Homofobiją skatinusios internautės paskyros susijusios su Rusijos dezinformacijos kampanija

Rusija vykdo dezinformacijos kampaniją prieš Vakarų valstybes. Į melagienų srautą neretai patenka ir įvairios žmogaus teisių temos, pavyzdžiui, LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumas. Aiškėja, kad viena iš dezinformaciją apie LGBTQ+ bendruomenę skleidžiančių paskyros valdytojų susijusi su skelbiamomis melagystėmis Rusijos žiniasklaidoje. 

Iliustracijos šaltinis: newsweek.com


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Rugpjūčio 10-ąją socialiniame tinkle „Twitter“ puslapyje „Libs of TikTok“ paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti terapeutas, dirbantis su kalinamais seksualiniais nusikaltėliais. Įraše girdėti, kaip terapeutas ragina žmones vartoti terminą „nepilnamečiams trauką jaučiantys asmenys“, o ne „pedofilai“. Užsimenama, kad esą pastarasis terminas „iš diagnozės“ tapo žodžiu, kuriuo išreiškiamas smerkimas, įžeidimas, siekis apšmeižti arba kitaip pakenkti.

Toje pačioje „Libs of TikTok“ paskyroje galima pamatyti reguliariai skelbiamų įrašų, kaltinančių LGBTQ+ asmenis įvairiais nebūtais dalykais, pavyzdžiui, jaunimo kovos su savižudybėmis organizacija „The Trevor Project“ vadinama „suvedžiojimo organizacija“ (angl. grooming organization), yra keikiami LGBTQ+ bendruomenę palaikantys mokytojai, jie vadinami suvedžiotojais (angl. groomers).

„Grooming“ (lt. suvedžiojimas) – tai terminas, kuriuo apibūdinamas veiksmas, kai siekiama įgyti jauno žmogaus pasitikėjimą, kad būtų galima jį prievartauti arba priversti atlikti seksualinius veiksmus.

Šis terminas neretai nukreipiamas prieš LGBTQ+ asmenis mėginant juos šmeižti. Religinės organizacijos homoseksualius asmenis dažnai kaltina pedofilija, nors bėgant laikui paaiškėja, jog kaltinimai laužti iš piršto.

Vaizdo įrašas, kurį tinkle „Twitter“ šį mėnesį paskelbė kraštutinių dešiniųjų dėmesio sulaukusios „Libs of TikTok“ paskyros valdytoja, spėjo išplisti tarp anti-LGBTQ+ interneto vartotojų Rusijoje ir Europoje. Kaip skelbia portalas lgbtqnation.com, taip siekiama tikslingai palaikyti Rusijos prezidento Vladimiro Putino darbotvarkę, nukreiptą prieš LGBTQ+ teises.

Paskyros valdytoja Chaya Raichik pažadėjo padaryti daugiau, kad ateityje kiltų grėsmė LGBTQ+ asmenų gyvybėms.

C. Raichik paskelbtame vaizdo įraše išties matyti terapeuto pasisakymas, tačiau rodoma tik pirmųjų 2 minučių trukmės ištrauka. Taigi, sudaromas įspūdis, jog terapeutas neva palaiko asmenis, vykdančius nusikaltimus prieš nepilnamečius.

Nors terapeutas išties teigė, kad nepilnamečiams trauką jaučiantys asmenys yra vieni labiausiai niekinamų žmonių visoje visuomenėje, taip pat priduriama, kad dauguma jų nesirenka savo potraukio nepilnamečiams, tačiau kartu terapeutas smerkia prieš nepilnamečius įvykdomus nusikaltimus. Tai matyti pilname vaizdo įraše.

C. Raichik paskelbus įrašą, juo tinkle „Telegram“ ėmė dalintis didžiausios Rusijos dezinformacijos paskyros, kai kurias jų seka šimtai tūkstančių sekėjų. 

Be to, buvo suklastotas ir lankstinukas, išplitęs Rusijos socialiniame tinkle „Vkontakte“. Sankt Peterburgo naujienų tinklalapiai net pranešė, kad esą Jungtinėje Karalystėje vienas rusų turistas rado lankstinuką, kuriame vaikams patariama, jog kai gatvėje prie jų prieina nepažįstamas žmogus, jie turi tylėti, negali nieko vadinti pedofilais. Negana to, lankstinuke net patariama kviestis nepažįstamus žmones į namus.

Tačiau Lenkijos faktų tikrintojai iškėlė abejonę, ar lankstinukas išties autentiškas. Pažymima, kad pirminis informacijos, pasklidusios socialiniuose tinkluose, skleidėjas neatskleidė nei to, kur tiksliai buvo rastas lankstinukas, nei koks tariamas rusų turistas jį aptiko. Lankstinuke nėra jokių logotipų ar nuorodų, pagal kurias būtų galima atsekti jo kūrėją. Nerandama ir daugiau šio lankstinuko kopijų.

Rugpjūčio 15-ąją Rusijos televizijos kanalas „Tsargrad“ paskelbė reportažą skambiu pavadinimu „Britų vaikai mokosi pakviesti pedofilus į namus“. Kanalo vyriausiasis redaktorius – Kremliaus vyriausiasis ideologas Aleksandras Duginas, anksčiau padėjęs propaguoti liūdnai pagarsėjusį V. Putino įstatymą prieš „gėjų propagandą“ kaip būdą esą „apsaugoti vaikus“.


„Tsargrad“ reportaže teigiama, kad šis lankstinukas – tai Vakarų kultūros „moralinio nuosmukio“ įrodymas. Be to, reportaže priduriama: „Verta pažymėti, kad pedofilijos įteisinimo Vakaruose skatinimas nėra pavienis įvykis, o sąmoningas iškrypusių lobistų sunkaus darbo vaisius. Mums daug tokių „vertybių“ nereikia – smurtas prieš vaikus yra kategoriškai nepriimtinas“.

Socialinių tinklų vartotojai iš Rusijos ir Europos netrukus ėmė skelbti, kad esą tiek C. Raichik vaizdo įrašas, tiek lankstinukas susiję su LGBTQ+ asmenimis. Taip sukurtas emocinis krūvis prieš neheteroseksualius žmones. Jie imti vadinti suvedžiotojais (angl. groomers“). Viename „Telegram“ kanalų, turinčiame apie 180 tūkst. sekėjų, pasidalintame įraše buvo pridėti vaizdo įrašas ir lankstinuko kopijos bei teigiama, kad neva „tai tikrai nėra klastotė“.

Panašūs įrašai pasirodo ir kitame Rusijos „Telegram“ kanale, turinčiame 400 tūkst. sekėjų

„Libs of Tik Tok“ paskyra galiausiai buvo pašalinta iš „Twitter“, nes joje toliau skelbtos melagienos, pavyzdžiui, viename įrašų mėginama įrodyti, kad esą Vašingtono nacionalinėje vaikų ligoninėje translyčiams nepilnamečiams buvo atliekama histerektomija – operacijos, kurių metų šalinama gimda. Tokios melagienos paskatino žmones siųsti ligoninės darbuotojams grasinimus mirtimi. 

Žiniasklaidos priežiūros centras „Media Matters“ pranešė , kad „Libs of Tik Tok“ paskyros taip pat apribotos ir tokiose platformose kaip „Instagram“ bei „Facebook“.

Nepaisant demaskuoto melo, C. Raichik savo sekėjams pažadėjo padaryti dar daugiau, kad sukeltų pavojų ligoninėms, padedančioms translyčiams jaunuoliams gauti sveikatos priežiūros paslaugas

„Kiekvienas sveiko proto žmogus supranta, kad vaikų žalojimas siekiant pakeisti lytį yra barbariška“, – rašė ji viename iš įrašų tinkle „Substack“, kuriame skleidė melą apie dalį ligoninių, neva jose jau atliekamos operacijos, kuriomis keičiama lytis.


„Bet kuriam, atliekančiam šias operacijas, turėtų būti atimta licencija, – tęsė ji. – Bet, deja, jie švenčia, kol „Twitter“ ir žiniasklaida juos dengia“.

Remiantis Skaitmeninės neapykantos kovos su skaitmenine neapykanta centro duomenimis, tinklas „Substack“ uždirbo milijonus dolerių iš veikėjų, kurie nusiteikę ir prieš skiepus, ir prieš LGBTQ+ žmonių teises.

Kaip rašo lgbtqnation.com, yra įrodymų, kad paskyrų, pavadintų „Libs of TikTok“, įrašai kelia realią grėsmę LGBTQ+ žmonėms ir jų palaikytojams.

C. Raichiko įrašai privertė LGBTQ+ žmones piktai konfrontuoti su tėvais, neapykantos kupinų komentarų socialiniuose tinkluose sulaukė žmogaus teisių aktyvistai, net „drag“ pasirodymus rengiantys atlikėjai.

Anksčiau šiais metais „The Washington Post“ paskelbė, jog „Libs of TikTok“ paskyrose platinamas toks turinys, kuriuo specialiai siekiama sukelti  dešiniųjų pažiūrų žmonių pasipiktinimą. Kaip rašo leidinys, skelbiami vaizdo įrašai pirmiausia susiję su LGBTQ+ žmonėmis, tai esą daro įtaką milijonų žmonių pažiūroms. Šie įrašai susiję su JAV priimamais anti-LGBTQ+ teisės aktais bei kitais politiniais sprendimais. 

„Tai iš tikrųjų formuoja viešąją politiką ir turi įtakos mokytojų gebėjimui jaustis saugiai savo klasėse“, – leidiniui „The Washington Post“ komentavo „Media Matters“ vadovas Ari Drennenas. 

Ir išties – net Jungtinėse Valstijose veikiantis populiarus dešiniųjų kanalas „Fox News“ dažnai remdavosi informacija, paskelbta būtent „Libs of TikTok“ paskyrose. 

Skelbiama, kad C. Raichik anksčiau dirbo nekilnojamojo turto agente Brukline,  o pirmąją paskyrą, vėliau pavadintą „Libs of TikTok“, ji susikūrė 2020 m. lapkričio pradžioje. Ji anksčiau kėlė abejones dėl rinkimų rezultatų, kai JAV prezidento postą laimėjo Joe Bidenas, o ne Donaldas Trumpas. Be to, C. Raichik skelbė istoriją apie tariamą vaikų seksualinį išnaudojimą, nors pasakojimas ir pakankamai abejotinas. 

2021 m. sausį C. Raichik ėmė kalbėti apie kelionę į Vašingtoną, kad galėtų palaikyti D. Trumpą sausio 6-ąją vykusiame mitinge. Kai tą dieną Kapitolijuje prasiveržė smurtas, ji „Twitter“ paskyroje paskelbė esanti vietoje ir mačiusi, kaip esą pareigūnai guminėmis kulkomis šaudo į protestuotojus, purškia ašarines dujas. Pasakiusi, kad paliko riaušes, ji „Twitter“ paskyroje siekė sumenkinti įvykį ir teigė, jog lyginant su „Black Lives Matter“, šis protestas buvo taikus. Tiesa, per „taikias“ riaušes prie Kapitolijaus žuvo žmonės, dešimtys buvo sužeisti, tarp jų – daugybė policijos pareigūnų.
Naujesnė Senesni