Simonko: 1,4 tūkst. vakcinos dozių nuo beždžionių raupų Lietuvai nepakaks

Lietuvą pasiekė pirmieji skiepai nuo beždžionių raupų. Iš viso į mūsų šalį pristatyta 1,4 tūkst. kompanijos „Bavarian Nordic“ vakcinos dozių, pirmiausia planuoja skiepyti tuos, kurie turėjo sąlytį su sergančiais žmonėmis. Virusas visame pasaulyje itin smogė LGBTQ+ bendruomenei, tad Lietuvos gėjų lygos (LGL) pirmininkas Vladimiras Simonko įsitikinęs – Vyriausybė turėtų pasirūpinti, jog pasiskiepyti galėtų visi norintieji.

V. Simonko | LGL/A.Didžgalvio nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistė Simona Žukauskaitė-Šarapajevienė informuoja, kad raupų išplitimas Lietuvoje nėra fiksuojamas.

Lietuvoje užfiksuoti 5 susirgimai raupais, naujų atvejų specialistai neaptiko, skelbia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

S. Žukauskaitė-Šarapajevienė tikino, kad iki šiol nustatyti 7 asmenys, turėję sąlytį su raupais užsikrėtusiais žmonėmis.

Kaip teigia SAM epidemiologė Galina Zagrebnevienė, didelę riziką susirgti turi tie, kurie bendravo su užsikrėtusiaisiais. Lietimasis oda, naudojimasis tais pačiais rankšluosčiais, ilgai trukęs bendravimas veidu į veidą, miegojimas toje pačioje lovoje – visa tai vertinama kaip didelės rizikos sąlytis, akcentavo ji.

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertų, daugiau nei 90 procentų visų virusu užsikrėtusių asmenų sudaro vyrai. Raupais užsikrėsti gali bet kas, tačiau kol kas daugiau atvejų fiksuojama tarp vyrų, turinčių lytinių santykių su kitais vyrais.

LGL vadovas V. Simonko tikina, kad 1,4 tūkst. vakcinos dozių nepakaks, Lietuvai reikia daugiau.

„Rizikos grupei priklausantys žmonės turėtų galimybę ir testuotis, ir profilaktiškai skiepytis. Tokia galimybė turėtų būti. Skiepų reikia daugiau, reikia sudaryti galimybę. Priklausantys mūsų bendruomenei vyrai, kurie turi santykius, turėtų galimybę pasiskiepyti“, – tv3.lt cituoja Vladimirą Simonko.

Anot jo, LGL tikisi, kad profilaktiškai testuotis ir skiepytis Lietuvoje galimybė atsiras dar iki šių metų pabaigos. SAM specialistai teigia, kad bus tariamasis, kiek vakcinos dozių Lietuvai prireiks, jei bus nuspręsta skiepyti visus panorėjusius. Apie tai konsultuojamasi ir su Europos Komisija.

Naujesnė Senesni