Mirus prievarta kaltintam kunigui Bažnyčia atsižegnoja nuo tyrimo: teisingumas neatsiejamas nuo gailestingumo

Viešojoje erdvėje kilus pasipiktinimui dėl Katalikų bažnyčios sprendimo sustabdyti tyrimą, kuriame buvo aiškinamasi galimos kunigo Alberto B. vykdytos seksualinės prievartos prieš menininką Denisą Kolomyckį detalės, Vilniaus arkivyskupijos atstovė pareiškė – baudžiamasis procesas prieš kaltinamą dvasininką sustabdytas vadovaujantis Katalikų bažnyčios Kanonų teisės kodeksu, o teisingumas yra neatsiejamas nuo gailestingumo.

Vilniaus arkikatedra | Vadim Sadovski/Unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Apie seksualinę prievartą D. Kolomyckis ryžosi prabilti 2021 metais – praėjus 17-kai metų po įvykių. Nederamu ir nusikalstamu elgesiu kunigą apkaltinęs vaikinas tikėjosi teisingumo, tačiau jaučiasi jo nesulaukęs: kunigui mirus, tyrimas sustabdytas. Regis, situacija gali tuo ir pasibaigti. Žmogaus teisių gynėjai ragina tyrimą tęsti. 

Sako, kad daugiau niekas nesiskundė

„Pagal Vatikano patvirtintą dokumentą, mirus kaltinamam dvasininkui, vykdant baudžiamąjį procesą, informuojama Tikėjimo mokymo kongregacija. Vilniaus arkivyskupija informuos Tikėjimo mokymo kongregaciją apie kaltinamojo mirtį ir lauks informacijos, kokių tolesnių veiksmų imtis.

Šiuo žiniasklaidoje minimu atveju kaltinimai kunigui buvo pateikti vieno asmens. Daugiau tokio ar panašaus nusikaltimo kaltinimų kunigui nebuvo gauta“, – portalui jarmo.net praėjusią savaitę, penktadienį teigė Vilniaus arkivyskupijos kurijos komunikacijos koordinatorė Živilė Peluritienė ir paragino visus nuo seksualinio smurto nukentėjusius žmones kreiptis tiek į teisėsaugą, tiek į Katalikų bažnyčią. 

Be to, ji raštu pateiktame atsakyme prakalbo ir apie gailestingumą.

„Teisingumas Bažnyčiai yra neatsiejamas nuo gailestingumo. Dar kartą verta priminti arkivyskupo žodžius, kad net ir vienas nepilnamečių išnaudojimo atvejis yra per daug. Visi atvejai turi būti ištirti, o nepilnamečiai, pažeidžiami asmenys, ar tie, kurie turi pagrįstos informacijos apie Bažnyčioje patirtą prievartą prieš nepilnamečius ar pažeidžiamuosius, kviečiami kreiptis į vyskupijose paskirtus tyrėjus. Taip pat prašome kreiptis į teisėsaugos institucijas“, – dėstė Ž. Peluritienė.

Kodėl skambino?

D. Kolomyckis liepos 13-ąją pranešė apie seksualiniu smurtu apkaltinto kunigo mirtį sužinojęs po to, kai sulaukė skambučio iš Katalikų bažnyčios atstovo. Menininkas tikino ne tik buvęs pakviestas susitikti su arkivyskupu Gintaru Grušu, bet jam taip pat buvo pranešta, jog neva kaltintas dvasininkas nusižudė.

Denisas Kolomyckis prieš metus žengė itin drąsų žingsnį – prabilo apie nederamą kunigo elgesį ir įvykius vasaros stovykloje prieš 17-ką metų. Tačiau teisingumo vaikinas taip ir nesulaukė | Asmeninio archyvo nuotr.

Žiniasklaidai Vilniaus arkivyskupija savižudybės faktą paneigė ir pareiškė, kad neva Albertas B. mirė dėl kitų priežasčių.

Abejonių dėl pokalbio turinio – to, kas buvo, o kas nebuvo pasakyta – prasklaidyti greičiausiai nepavyks, mat pats skambutis įrašytas nebuvo.

„Pokalbio dalyviai turi būti informuojami, jeigu pokalbis įrašomas. Šis pokalbis nebuvo įrašomas, o skambinančiam asmeniui mirties priežastis buvo nežinoma“, – tikino Ž. Peluritienė.

Kita vertus, Vilniaus arkivyskupijos atstovė nepareiškė, kad menininkas skambučio turinį išsigalvojo. Tokiu atveju nebūtų aišku ir tai, kodėl vaikinas galėjo taip pasielgti.

Ji informavo, kad vaikinui skambino vienas iš bylą tyrusių Katalikų bažnyčios teisėjų.

„Su Denisu Kolomyckiu bendrauja Bažnytinio teismo teisėjai, taigi, ir skambutis, kuriuo jis kviečiamas susitikti su arkivyskupu, buvo vieno iš jų“, – patikslino Ž. Peluritienė, ne kartą paneigusi ir tai, kad kaltintas kunigas pakėlė prieš save ranką, ir tai, jog per pokalbį menininkui kaip dvasininko mirties priežastis buvo įvardyta būtent savižudybė.

Kokią pagalbą siūlė – nedetalizavo

D. Kolomyckis teigė, kad susitikus su arkivyskupu G. Grušu, šis jam pažadėjo pagalbą. 

Paklausus, kokią pagalbą arkivyskupas siūlė nukentėjusiajam, Ž. Peluritienė plačiau nedetalizavo, bet atkreipė dėmesį į Bažnyčios dokumentus, kuriuos pacitavo: „Bažnytinė vyresnybė turi pasistengti, kad numanoma auka ir jos šeima būtų traktuojami oriai ir pagarbiai, turi užtikrinti, jog jie bus priimti, išklausyti ir palydėti, taip pat iš atitinkamų tarnybų gaus konkrečiam atvejui pritaikytą dvasinę, medicininę ir psichologinę pagalbą. Taip pat galima elgtis ir kaltinamojo atžvilgiu. Tačiau reikia vengti sudaryti įspūdį, kad tuo būdu norima iš anksto nulemti proceso rezultatus“

„Apie tai, kiek kartų p. Denisas buvo susitikęs su dvasininkais, gali atsakyti jis pats“, – pridūrė Ž. Peluritienė.

Ko ėmėsi, kad tokie atvejai nesikartotų?

Paklausus, ko Katalikų bažnyčia ėmėsi, kad panašūs atvejai ateityje nepasikartotų, Vilniaus arkivyskupijos kurijos komunikacijos koordinatorė tikino: „Siekiant apsaugoti nepilnamečius ir pažeidžiamus asmenis, Vilniaus arkivyskupijoje rengiami susitikimai dvasininkams ir bažnyčios darbuotojams, paskaitos seminarijos studentams. Asmenys, dirbantys ar savanoriaujantys su vaikais ar pažeidžiamais asmenimis, tikrinami (teikia pažymas) dėl teistumo. Funkcionuoja pranešimų apie atvejus sistema“

Ž. Peluritienė priminė, kad praėjusiais metais sulaukus skundo dėl nederamo kunigo Alberto B. elgesio, Katalikų bažnyčioje pradėtas tyrimas, po kurio kunigas dėl atsargumo nušalintas nuo viešai kunigiškų pareigų. 

„Tikėjimo mokymo kongregacija, įvertinusi pirminio tyrimo medžiagą, gautą iš vyskupijos, įžvelgė, kad yra pakankamas pagrindas, kuriuo remiantis kaltinimą galima laikyti tikėtinu, ir nurodė pradėti baudžiamąjį procesą. Pagal Kanonų teisę, Baudžiamojo proceso metu siekiama patikrinti kaltinimų pagrįstumą (kaltumą ar nekaltumą). Po šios žinios vyskupija, vadovaudamasi Kanonų teisės kodeksu, buvo pradėjusi baudžiamąjį procesą. Vadovaujantis kanonais baudžiamasis procesas dėl kaltinamo asmens mirties sustabdomas“, – dėstė ji.

Stovyklos vadovė nepatikėjo

Jarmo.net primena, kad prieš metus D. Kolomyckis, kreipęsis į Vilniaus arkivyskupiją, nurodė, jog patyrė kunigo išnaudojimą. Jis tikino, kad dvasininkas prieš jį seksualiai smurtavo tada, kai jam buvo 10-12 metų vasaros stovykloje, kurią organizavo viena katalikų organizacija.

Kaip pasakojo menininkas, vienas stovykloje buvęs kunigas kiekvieną vakarą ateidavo prie jo lovos ir jį glostydavo, visur vesdavosi kartu, rašo lrt.lt

„Tada atrodė: oho, aš esu unikalus, nes suaugęs žmogus man skiria tiek daug dėmesio. Ir vėlgi, tai ne šiaip suaugęs žmogus, tai – kunigas, labai garbingas žmogus, ir aš tuo labai džiaugiausi“, – tuomet pasakojo D. Kolomyckis.

Jo teigimu, vieną vakarą užmigęs jis pabudo kelnaitėse pajutęs kunigo ranką. D. Kolomyckis sakė tada supratęs tik tiek, kad jam nepatinka tai, kas vyksta, todėl jis bandė išsisukti ir apsimesti miegančiu. Vis tik vaikui pritrūko drąsos atsimerkti ir pasakyti „stop“.

Anot D. Kolomyckio, kitas epizodas nutiko tada, kai su kartu su kitais vaikais žaidė kunigo kambaryje. Likus dviese su kunigu, šis pasiūlė likti nakvoti tame pačiame kambaryje, o vėliau pasikvietė ir į savo lovą, pasakojo menininkas.

Atsigulus į kunigo lovą, pasakojo menininkas, kunigas ir vėl numovė kelnaites, jį lietė. Vėliau naktį D. Kolomyckis sugrįžo į savo kambarį, o kitą dieną apie įvykius papasakojo stovyklos vadovei, kuri, anot pašnekovo, teigė, kad taip negalėjo nutikti.

Ragina tęsti tyrimą 

Šiais metais Katalikų bažnyčiai paskelbus apie stabdomą tyrimą, į šią žinią sureagavo Lietuvos žmogaus teisių centro atstovė Jūratė Juškaitė. „Bažnyčia teikė prieštaringą informaciją apie jo mirties aplinkybes. Kad ir kokios jos bebūtų – kunigo mirtis nėra priežastis nutraukti tyrimą ir neįvykdyti teisingumo“, – liepos 14-ąją paskelbė ji „Facebook“ paskyroje.

Jūratė Juškaitė | Emilijos Filipenkovaitės nuotr.

„Sudėtinga suvokti, kokia tai traumuojanti patirtis, ypač kai tiek metų negali rasti teisingumo bei atsakomybę prisiimančių asmenų. Vis dėlto įtariamo kunigo mirtis negali tapti priežastimi nutraukti tyrimą“, – įsitikinusi teisininkė Monika Guliakaitė.

LGBTQ+ lygiateisiškumo temomis kalbantis visuomenininkas ir režisierius Romas Zabarauskas ragina garsiai kalbėti apie, jo teigimu, Katalikų bažnyčios skelbiamą netiesą. 

„Vilniaus arkivyskupija apkaltino Denisą Kolomyckį melu („telefonu tariantis dėl susitikimo su arkivyskupu, Denisui Kolomyckiui nebuvo pasakyta kunigo mirties priežastis“), bet netyčia oficialiai patvirtino šiuos dalykus: Denisui Kolomyckiui buvo skambinta tartis dėl susitikimo su arkivyskupu, arkivyskupas susitikimo metu teigė, jog (49 metų) kunigas mirė dėl ligų, suteiks informaciją dėl „vykusių procesų“ ateinančią savaitę.

Labai kviečiu visus: skambinkite visais įmanomais varpais! Deja, reakcijų kol kas per mažai: panašu, jog šis melas gali tiesiog nugalėti ir Bažnyčios reputacija net nesudrebės.

Jūs patys logiškai pagalvokite – kam Denisas meluotų, jog iš pradžių jam telefonu buvo pateikta kita mirties priežastis? Ir kitas klausimas – ar tikrai arkivyskupas kviestų Denisą susitikti, jei šio kunigo mirties priežastis būtų buvusi liga? Turint omeny, kad prieš tai tokių kvietimų nebuvo?

Be galo džiaugiuosi, kad Bažnyčios pozicija užfiksuota raštu. Tikėjausi, kad išvis bus pasirinkta nekomentuoti, bet dabar patvirtinta viskas, ką išsakė pats Denisas, išskyrus telefonu prasitartą mirties priežastį“, – taip liepos 14-ąją viename įrašų „Facebook“ rašė R. Zabarauskas.

Taip pat skaitykite:

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni