Ugnė Litvinaitė. Tokiems tėvams aš niekaip negaliu rasti pateisinimo

Naujas Milanos klipas, kurį taip reiktų vadinti, savo propagandine žinute turbūt pranoksta visus iki tol buvusius – tiek, kad net sunku patikėti. 

Asociatyvi Sandy Millar/Unsplash.com nuotr.


Ugnė Litvinaitė

lyčių lygybės ir lygių galimybių tyrėja

Atrodo, kad visa Šeimų maršo tinklo kultūrinė propagandinė produkcija (ir ne vien šitos mergaitės klipai), ruošiama neaišku už kokius pinigus ir neaišku kokiam galutiniam tikslui, jau reikalauja rimto mokslinio, analitinio ir valstybės dėmesio.
 
Iš dalies dėl to, kad kvalifikuotai išanalizuoti šito reiškinio, kuris tikrai turi būti labai atidžiai išanalizuotas, šią akimirką šiuo metu neturiu galimybių, noriu tik paminėti vieną šlykštų aspektą, susijusį su lytimi ir seksualumu bei vaiko centravimu propagandiniame projekte, kuris visą tą kultūrinės produkcijos mašiną ir apnuogina, ir subaisina tiek mikro, tiek makro lygmenyse.

Jau kai buvo paskelbtas (2021 m. gegužę) taip vadinamas dainos klipas „Šeima – tikra vertybė“, man buvo labai negera matyti, kaip mergaitė, vos prieš kelis mėnesius dainavusi 11-13 m. amžiaus grupėje vokalo konkurse, tame plačiai pasklidusiame klipe „Šeima – tikra vertybė“ (virš 200 tūkst. peržiūrų youtube, 100 tūkst. peržiūrų feisbuke) seksualizuota. Žvilgsniai ir judesiai gali būt įvairiai traktuojami, man jie turi nemažai seksualinio krūvio – tokio krūvio, kuris sufleruoja žiūrėtojui matyti vaiką kaip sekso ir geismo objektą.
 
Tų pačių metų vasario 13 d. Milanos „Facebook“ paviešintame vaizdo įraše (400 tūkst. peržiūrų ), sveikinančiame su „artėjančia tarptautine šeimos diena“, 11-13m. vaikas atlieka Beyoncé’s – feminist icon ir the sexiest bomb on the scene – dainą „Crazy in Love”. Tradicinės šeimos gynėjo dukra ir šeimų maršo aktyvi palaikytoja, 11-13 m. mergaitė nuogu pilvu dainuoja: „I touch on you more and more every time / When you leave, I'm begging you not to go [...] Got me looking so crazy right now, your touch / Got me looking so crazy right now (your touch) / Got me hoping you'll page me right now, your kiss / Got me hoping you'll save me right now”. Daina taip pat buvo Fifty Shades Of Grey (romantinis erotinis filmas) garso takelyje.
 
Su naujuoju klipu mergaitės seksualizavimas dar labiau advanced, praktiškai atitinka plačių masių skonį (sakyčiau, panašiai įdomus yra repo pasitelkimas tradicionalistinėms žinutėms).
 
Aš visą šitą informaciją randu viešai ir ja susidomiu po to, kai įvyksta „Šeima – tikra vertybė“ premjera.

Daugybė žmonių, jaunų ir nelabai, moterų ir vyrų, žiūrėjo tuos įrašus anksčiau, dabar žiūri dar daugiau. Žiūri Orlauskas, žiūri Krivickas, žiūri random bičas.

Vaikas išnaudojamas politiniams ir tėvo asmeniniams bei verslo tikslams net to neslepiant. Pastebėkit, kad paskutinis įrašas Milanos „Facebook“ profilyje yra pasidalinimas tėvo pardavinėjamos knygos reklama – iškart po klipo, kuris sulaukė daug dėmesio. Apie mergaitės – ar jos personažo, konstrukto, palankaus tėčiui ir kitoms jėgoms, sukurto socialinėse medijose – tiek atvirą, tiek užslėptą Šeimos maršo, o dabar dar ir putino Rusijos, palaikymą ir propagavimą net nekalbėsiu, nes manau, kad kalbėti jau ne mano vieta, o vieta tų, kurie galimai rastų papildomų, naujas pasekmes keliančių faktų.
 
Marius Gabrilavičius - Milanos tėvas | Nuotraukos šaltinis: lrt.lt
 
Vaikas įmetamas į suaugusiųjų pasaulį nešti pavojingas propagandines žinutes naudojantis tuo, kad daliai visuomenės atrodys amoralu kritikuoti vaiką už akivaizdžiai jo aplinkos primestus įsitikinimus, ir sykiu tuo, kad mergaitės seksualizavimas, matyt, pritrauks ir patrauks daugiau žiūrovų ir įtikėtojų. Kartu už seksualizuoto performanso matomas vaikas duoda nekaltumo efektą: tai tyra mergaitė, dar tik beprasiskleidžianti, nenuskinta gėlelė, ji mums liudija iš rytų visus sveikinančią saulę ir tradicionalistines vertybes.

Vaikai turi teisę turėti nuomonę apie savo gyvenimą, jo sąlygas, ir ji turi būti išgirsta, vaikai turi teisę atrasti save įskaitant savo seksualumą, bet jie taip pat turi teisę į informaciją. O tėvai ir visuomenė turi pareigą vaikams sudaryti sąlygas, kuriose jie visa tai galėtų daryti saugiai. Nes vaikai yra labai pažeidžiami ir priklausomi nuo suaugusiųjų.

Šiuo atveju „tradicinės vertybės“ pateikiamos su meile ir pataikavimu – vienu ar kitu būdu jas maitinančiam totalitarizmui ir Rusijai – per mergaitės seksualizuotą perkėlimą į suaugusiųjų pasaulį. Iš išnaudojama ir apvagiama nuo vieno svarbiausių dalykų vaiko vystymesi: savo tapatumo atradimo. Ir seksualizavimas čia labai gerai parodo tikrą „tradicinį“ supratimą apie mergaites ir moteris mūsų visuomenėje: jos tėra objektai patriarchato valioje.

Milana dainuoja: „Paaiškinkit visom mamom, kas ta lyčių lygybė / Sutiksiu, bet kažin kodėl ne tėtis mane gimdė?“. 

Ogi todėl ta lyčių lygybė visų pirma (nors tikrai ne vien) ir tokia opi problema, kuriai spręsti steigiamos socialinės ir politinės institucijos (kaip gimdymo ir vaikų priežiūros „atostogos“ bei socialinis draudimas, kurias tikiuosi ir galiu spėti, Milanos mama gavo), kad moterys yra tos, kurios gali pastoti, o tuomet turi išnešioti kūdikį ir jį pagimdyti. Ne, biologiniai vyrai to nedaro, ir jų buvimas su vaiku yra daug labiau socialinių dalykų nulemtas nei biologinių. Moterys patiria didesnę riziką savo fizinei ir emocinei sveikatai, ekonominiam gerbuviui ir nepriklausomybei, socialiniam statusui ir psichosocialinei gerovei, nes jos didelę savo gyvenimo dalį gali pastoti, pastoja, nešioja ir gimdo vaikus. Geroji dalis ta, kad kaip visuomenė ir valstybė galime suteikti joms daug apsaugos mechanizmų ir padaryti visą tą kelionę kaip įmanoma saugesnę ir laimingesnę.

Tik ar greitu laiku nesulauksime dainos prieš abortus ir lytinį švietimą? Nes tradicionalizmas Lietuvoje labai mėgsta mergaites ir moteris matyt seksualizuotas, bet jų apsaugoti nuo to pasekmių – ne. Net jei tai yra random bičo tekanti seilė ar kažkas daugiau prie kompiuterio ekrano, aš nežinau, koks tėvas ir kokia mergaitė to norėtų.

Moterims ir merginoms būti seksualioms šitam pasaulyje kainuoja.
 
Aš visiškai nenoriu vardinti, ką tai kainuoja. Visa širdim, tiesą sakant, linkiu Milanai palaimingos paauglystės ir palaimintos suaugystės, tik kuo geriausių santykių ir laimingos šeimos, kuri jai yra vertybė. Ir taip tikiu ir bus.

Bet tokiems tėvams aš niekaip negaliu rasti pateisinimo.

Rubrikoje „Pozicija“ skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni