaikom, bet prieš jūsų teises veikiančios partijos lyderio sumanytoje šventėje irgi sudalyvausim, čia kaip ir nieko tokio“, – sakė A. Rudomanskis.

Festivalyje ant scenos ketinantis užlipti Saulius Prūsaitis portalui delfi.lt aiškino: „Aš ne politinis atlikėjas, mano muzika – ne apie politiką“.

A.Rudomanskis nesutinka, kad Naisiuose vyksiantis festivalis niekaip nesusijęs su politika. Jo manymu, šiuo atveju muzikantai pasitelkiami R. Karbauskio kaip priemonė siekiant susirinkti politinių taškų

„Šis festivalis – būtent apie politiką. Kai jį remia politinės partijos pirmininkas ir su juo susijęs verslas, tai įgyja tam tikrą politinį atspalvį, nereikia apsimesti, kad to nėra. Renginio plakatuose Ramūno Karbauskio vardas parašytas juodu ant balto. Akivaizdu, kad politikų remiami ar inicijuojami renginiai vienaip ar kitaip gali prisidėti prie jų populiarumo, įvaizdžio gerinimo. Kai tame sutinka dalyvauti garsūs šalies žmonės, jie norom nenorom įsivelia į politiką, padeda politinėms partijoms, jų lyderiams atrodyti visuomenės akyse solidžiau. Ir čia jau niekaip neberodomas aiškus atsiribojimas nuo tam tikro Ramūno Karbauskio elgesio, kuris, švelniai tariant, kertasi su žmogaus teisių principais. Jeigu tu dalyvauji su Ramūnu Karbauskiu susijusioje šventėje, tau gal ir nieko tokio jo partijos anksčiau priimti nepalankūs sprendimai LGBTQ+ teisių atžvilgiu. Tai kam apsimesti, kad esi LGBTQ+ bendruomenės pusėje?“ – klausė A. Rudomanskis.

LGBTQ+ teisių organizacijos vadovą nustebino ir grupės „The Roop“ reakcija. Muzikos prodiuseris Lauras Lučiūnas atlikėjus, kurie pasitraukė iš festivalio, ketvirtadienį pavadino nebrandžiais ir pareiškė, kad pati grupė ne kartą yra išreiškusi palaikymą LGBTQ+ bendruomenei.

„Sakyčiau, nebrandu yra užsirišti akis ir nematyti politikos ten, kur politikai pasitelkdami renginius siekia savo populistinių tikslų. O tikrai brandu yra pripažinti savas klaidas, kaip šiuo atveju pasielgė grupės „jauti“ ir „Graži ir ta galinga“ atstovai, tai yra tikrosios brandos pavyzdys. Klysti ir suklupti galime visi. Bet svarbu pasimokyti iš savų klaidų. Tai šiuo atveju vieni atlikėjai, net ir žinodami visą situaciją, apie kurią rašo žiniasklaida, dalyvaus renginyje, iš Ramūno Karbauskio rankų pasiims honorarą, o kiti demonstruoja vertybinę poziciją, jog jiems homofobo remiamos scenos nereikia“, – aiškino A. Rudomanskis.

Pasak jo, muzikantų sprendimai, dalyvauti ar nepasirodyti Naisių festivalyje, susijęs su jų vertybėmis.

„Tai yra vertybiniai apsisprendimai. Grupė „The Roop“ prieštarauja savo pačios deklaruojamoms pažiūroms, nes viena vertus jie pasisako už LGBTQ+ lygiateisiškumą, antra vertus, vykdami į Ramūno Karbauskio festivalį, grupė jį legitimizuoja, prisideda prie pačio Ramūno Karbauskio sumanymo. Mano nuomone, Ramūnas Karbauskis, remdamas šį festivalį renkasi politinius taškus, tai jeigu atlikėjai dalyvaudami jam padeda, reiškia, nekreipia dėmesio į tam tikrus jos veiksmus. Gal tada grupei visai nieko tokio, kad Ramūnas Karbauskis LGBTQ+ eisenos dalyvius vadina pusnuogia minia, kurios teisėms ne laikas? Bent toks įspūdis, jog grupė taip galvoja, susidaro, čia nenorima tiesiog matyti dramblio kambaryje“, – kritišką požiūrį išsakė A. Rudomanskis.

Muzikos prodiuserio L. Lučiūno nuomone, apie LGBTQ+ asmenų teises „su žmonėmis reikia kalbėtis, bendrauti, o ne bėgti į krūmus“.

Pasak A. Rudomanskio, šiuo atveju atsiribojus nuo festivalio ir aiškiai parodžius, kad homofobiškomis nuostatomis besivadovaujančių politikų renginiuose menininkai nedalyvaus, būtų pasiektas kur kas didesnis efektas. „Nereikia apsimesti, kad Ramūnas Karbauskis yra tas žmogus, su kuriuo galima susikalbėti ir bendrauti. Jo tikslas tikrai nėra suburti festivalyje žmones, su kuriais atlikėjai kalbėtų apie meną ar kad ir apie tas pačias LGBTQ+ teises. Jo tikslas vienas – parodyti, koks jis geras politikas, nes štai, jo festivalyje tiek daug garsių ir pripažintų atlikėjų sudalyvavo. Nereikia apsimesti, kad trūksta diskusijų ir pokalbių. Apie LGBTQ+ teises jau seniai viskas išdiskutuota. Trūksta tiesiog vertybinių sprendimų atlikėjų tarpe, trūksta ir politinės valios Seime. Jokios kalbos jau nebepadės, reikia veiksmų. Tai šiuo atveju veiksmai tokie, kad politikai gali engti LGBTQ+ bendruomenę kaip tik nori, bet atlikėjai vyks į jų rengiamas šventes „pasikalbėti“. Keistas požiūris“, – kalbėjo TJA vadovas.

A.Rudomanskis atkreipė dėmesį ir į L. Lučiūno ištartą frazę portalui Žmonės.lt: „Mūsų vertybės nesikeičia, o jei festivalis mus kviečia koncertuoti, vadinasi, gal ir jie pritaria mūsų viešai reiškiamai pozicijai“.

„O tai gal festivalio organizatoriai norėtų tą pasakyti viešai – pritariame atlikėjų, sakančių, jog LGBTQ+ asmenys turi turėti lygias teises, pozicijai. Deja, nesako. Deja, patys organizatoriai neatsiriboja nuo Ramūno Karbauskio homofobiškų sprendimų. Gal tai reiškia, kad jeigu festivalis sutinka būti finansuojamas „valstiečių“ lyderio, tai jis sutinka su pastarojo idėjomis ir mintimis?“ – retoriškai klausė A. Rudomanskis.

TJA vadovas pažymėjo, kad toks atlikėjų elgesys gali būti ir ne taip lengvai pamirštas, kaip tikimasi. „Akivaizdu, kad visuomenė jau pribrendo kelti klausimus. Mums, LGBTQ+ žmonėms, reikia tikro, ne dirbtinio palaikymo. Galiu pasakyti atlikėjams štai ką: „Nepykite, jei apie tai jums bus primenama. Taip, jūs turite teisę patys spręsti, kur koncertuoti, o kur ne, bet žmonės lygiai taip pat turi teisę tai vertinti, kelti klausimus dėl pasirinktų renginių“, – tikino LGBTQ+ organizacijos pirmininkas.

Papildyta 2022-07-08 d. 13 val. 17 min. Grupė „The Roop“ penktadienį galiausiai taip pat patvirtino festivalyje nepasirodysianti: „Šiandienos žinia ir Ramūno Karbauskio pasisakymas, kad žada kreiptis į KT dėl Vytautui Landsbergiui suteikto valstybės vadovo statuso, mums yra paskutinis lašas.

Oficialiai pranešame, kad nevykstame į Naisių festivalį. Suprantame, kad festivalis yra ne Karbauskio partijos nariams, tačiau turime savo poziciją įvairiais klausimais, kuri kardinaliai skiriasi nuo festivalio mecenato.

Renginyje norėjome visuomenę apjungti, o ne priešinti, šviesti, o ne skirstyti. Tačiau naujausias festivalio pagrindinio mecenato Karbauskio išstojimas tiesiog galutinai atėmė motyvaciją“.


Papildyta 2022-07-08 13 val. 35 min. Sprendimą nedalyvauti koncerte penktadienį paskelbė priėmęs ir Donatas Montvydas. „Oficialu! Naisių festivalis įgauna politinį atspalvį. Turėjau kilnų tikslą ir motivaciją skleisti žinutę visiems susirinkusiems. Gaila, bet turiu pranešti, kad kartu su grupe „The Roop” šiandien priėmėme sprendimą nepasirodyti Naisiuose vykstančiame festivalyje. Laikykimės bendrumo. Visus mano gerbėjus kviečiu pasimatyti mano koncertuose Peace and love“, – rašė atlikėjas savo „Facebook“ paskyroje.


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni