Su kunigo karstu bus užkastos ir paslaptys seksualinio prievartavimo byloje?

Prieš 17 metų seksualinę prievartą patyręs žinomas Lietuvos menininkas Denisas Kolomyckis teisingumo iki šiol taip ir nesulaukė. Gali būti, kad ir nesulauks. Mirus nusikaltimu kaltintam kunigui, bylą į savo rankas perėmęs Bažnyčios tribunolas paskubėjo tyrimą nutraukti. Nejaugi dvasininkai su kunigo karstu leis užkasti neįmintas paslaptis prievartavimo byloje? Kyla ir kitas klausimas. Kol vieni sako, kad kunigas, prislėgtas kaltės dėl to, ką padarė prieš daugybę metų, nusižudė, kiti teigia – dvasininkas mirė nuo ligos. Kodėl viešoje erdvėje sklinda prieštaringi pasakojimai apie kunigo mirties aplinkybes?

Asociatyvi Scott Rodgerson/Unsplash nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kunigui mirus tyrimą nutraukė

D. Kolomyckis apie patirtą seksualinę prievartą viešai ryžosi prabilti prieš metus. Menininkas teigė, kad būdamas vaiku iš socialiai pažeidžiamos šeimos prieš 17 metų buvo seksualiai išnaudojamas kunigo Alberto B. 

Po skandalu pasibaigusio menininko liudijimo Bažnyčios tribunolas pradėjo tyrimą.

Tačiau praėjusią savaitę, trečiadienį, D. Kolomyckis sužinojo, kad tyrimas  nutrauktas – esą jis sulaukė skambučio, kad jį galimai išnaudojęs kunigas Albertas B. nusižudė, taigi, dėl šios priežasties tyrimo neva net neverta tęsti toliau. 

Menininkas tikino buvęs pakviestas susitikti su arkivyskupu Gintaru Grušu. D. Kolomyckis tąkart liudijo išgirdęs jau kitą versiją – neva seksualine prievarta kaltintas kunigas mirė dėl ligų, o ne nusižudęs.

LGBTQ+ temų paliesti nevengiantis režisierius Romas Zabarauskas iškėlė versiją, kad esą Bažnyčia meluoja norėdama nuslėpti kunigo, slegiamo kaltės už savo padarytą nusikaltimą, savižudybę.

Tuo metu Vilniaus arkivyskupija tokius kaltinimus kategoriškai neigia.

Vilniaus Šv. Stanislovo ir Šv. Vladislovo arkikatedra bazilika yra arkivyskupijos centras | Jovydo Pikenvičiaus nuotr.

Policija mirties priežasties atskleisti nesirengia

Režisierius R. Zabarauskas sako, kad kunigas gali būti laikomas viešu asmeniu, todėl visuomenė turi teisę žinoti, kas apie jo mirties aplinkybes sako netiesą. 

„Apie šio kunigo mirtį atsietai nuo skandalo viešai paskelbė pati Vilniaus arkivyskupija. Mirties priežastis, tiksliau jos pobūdis – natūrali ar savižudybė – šiuo atveju turi viešą interesą, nes tai galimai būtų nulėmę laidotuvių eigos pobūdį, religinės bendruomenės bei visuomenės reakciją, kunigo moralinį palikimą. Kadangi Denisas Kolomyckis viešai išsakė apie jam iš pradžių pateiktą informaciją dėl kunigo savižudybės, tikiuosi, Lietuvos policija pradėjo tyrimą ir apie jo rezultatus paskelbs viešai“, – portalui jarmo.net komentavo jis.

Tačiau Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Tomas Bražėnas teigė, kad tokia informacija visuomenei viešai skelbiama nebus. 

„Mes visuomenei, jeigu ir būtų tyrimai atliekami, mirties priežasties neskelbiame. Šios informacijos pateikti negaliu. Dažniausiai, jeigu būna pranešimas ir pareigūnai atvyksta į įvykio vietą, tai būna pradedamas tyrimas mirties priežasčiai nustatyti, bet šiuo konkrečiu atveju aš nežinau, kas kreipėsi. <...> Kunigas nėra viešas asmuo, kuris yra visiems žinomas“, – telefonu praėjusį penktadienį jarmo.net kalbėjo T. Bražėnas. 

Policija | Asociatyvi Lietuvos policijos nuotr.

Vėliau elektroniu paštu jis patikslino, kad Vilniaus m. 5-ojo policijos komisariato pareigūnai, atsakingi už teritoriją, kurioje yra mirusio kunigo tarnystės vieta laikoma Palaimintojo Jurgio Matulaičio bažnyčia, tyrimo mirties priežasčiai nustatyti neatliko.

Reikalauja teisingumo

Žmogaus teisių gynėjus glumina tai, kad nuspręsta baigti tyrimą ir dėl kunigo galimos seksualinės prievartos.

„Prieš kelias dienas kunigas mirė. Bažnyčia teikė prieštaringą informaciją apie jo mirties aplinkybes. Kad ir kokios jos bebūtų – kunigo mirtis nėra priežastis nutraukti tyrimą ir neįvykdyti teisingumą“, – įsitikinusi Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė, savo poziciją viešai paskelbusi „Facebook“ paskyroje.

„Daug metų Denisą pažįstu kaip jautrų kito kančiai ir socialiniam neteisingumui žmogų. Viešas Deniso pranešimas buvo ypač drąsus, kuriuo jis siekė teisingumo tiek sau, tiek ir kitiems, nukentėjusiems ar kenčiantiems seksualinį kunigų išnaudojimą“, – pridūrė J. Juškaitė. 

Ji įsitikinusi, kad Bažnyčia turi dėti absoliučiai visas pastangas tam, kad šis nusikaltimus būtų ištirtas ir tinkamai įvertintas. 

Momentinė ekrano kopija

Teisininkė Monika Guliakaitė laikosi panašios pozicijos. Ji teigė, kad Bažnyčia turėtų tęsti tyrimą. 

„Sudėtinga suvokti, kokia tai traumuojanti patirtis, ypač kai tiek metų negali rasti teisingumo bei atsakomybę prisiimančių asmenų. Vis dėlto įtariamo kunigo mirtis negali tapti priežastimi nutraukti tyrimą“, – įsitikinusi ji. 

Momentinė ekrano kopija

Dar liepos 14-ąją Vilniaus arkivyskupijos Komunikacijos koordinatorė Živilė Peluritienė tikino, kad telefonu tariantis dėl susitikimo su arkivyskupu, D. Kolomyckiui nebuvo pasakyta kunigo mirties priežastis, o dvasininkas mirė dėl sveikatos problemų. „Prašome gerbti mirusiojo artimuosius ir jų teisę atsisveikinti su mirusiuoju. Kitą informaciją dėl vykusių procesų galėsime suteikti ateinančią savaitę“, – taip tąkart komentavo ji.

Jarmo.net į Vilniaus arkivyskupiją kreipėsi pakartotinai. Klausėme, ar bus atskleistos Bažnyčios tribunolo atlikto tyrimo dėl galimos seksualinės prievartos išvados. Taip pat paprašėme patikslinti, kas D. Kolomyckiui pranešė apie dvasininko mirtį bei galbūt pokalbis buvo įrašytas, kadangi taip būtų kur kas lengviau atsakyti į klausimą, buvo ar nebuvo įvardytos Alberto B. mirties aplinkybės.

Gali būti, kad atsakymo teks gerokai palaukti.

„Šiuo metu arkivyskupas yra išvykęs, tad kol kas Jums atsakymų neturiu“, – liepos 18-ąją atsakė Ž. Peluritienė

„Informacija pasidalinsime, visgi negaliu atsakyti tiksliai, kada“, – po dviejų dienų pridūrė ji.

Papildyta. Jarmo.net gavo atsakymus, su Vilniaus arkivyskupijos pozicija susipažinti galite čia

Taip pat skaitykite:

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni