Vietoj nacių – gėjai: kodėl rusų propaganda keičia temą dėl Ukrainos?

Nors Rusijoje galioja įstatymas, draudžiantis „gėjų propagandą“, o ilgą laiką valstybiniuose televizijos kanaluose seksualinių mažumų tema iš viso buvo tabu, dabar propagandininkai vis dažniau traukia šią kortą prieš ukrainiečius.

Olga Skabejeva / „Youtube“ stop kadras


Margarita Vorobjovaitė, 15min.lt

m.vorobjovaite@15min.lt

Viena ryškiausių Rusijos propagandininkių – Olga Skabejeva, kartu su savo vyru Jevgenijumi Popovu vedanti propagandinę laidą „60 minučių“, duodama interviu Anatolijaus Šarijo pokalbių kanalui „Youtube“ platformoje, netikėtai ėmė aiškinti apie „gėjų batalionus“. Neva JAV siunčia į Donbasą gėjų batalionus, kad šie „užkariautų“ sritį. Ji taip pat prisiminė, kad Ukrainos kariuomenėje yra seksualinių mažumų batalionas.„Donbasas tai rusų pasaulis. Kam ukrainiečių benderovcai maža to, kad patys ten atšlepsėjo, tai dar ir atvedė ten gėjus“, – piktinosi O.Skabejeva.

Borisas Nadeždinas / „Youtube“ stop kadras



Kiek anksčiau savo vedamoje laidoje O.Skabejeva aiškino, neva rusų pajėgų kontroliuojamame Donbase JAV prezidentas Joe Bidenas ukrainiečiams liepė surengti gėjų eitynes.

Donbasas – neformalus istorinis, ekonominis ir kultūrinis regionas, į kurį įeina Rytų Ukrainai priklausančios Luhansko bei Donecko sritys.

Karo krečiamoje Ukrainoje, o ypač rusų pajėgų kontroliuojamame Donbase jokie gėjų paradai nebuvo rengiami ir artimiausiu metu neplanuojami.

„Koviniai p..tai“

Apie homoseksualius santykius tarp Ukrainos gynėjų prabilta birželio viduryje.

Ši tema tapo viena pagrindinių žinomo Kremliaus propagandininko ir homofobo Dmitrijaus Kiseliovo laidoje „Vesti nedeli“, transliuotoje birželio 12-ąją.

Apie seksualinę prievartą tarp Ukrainos gynėjų prabilo Kremliaus propagandininkas Dmitrijus Kiseliovas / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Parodytą siužetą, kuriame užfiksuota esą nelaisvėn paimto Charkivo teritorinės gynybos kovotojo apklausa, pats laidos vedėjas pavadino „Koviniai p...tai“.

Įraše girdėti, kaip jaunas vyras prisistato esąs Nikolajus Ivanovičius Chudiakovas, gimęs 1988-aisiais Novosibirske, bet trejų metukų persikraustęs į Ukrainą. Nurodo vasario 26-ąją – praėjus dviem dienoms po užpuolimo – prisijungęs prie teritorinės gynybos.

„Kovinis pedikas“, – tuomet jis ramiai papildo prisistatymą.

Vienam iš trijų apklausinėjančiųjų perklausus, kas tai yra, N.Chudiakovas paaiškina, kad trimis savaitėmis anksčiau jį „pagal įsakymą“ būrio vadas „kepino po uodega“.

Pasitikslinus, ar tai reiškia, kad buvo išprievartautas, belaisvis atsako teigiamai. Iškart patikslina nesąs homoseksualus, „tik paklusęs įsakymui“.

Svarstydamas, ar daug jo kovos bendražygių patyrė tą patį, N.Chudiakovas spėja, kad daug, bet kiti esą apie tai nekalba, nes gėdijasi.

D.Kiseliovas šį būrį ir laidoje, ir tą patį vakarą portale vesti.ru publikuotame tekste vadina „Žydrąja austre“ – taip kadaise populiariuose JAV filmuose apie policijos akademiją buvo vadinamas gėjų baras.


„Kai jungtinės Rusijos ir Donbaso pajėgos metodiškai mala nacių dalinius, Ukrainai reikia bent kitokios pergalės, – rašė jis. – Išradingumas europietišku būdu visuomenei siūlo naują temą – LGBT kariai, kylantys į mūšį su „tamsiąja“ Rusija.“

Prisiminė literatūrą

Liepą rodytoje NTV televizijos laidoje „Mesto vstreči“ (liet. „Susitikimo vieta“) skandalingas politikas Borisas Nadeždinas ėmė aiškinti, kokiu būdu ukrainiečiai palaiko savo kovinę dvasią.

„Senovės Graikijos herojai, jei jūs skaitėte Homero „Iliadą“ ir „Odisėją“, jie visi buvo gėjais, tai keldavo jų kovinę dvasią“, – tiesioginio eterio metu tvirtino politikas.

Tai nėra tiesa.


Abu šie Homero epai vaizduoja 13 a. pr. Kr. įvykius, jais didžiuojamasi, žavimasi, jie šlovinami. „Iliada“ skirta Trojos karo temai, „Odisėja“ – Odisėjo ir kitų achajų grįžimui iš Trojos karo namo.

Senovės graikų mitologijoje Odisėjas buvo Itakės karalius ir Penelopės vyras.

Apie jo homoseksualumą epuose neužsimenama.

Užkliuvo net žaislai

Kompanijai „Lego“ paskelbus, kad palieka Rusijos rinką, Valstybės Dūmos deputatas Aleksejus Žuravliovas pareiškė, kad šie žaislai skatina homoseksualumą tarp vaikų ir dar pridūrė, kad neva yra matęs „Lego“ su nacistine simbolika. Tai nėra tiesa – kad „Lego“ negamina jokių rinkinių nacizmo tema, paneigė šios įmonės atstovė Rusijoje.

Aleksejus Žuravliovas / „Youtube“ stop kadras

Tai nėra tiesa – kad „Lego“ negamina jokių rinkinių nacizmo tema, paneigė šios įmonės atstovė Rusijoje.

Tai ne pirmas kartas, kuomet šis skandalingas deputatas garsėja keistokais pasisakymais.

Rugpjūčio viduryje laidos „60 minučių“ eteryje jis grasino nužudyti vokiečių žurnalistus, pareiškęs, kad šie – nacistai. Toks pareiškimas nustebino net laidos vedėją propagandininką J.Popovą, kuris puolė raminti įsisiautėjusį politiką.

Priešo paieškos

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Filosofijos ir socialinės kritikos katedros vedėjas, profesorius Gintautas Mažeikis teigia, kad homofobijos banga Rusijos valstybinėse televizijose nulemta procesų šalies viduje.

Gintautas Mažeikis | Teodoro Biliūno (BNS) nuotr.

„Dabartinė Vladimiro Putino valdžia imituoja, kad atkūrinėja Sovietų Sąjungą ir tuo pačiu metu imperinę Rusiją. Ir šiam projektui reikėjo sukurti dar universalų priešą. Tokiems priešams priskiriami „jankiai“ – amerikiečiai, taip buvo nuo sovietinių laikų. Taip pat nuo SSRS laikų universalūs priešai yra žydai ir gėjai.

Paprastai, kuomet mes matome totalitarizmo tapsmą, daugelyje šalių šie bruožai sutampa – kuomet autoritarinė valstybė virsta totalitarine. Vienas tokių bruožų – prireikia visuotinio, universalaus priešo. Kai V.Putino režimas buvo autoritarinis, reikėjo individualių priešų, pavyzdžiui Michailas Chodorskovskis arba Aleksejus Navalnas“, – aiškino G.Mažeikis.

G.Mažeikis priminė, kad „blogų gėjų“ naratyvas nėra naujas – po 2014 metų Krymo aneksijos, šalies propagandininkai ėmė vadinti Europą „geiropa“, taip pat akcentuoti, kad JAV esą žlunga tradicinės vertybės, kai tuo metu Rusijoje jos saugomos ir puoselėjamos.

„Po Antrojo pasaulinio karo filosofai ir sociologai sukūrė taip vadinamą „fašizmo skalę“, šiam projektui vadovavo Teodoras Adornas. Toje skalėje yra daugybė bruožų, kuriuos sudėjus mes gautume totalitarinį režimą.

Jei dabar peržvelgtume šiuos bruožus – totalinę spaudos kontrolę, rasizmą, antisemitizmą, homofobiškos nuostatos, nusiteikimas prieš romus, patriarchalinio auklėjimo ir paklusimo akcentavimas, korporatyvaus kapitalo, suaugančio su valstybe, buvimas, tai pažiūrėjus į šios skalės punktus mes pamatysime, kad turbūt 99 proc. sutampa.

Todėl kalbame apie neototalitarinio režimo propagandą – ji nėra asmeninė, o nukreipta prieš labai dideles žmonių grupes“, – aiškino VDU Filosofijos ir socialinės kritikos katedros vedėjas.

G.Mažeikis akcentavo, kad Rusijos propagandos kova su seksualinėmis mažumomis nukreipta daugiausiai į homoseksualius vyrus, o štai, pavyzdžiui, lesbietės taip nekliūva.

„Reikia pastebėti, kad kova su gėjais pasiekė piką Antrojo pasaulinio karo metu, kuomet nacistai juos siųsdavo į koncentracijos stovyklas. Tai buvo trečioji naikinama grupė – ne taip smarkiai kaip žydai ar romai, bet ganėtinai aktyviai ir plačiai naikinama“, – priminė filosofas. „

Šiuo atveju laikomasi ypatingo arba „tikro vyro“ mito – neva jis turi atlikti darvinistiniu požiūriu tam tikras seksualines funkcijas, o tie „patinai“, kurie neatitinka šių reikalavimų, galvojama, kad tauta dėl jų gali išsigimti.

Taigi, laikoma, kad tauta išsigimsta dėl moterų, kurios susideda su žydais, arba dėl gėjų. Tokia yra tautos dauginimosi arba išlikimo mitologija“, – pridūrė G.Mažeikis.

Filosofo teigimu, rusai pagrįsti savo įsitikinimams nesivadovauja logika, vietoje to jie beda pirštu į Bibliją ir tikina, kad yra palaiminti, nes su jais Dievas – branduolinio karo atveju visi numirs, o štai jie paklius į rojų.

Naujesnė Senesni