Po kunigo įvykdyto išnaudojimo Denisas Kolomyckis papasakojo, kodėl po 17-kos metų nusprendė atsiverti

Menininkas, visuomenės veikėjas Denisas Kolomyckis „Žinių radijo" laidoje „Visi savi" kalbėjo, kad jį jaudina opios problemos Lietuvoje, pavyzdžiui, LGBTQ+ teisių situacija. „LGBTQ+ yra tokia pati puiki visuomenės grandis, kuri turėtų turėti universalias žmogaus teises - kaip ir bet koks kitas visuomenėje gyvenantis žmogus", - sakė jis. Vaikinas palietė ir kitas skaudžias temas, su kuriomis susiduria daugybė žmonių. Viena jų - seksualinis išnaudojimas. Menininkas pats papasakojo apie savo patirtį ir atsakė į visuomenėje vyraujantį klausimą, kodėl seksualinio išnaudojimo aukos taip ilgai tyli.

Deninsas Kolomyckis | facebook.com/denisas.kolomyckis nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Vaikinas liepos mėnesį pranešė, kad prieš 17-ką metų patyrė vieno kunigo itin nederamą seksualinį elgesį - išnaudojimą - vasaros stovykloje. Tuo metu jam buvo vos 10-12 metų.

D. Kolomyckis | Facebook nuotr.

Laidoje menininkas, dalyvaujantis įvairių nevyriausybinių organizacijų veikloje, kalbėjo: „Atsivėrimas nieko nekainuoja. Kainuoja reakcijos ir tas permąstymas visko ko. Pradedant nuo savęs, tęsiant aplinkiniais, visiškai nesusijusiais žmonėmis ir jų istorijomis. Ne taip seniai pasidalinau tikra istorija ir veiksmų planu apie tai, kas įvyko, kai buvau vaikas ir dalyvavau vasaros stovykloje, kurioje prie manęs priekabiavo katalikiškoje vasaros stovykloje buvęs kunigas". 

Vaikinas teigė, kad apie patirtą išnaudojimą pasiryžo papasakoti po vienos parodos, kurioje buvo įrengti 3 kambariai, juose pasakojamos įvairios istorijos. Vienas iš kambarių - pedofilijos. Jame pasakota apie pedofilijos aukų išgyvenimus. Tai menininkui sukėlė asmeninius išgyvenimus ir prisiminimus. Atėję lankytojai taip pat papasakojo, ką jiems yra tekę patirti. Tai D. Kolomyckį sukrėtė. Jis nusprendė veikti.

Vaikinas, laidoje paklaustas apie vidinio teisingumo jausmą, teigė, kad nors klausimas, kas yra teisingumas, gali būti vadinamas filosofiniu, jis negalintis nesureaguoti į situacijas, kurios, jo galva, yra neteisingos.

„Aš negaliu praeiti po kažkokį neteisingą elementą, aš turiu sustoti, sureaguoti, įsivertinti ir jeigu galiu kažką padaryti, tai tą ir daryti, kas yra mano galimybėse", - sakė menininkas.

Pasak jo, seksualinio išnaudojimo patirtis negalėjo taip ir likti tik pokalbiais su į parodą atėjusiais lankytojais. „Nusprendžiau, kad turiu padaryti pavyzdį. Detaliai aprašęs situaciją, įvardijęs kiek įmanoma daugiau detalių, laišką nusiunčiau į arkivyskupiją ir bažnytiniam tribunolui", - kalbėjo D. Kolomyckis.

Pasak jo, šiuo metu vyksta procesas, kurio metu bažnyčia mėgina išsiaiškinti, kaip galėjo nutikti šis incidentas. 

Kai kurie žmonės klausia, kodėl seksualinio išnaudojimo aukos taip ilgai tyli. D. Kolomyckis teigė, kad po įvykio apie šią istoriją jis pasakojo draugams, psichoterapeutei, beje, iškart po išnaudojimo atvejo jis apie tai pasakė ir stovyklos vadovei. Pastaroji, anot jo, apkaltino berniuką meluojant. 

„Buvau neteisingai nuteistas", - sakė D. Kolomyckis.

Vaikinas teigė, kad šiuo metu istorija tapo vieša, nes norima imtis veiksmų. Jis teigė jautęs, kad dabar jo viešumas jau nepalaužia, o jeigu būtų apie tai kalbėjęs anksčiau, jis galėjo būti traumuotas. 

„Jaučiuosi daug stipresnis, galintis apginti ne tik save", - dėstė menininkas.

Pasak D. Kolomyckio, net ir suaugus kartais atrodo, kad neatsiras jėgų papasakoti apie skaudžią ir traumuojančią patirtį, tad kai kuriems žmonės reikia daugiau laiko susitaikyti su tuo, kas įvyko. 

Menininko papasakota istorija sukėlė diskusiją visuomenėje ir žmogaus teisių aktyvistų tarpe.

„Laikas ir Lietuvoje sukurti bangą šiai problemai ne tik viešinti, bet ir spręsti, pasitelkiant <...> teisėsaugos institucijas, tam, kad nusikaltėliai būtų nubausti, jų buvusios aukos pasiektų teisingumą, o potencialiai naujos aukos butų apsaugotos. Deja, Bažnyčia jau beveik pusę amžiaus nepasiryžta imtis aktyvių teisinių veiksmų prieš jos prieglobstyje saugiai tūnančius pedofilus", - apgailestaujama Vilniaus moterų namų pranešime apie D. Kolomyckio situaciją.

Be kita ko, pašnekovas radijo laidoje įvardijo, kad Lietuvoje aktuali ir moterų teisių problematika. „Vyrams kalbėti apie moterų teises yra super gerai, mes tą turime daryti, tačiau dažnai vyras, kalbantis apie moterų teises, nepalieka vietos moterims kalbėti už savo teises. Taigi, šioje vietoje aš įvertinu, ar man kalbėti", - dėstė jis.
Naujesnė Senesni