Jonas Valaitis. Dar ne laikas

Šventoji Agnė neranda laiko.

Agnė Širinskienė | O.Posaškovos/lrs.lt nuotr.


Jonas Valaitis, jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Laikas matuojamas objektyviai (jį mums parodo laikrodžiai), tačiau suvokiamas subjektyviai. Pavyzdžiui, 5 valandos miego gali būti suvokiamos kaip 5 minutės, po kurių keltis dar ne laikas. Todėl ir politikų atsiranda tokių, kuriems vis dėl kažko ne laikas. Štai šventoji Agnė sunerimusi dėl į neregėtas aukštumas šovusių dujų ir elektros kainų, o dėl jų tikriausiai kalti gėjai, nes būtent šios kainos Agnei tapo priežastimi, kodėl dar ne laikas Lietuvoje įteisinti civilinę sąjungą.

Šventoji Agnė neranda laiko, nors kaip pakilusios energetikos kainos užkerta kelią spręsti šį klausimą, belieka tik spėlioti – ne mums, mirtingiesiems, suprasti šventųjų kelius.

Prisimenu, kai pavasarį šventoji Agnė buvo pasišovusi iš Seimo darbotvarkės išbraukti Partnerystės įstatymą. Kaip paaiškino, ne laikas, nes karas.

Regis, šis argumentas buvo gerokai apkultas, kai Volodymyras Zelenskis pranešė, jog Ukrainos Vyriausybė rengia Civilinės partnerystės įstatymą. Šalyje, kurioje sprogsta bombos ir vyksta intensyvūs susišaudymai, išaušo laikas ne tik užtikrinti LGBTQ+ piliečių lygybę, tačiau ir pasirūpinti smurtą patiriančiomis moterimis – Ukrainos Rada ginkluotų kovų įkarštyje rado ryžto ratifikuoti Stambulo konvenciją, nors taikos metu šaliai tai atrodė neįmanoma. Kai kurie spėlioja, kad tokį žingsnį galėjo lemti Rusijos karių žvėriškas elgesys prieš civilius gyventojus, tarp kurių itin pažeidžiamos tapo būtent moterys.

Kai kuriems gali kilti klausimas, tai kodėl Ukrainoje kalbama apie tos pačios lyties porų santykių pripažinimą. Priežasčių ne viena.

Pirmiausia, karas atvėrė homofobijos žaizdas: ilgą laiką be teisių, kurias susituokdamos įgydavo skirtingų lyčių poros, gyvenę žmonės išėjo ginti Tėvynės, nors joje LGBTQ+ teisių padėtis toli gražu išlieka neideali. Tai, kad LGBTQ+ asmenys kartu su kitais kovoja už laisvę, keičia ir plačios visuomenės požiūrį į juos. Pagaliau ukrainiečiai pradeda suprasti, kad LGBTQ+ žmonės yra jų pažįstami, kaimynai, broliai, seserys, giminės, bendrapiliečiai, o ne gėjų eitynėse gyvenantis išgalvotas baubas, apie kurį kalbėti dar ne laikas. Tad besikeičiančios visuomenės nuotaikos suteikė drąsos politikams.

Antra, pradedama suprasti, kaip stipriai buvo apvogti LGBTQ+ asmenys. Jų šeimos, ilgus metus laikytos antrarūšėmis, buvo ne tik priverstos slėpti savo meilę vengdamos patyčių arba fizinių išpuolių, tačiau ir nesulaukė jokių socialinių garantijų ar kitų valstybės suteikiamų „išskirtinių privilegijų“, kuriomis tegalėjo mėgautis heteroseksualios susituokusios poros. Politikai pradėjo suprasti, kad už laisvę kariauja visi, tik vieni tariamų „išskirtinių privilegijų“ turi daugiau, kiti – kur kas mažiau. Tad atsirado suvokimas, kad valstybė elgiasi neteisingai žmonių, kurie už ją guldo galvas, atžvilgiu. Prisiminkime, kad karo akivaizdoje daugybė heteroseksualių porų susituokė. Štai internete sklando vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip vaikinas ir mergina pasipuošę vestuviniais rūbais apsikabina vienas apie kitą tiesiog ligoninės palatoje. Jie nusprendė – laikas yra dabar, o ypač, kai rytojus gali neišaušti. Tad ir Ukraina pradeda suprasti – tos pačios lyties porų pripažinimui laikas yra dabar.

Tačiau šventoji Agnė apsimetė, kad Ukrainos vadovybės manevrų žmogaus teisių link nematė. Tarsi viso to nebūtų, ji grįžta nešina naujais argumentais. Kai argumentai dėl karo išseko, į jų vietą atslinko pakilusios kainos.

Žmogaus teisių apžvalgininkas Simonas Bartulis taikliai pastebėjo, kad nors šventoji Lietuvos Agnė neranda laiko civilinei partnerystei, tačiau „artimo ryšio“ projektui laiko staiga atranda nepaisant infliacijos ar energetikos krizės. Galbūt subjektyviai suvokiamo laiko šventosios Agnės dienotvarkėje atsiranda dėl to, nes konservatorius Saudargas, siūlydamas Civiliniame kodekse įvesti nieko nesprendžiančią „artimo ryšio“ sąvoką, irgi kovoja savo šventąjį karą prieš gėjus?

Verta pastebėti ir tai, kad akivaizdus ir ciniškas priežasčių, kodėl tam tikrų žmonių teisėms dar ne laikas, pritempinėjimas labai patinka šventosios Agnės pasekėjams, kurie neturi nei kritiško mąstymo, nei juos šis klausimas iš esmės liečia. Visi jie paskelbę šventąjį karą prieš gėjus nesuvokia, kad joks karas negali būti šventas.
Naujesnė Senesni