Andora – 33-oji pasaulio valstybė, įteisinusi tos pačios lyties porų santuokas

Su Ispanija ir Prancūzija besiribojančioje Andoroje žengtas drąsus žingsnis LGBTQ+ teisių srityje. Pirėnų pusiasalyje esanti valstybė tapo 33-ąją, pripažinusia tos pačios lyties porų santuokas, skelbia lgbtqnation.com

LGBTQ+ eitynės Portugalijoje | Asociatyvi Jenia Flerman/Unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

77 tūkst. gyventojų turinčios šalies įstatymų leidėjai vienbalsiai pritarė tam, kad tos pačios lyties poros įgytų teisę sudaryti civilines santuokas.

„Šiandien balsuojame už įstatymą, skirtą visiems, apimantį mus visus, už šiuolaikinės šalies įstatymą, užtikrinantį laisvą pilietiškumą, grįstą sėkme svarbiausiam bendruomenės branduoliui – šeimai su visa jos įvairove“, – kalbėjo Demokratų parlamentinės frakcijos pirmininkas Carlesas Ensenatas.

Tos pačios lyties poros nuo 2014 metų įgijo teisę sudaryti civilines sąjungas. Panašus įstatymo projektas šiuo metu guli ir ant Lietuvos Seimo narių stalų, tačiau jis vis dar nepriimtas. Tikimasi, kad galbūt Seime svarstymo stadiją Civilinės sąjungos įstatymas praeis rudenį.

O štai Andoroje įstatymo projektas, pripažįstantis tos pačios lyties asmenų santuokas, parlamente buvo pateiktas 2020 metais. Įstatymo iniciatoriams teko susidurti su didžiuliais iššūkiais ir nueiti varginantį politinių batalijų ir rietenų kupiną kelią – įstatymas net 10 kartų atmestas. Tačiau galiausiai liepos 21-ąją jis priimtas.

Naujuoju įstatymu panaikinami civilinės sąjungos ir civilinės santuokos skirtumai. Anksčiau sudarytos civilinės sąjungos automatiškai įgis santuokos statusą.

Įstatymu poroms suteikiama daugiau turtinių ir kitų civilinių teisių, kurias anksčiau galėdavo įgyti tik heteroseksualūs sutuoktiniai.

Naujajame įstatyme, be kita ko, taip pat apibrėžta tvarka, numatyta translyčiams asmenims pasikeisti asmenvardžius ir lyties žymenį dokumentuose. Tam translyčiai asmenys neprivalės pateikti jokių medicininių įrašų.

Į tai, kad Androje įteisinamos tos pačios lyties porų santuokos, sureagavo Lietuvos parlamentaras, Laisvės frakcijos Seime atstovas Tomas Vytautas Raskevičius.

Andora | Žemėlapis: wikipedia.org

„Nežinau, man tai jau labai norisi, kad ir mes pagaliau būtume normalia Europos valstybe, kurioje teisiškai saugomos visos šeimos.

Civilinės sąjungos projektas į Seimo salę sugrįžti turėtų ankstyvą rudenį“, – savo „Facebook“ įraše pareiškė politikas.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni