Karibų jūros salos teismas priėmė istorinį sprendimą: LGBTQ+ teisių aktyvistai švenčia pergalę

Sent Kitso ir Nevio šalies, esančios rytiniame Karibų jūros regione, teismas panaikino Didžiosios Britanijos kolonijinių laikų įstatymą, taikytą prieš LGBTQ+ asmenis.

Sent Kitso ir Nevio sala | Nuotraukos šaltinis: nomadcapitalist.com


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Baudžiamasis įstatymas, įsigaliojęs dar tuomet, kai Anglija kolonizavo salą, kriminalizavo „nenatūralius pažeidimus“, už kuriuos buvo numatyta 10 metų sunkaus darbo bausmė.

Sent Kitso ir Nevio Aukščiausiasis teismas panaikino tas įstatymo dalis, kuriomis buvo kriminalizuoti tos pačios lyties asmenų santykiai.

Teisėjas Trevoras Wardas sprendime nurodė, kad įstatyme įtvirtinto draudimo pobūdis nėra pagrįstai pateisinamas demokratinėje visuomenėje, kadangi draudžia privačiai susitikusių suaugusiųjų seksualinį elgesį, kuris nėra susijęs su viešais veiksmais ar žala nepilnamečiams bei seksualiniais veiksmais su jais.

Įstatymas yra perteklinis ir savavališkas, tikino T. Wardas.

Teismo sprendimas įsiteisėjo iš karto.

Skundą 2021 m. sausio mėnesį Aukščiausiajam teismui pateikė homoseksualus salos gyventojas Jamalas Jeffersas, prie jo prisijungė vienos LGBTQ+ organizacijų atstovai.

„Tai permaininga kelionė ir žingsnis visiško LGBTQ+ asmenų pripažinimo link visoje Rytų Karibų valstybių organizacijoje“, – tikino Rytų Karibų aljanso už įvairovę ir lygybę vadovė Kenita Placide.

Anot jos, teismo sprendimas užtikrina privatumą bei saviraiškos laisvę.

Teismai šią vasarą panaikino prieš homoseksualius asmenis nukreiptus įstatymus Antigvoje ir Barbudoje, o Barbadose, oficialiai tapusiame respublika praėjusiais metais, ministras pirmininkas viešai įsipareigojo palaikyti LGBTQ+ teises.

„Mes matome istorinį momentą Karibų jūros regione, kai pasenę kolonijinės eros įstatymai yra ginčijami ir naikinami“, – sakė pasaulinės LGBTQ teisių organizacijos „OutRight Action International“ direktorė Maria Sjodin.

Buvusiose britų kolonijose, tokiose kaip Dominika, Gajana, Grenada, Jamaika, Sent Lusija ir Sent Vincentas kol kas dar galioja anti-LGBTQ+ įstatymai, numatantys griežtus draudimus.

Naujesnė Senesni