„Kauno Pride“ eitynėse siautėjusi kaunietė Seimo nariui sumokėjo 200 eurų

Praėjusių metų rugsėjį Kaune buvo surengtos „Pride“ eitynės, prieš kurias protestavo chuliganai. 22 iš jų policija sulaikė, buvo surašyti 16 administracinių nusižengimų protokolai, pradėti 5 ikiteisminiai tyrimai. Teistumo vos „neužsidirbo“ ir 41-erių metų kaunietė Erikai Š., kuri į eisenos dalyvius kreipėsi nepagarbiais žodžiais ir siūlė juos naikinti, praneša portalas 15min.lt

2021 metų rugsėjo 4-ąją įvykusios „Kauno Pride“ eitynės | Pauliaus Ramono nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Nors nuo baudžiamosios atsakomybės moteris išsisuko, tačiau ji turėjo sumokėti Seimo nariui Tomui Vytautui Raskevičiui.

Kauno apylinkės teisme rugsėjo 8-ąją padėtas taškas byloje, kurioje kartą jau teista Erika Š. išgirdo kaltinimus, jog kurstė neapykantą prieš žmonių grupę dėl seksualinės orientacijos. Už šį nusikaltimą moteriškei grėsė bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba net laisvės atėmimas iki trejų metų.

Bylos duomenimis, Erika Š. viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą, kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl seksualinės orientacijos.

Eitynėse ji skandavo necenzūrinio pobūdžio šūkius vartodama žargoną, svetimybes, vulgarią leksiką. Erika Š. savo bendraminčiams, taip pat atvykusiems į eitynes išreikšti nepritarimą LGBTQ+ asmenų egzistavimui, siūlė paduoti kiaušinių, jeigu šie norėtų juos pamėtyti. Kaunietė aršiai siūlė eisenos dalyvius apmėtyti akmenimis. Moteris ragino susirinkusią minią blokuoti vienam vyrui kelią bei galimai siūlė prieš jį panaudoti smurtą.

Eriką Š. eitynėse apėmė sovietinė nostalgija – ji džiaugėsi, kad sovietiniais laikais LGBTQ+ asmenys negalėjo apie savo tapatybę kalbėti viešai.

Kaunietės elgesys buvo užfiksuotas socialiniuose tinkluose kitiems vartotojams vykdant tiesiogines transliacijas.

Be to, policija gavo informaciją, kad Erika Š. susijusi su ant įvairių pastatų Kaune kabinamais įžeidžiančio pobūdžio plakatais: „Vištgaidžių teisės NĖRA ŽMOGAUS TEISĖS!“, „KAUNAS NE GAIDYNAS“, „KAUNE iškrypimai NEBUS toleruojami!“, „IŠKRYPĖLIUS REIKIA GYDYTI!“, „“Iškrypėliams NE!„, Tikra meilė egzistuoja TIK TARP VYRO IR MOTERS!“, „Kaunui užtenka ir vieno zoologijos sodo!“, „ATVAŽIAVAU PAŽIŪRĖTI PEDERASTŲ GYVAI NESU MATĘS“.

Ikiteisminį tyrimą atlikę policijos pareigūnai nustatė, kad įtariamoji ir anksčiau turėjo itin neigiamą požiūrį į LGBTQ+ bendruomenę. Bylos duomenimis, prieš eitynes ji taip pat viešoje vietoje išsakė nepagarbius komentarus.

2021 metų birželį Erika Š. komentuodama vieną straipsnių viešai žemino, niekino pagrindinėje teksto iliustracijoje užfiksuotą „laisvietį“ Tomą Vytautą Raskevičių. Seimo narys byloje buvo pripažintas nukentėjusiuoju. Praėjusių metų liepą, kai žiniasklaida pranešė, jog Kauno miesto savivaldybė neišdavė leidimo eitynėms Laisvės alėjoje, kaunietė taip pat internete ragino LGBTQ+ asmenis žudyti dujų kameroje.

Tomas Vytautas Raskevičius | lrs.lt nuotr.

Nukentėjusiuoju buvo pripažintas ir Lietuvos gėjų lygos pirmininkas Vladimiras Simonko, apie kurį kaltinamoji irgi parašė necenzūrinio pobūdžio komentarą.

Teisme Erika Š. nebebuvo tokia drąsi, kokia norėjo atrodyti internete. Teisme ji pripažino kaltę ir teigė, kad išties išsakė daugybę necenzūrinių ir įžeidžiančių žodžių „Kaunas Pride“ eitynėse prieš LGBTQ+ asmenis. Ji pripažino, kad ir socialiniuose tinkluose rašė įvairaus pobūdžio komentarus. Moteris aiškino tyčia rašiusi įžeidžiančius ir žeminančius komentarus, nes tuo metu ir norėjo tiek įžeisti, tiek pažeminti. Erika sakė dabar dėl savo neapgalvotų veiksmų labai besigailinti. Ji pažadėjo, kad ateityje taip daugiau nebesielgs.

Kaip skelbia 15min.lt, teismas, remdamasis specialisto išvada, konstatavo, kad visi kaltinamosios šūkiai bei komentarai įvertinti kaip raginimas smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl seksualinės orientacijos, taip pat kaip viešas tyčiojimasis, niekinimas, neapykantos skatinimas ir diskriminacijos kurstymas atitinkamos žmonių grupės, skiriamos pagal seksualinę orientaciją.

Siekdama išvengti teistumo, Erika Š. teismo pranešė atleisti ją nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Ji teigė, kad dabar nebeturi jokių neišnykusių teistumų, savo kaltę pripažįsta, gailisi, ateityje jokių nusikaltimų nebedarys. Moteris aiškino, kad yra 3 vaikų (2 iš jų – nepilnamečiai) motina, nors šiuo metu nedirba, tačiau ketina mokytis

Teismas į tokį prašymą atsižvelgė. Buvo įvertinta tai, kad kaltinamoji atlygino pagal civilinį ieškinį pareikštą 200 eurų neturtinę žalą Seimo nariui T. V. Raskevičiui, atsiprašė nukentėjusiųjų. 

Erika Š. per 3 mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos įpareigota sumokėti 750 eurų į nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Tomas Vytautas Raskevičius šeštadienį socialiniuose tinkluose pranešė, kam paskyrė jam priteistus pinigus.

„Teismo salėje 2022 m. rugpjūtį kaltinamoji jau teigė, kad nuoširdžiai gailisi, padarė išvadas ir ateityje pasižada daugiau nedaryti jokių teisės pažeidimų.

Dieve, kaip greitai išgaruoja interneto laido riterių drąsa, vos tik reikia atsakyti už savo žodžius.

Iš Erikos Š. gautus 200 EUR pervedžiau Ukrainai. Tegul čirškina ruSSkius homofobus ir toliau“, – rašė jis.
Naujesnė Senesni