Plungės šilumos tinklų vadovė: meras moteris laiko vištomis, nevertomis pagarbos

Ant Plungės rajono mero Audriaus Klišonio krito kaltinimai: politikas turi teisintis dėl diskriminacijos lyties pagrindu. Plungės šilumos tinklų vadovė Margarita Charitonova sako, kad meras nebendradarbiauja, o moteris laiko „vištomis, kurios nevertos pagarbos“, rašo lrt.lt žurnalistė Domantė Platukytė. Tuo metu pats meras atkerta – esą konfliktas įsižiebė ne dėl to, kad įmonės vadovė moteris, o dėl rezultatų ir esą blogėjančios situacijos.

Asociatyvi Marissa Grootes\unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

M. Charitonova piktinosi, kad pristatant faktus apie Šilumos tinklų veiklą, meras tai vertina kaip nuomonę, nors jei kalbėtų vyras, esą politikas tai priimtų kur kas rimčiau.

„Jei apie įmonės veiklą kalbėtų vadovas vyras, tai priimtų kaip faktus, o kai kalbu aš, tada yra nuomonė, su kuria galima ginčytis“, – dėstė generalinės direktorės pareigas einanti pašnekovė.

Plungės šilumos tinklų vadovė M. Charitonova teigia, kad meras ją kritikuoja, nors, pasak jos, Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba ir įmonės valdyba darbą vertina gerai.

„Meras viešai prie manęs nuolat kabinėjosi be konkrečių argumentų. (...) Net ir dabar socialinėje erdvėje yra jo įrašas, kaip jis pašaipiai kalba, (...) kad laimėjau konkursą iš vieno kandidato – maždaug nieko geriau nebuvo. Iš tikrųjų aš per atranką surinkau 9,8 balo, o vienas mūsų valdybos narys, kuris ilgus metus dirba energetikos srityje, mano pokalbį vertino 10 balų“, – lrt.lt teigė M. Charitonova.

Anot jos, Plungei susiduriant su energetikos krize, meras net neskambina, neatvyksta. „Tarsi būčiau tuščia vieta“, – dėstė M. Charitonova.

Anot jos, vieno renginio metu A. Klišonis, tikino ji, paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją apie įmonės veiklą. Tam, kad politikas paneigtų savo kalbas, ji kreipėsi į merą, taip pat ir Etikos komisiją.

„Etikos komisija nagrinėjo mano skundą, pirmiausia aš paėmiau visus duomenis, (...) demonstravau visus savo skaičius, kaip apskaičiavome, kaip projektas veikia, koks jo atsiperkamumas, visa tai grindžiau realiais skaičiais. (...) Komisijos pirmininkas sakė: jūsų, kaip moters, juk neįžeidė mero teiginiai. (...)

Aš turėjau pertraukti pirmininką, kad paaiškinčiau, kad pareiškėja nesu aš, kaip moteris, pažeminta dalykinė juridinio asmens reputacija, o aš čia esu kaip įmonės vadovė, kuri gina įmonės interesus. Etikos komisija vertino skundą ne pagal jo turinį ir pateikiamus įrodymus, o pagal tai, kokios lyties asmuo tą skundą pasirašė“, – teigė M. Charitonova, rašo lrt.lt

Be to, ji tikino iš mero išgirdusi dar vieną frazę: „Tai, kad jūs esate Šilumos tinklų direktorė, o aš – meras, nereiškia, kad turime gulėti vienoje lovoje".

Plungės rajono savivaldybės meras A. Klišonis aiškino, kad konfliktas prasidėjo dėl prastų įmonės rezultatų, o ne dėl lyties. „Absoliučiai niekur nekalbu apie lytį – ar vyrišką, ar moterišką lytį. Nepriklausomai nuo to, vadovas yra vyras ar moteris, jis turi atlikti savo pareigas ir savo funkciją“, – lrt.lt sakė jis ir pažymėjo, kad nei mobingo, nei seksizmo neįžvelgia, nes direktorė tiesiogiai pavaldi ne jam, o savivaldybės administracijos direktoriui.

Tačiau, anot politiko, Plungės šilumos tinklų vadove tapus M. Charitonovai, esą įmonės „situacija dramatiškai blogėja“. Jis tikino abejojantis, ar direktorė sugeba dirbti.

Tačiau Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) duomenys rodo kitokį vaizdą. Kaip lrt.lt komentavo VERT, Plungės šilumos tinklų finansinis pajėgumas „mažesnis nei tarybos nustatyta žemutinė reikšmė, tačiau pažymėtina, kad dėl išaugusių energijos išteklių ir elektros kainų ribos neperžengė daugiau nei įprasta šilumos tiekimo įmonių“.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos (LGKT) Teisės grupės vadovas Vytis Muliuolis lrt.lt tikino, kad merui ir įmonės vadovei nesant tiesiogiai susijus darbo santykiais, toks ginčas esą nepatenka į Lygių galimybių įstatyme apibrėžtą darbo santykių sritį, todėl tarnyba tokio skundo nagrinėti negali.

„Tokiu atveju Plungės šilumos tinklų direktorės aprašyti Plungės rajono savivaldybės mero veiksmai traktuojami kaip vieši politiko pasisakymai, kurių Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba taip pat neturi teisės vertinti. Mero elgesį turėtų įvertinti Plungės rajono savivaldybės tarybos Etikos komisija.

Tačiau jei šie įvykiai vyktų tarp darbo santykiais susijusių asmenų, turėdami pateiktą pareiškėjos medžiagą galėtume imtis tyrimo dėl galimo priekabiavimo lyties pagrindu“, – lrt.lt komentavo V. Muliuolis.
Naujesnė Senesni