Kuboje – istorinis referendumas: įteisino tos pačios lyties asmenų santuokas

Kuboje įteisintos tos pačios lyties asmenų santuokos, pirmadienį paskelbė šalies Nacionalinė rinkimų taryba. Toks istorinis sprendimas žengtas surengus referendumą, kuriame kubiečiai nubalsavo už Šeimos kodeksą, numatantį mažumų apsaugą tarp Karibų jūros, Meksikos įlankos ir Atlanto vandenyno esančioje saloje.

Kuboje LGBTQ+ bendruomenė švenčia pergalę | Nuotraukos šaltinis: twitter.com/OhioGreenParty


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Kaip pranešė Rinkimų taryba, referendume balsavo 74,1 proc. balso teisę turinčių gyventojų.

Referendumas buvo surengtas sekmadienį. Tą dieną šalies prezidentas Miguelis Diazas-Canelis sakė, kad tikisi, jog dauguma Kubos gyventojų palaikys įstatymą, o naujasis kodeksas atspindės žmonių ir šeimų įvairovę.

Iki pirmadienio ryto buvo suskaičiuoti 94 proc. balsų. 3 936 790 rinkėjų balsavo už, 1 950 090 – prieš. Tokie duomenys rodo, kad kubiečiai linkę palaikyti Šeimos kodekse įtvirtintą nuostatą, pagal kurią įteisintos tos pačios lyties porų santuokos.

Naujasis Šeimos kodeksas ne tik suteikia galimybę LGBTQ+ asmenims susituokti arba įsivaikinti, tačiau numato ir didesnę apsaugą vaikams, moterims, pagyvenusiems žmonėms.


Dešimtmečius LGBTQ+ žmonės Kuboje susidūrė su oficialia valstybės diskriminacija. 7-ojo dešimtmečio pradžioje Fideliui Castro perėmus valdžią, daug homoseksualių asmenų buvo išsiųsti į Vyriausybės darbo stovyklas, skirtas politiniams kaliniams. Nors homoseksualumas Kuboje buvo dekriminalizuotas 1979 metais, daugelis homoseksualių žmonių pasakojo, kad vis tiek susiduria su atvira diskriminacija.

Buvusio Kubos prezidento Raulio Castro dukra Mariela Castro atvirai pasisakė už lygias gėjų, lesbiečių ir translyčių asmenų teises. Tačiau LGBTQ+ teisių aktyvistų pastangos siekiant lygybės buvo malšinamos Kubos Vyriausybės.

2018 metais Kubos įstatymų leidėjai atsisakė nuostatų, kurios būtų įteisinusios tos pačios lyties santuokas, baimindamiesi galimo rinkėjų aktyvumo sumažėjimo referendume dėl naujos Konstitucijos patvirtinimo. 2019 metais Kubos policija nutraukė taikias LGBTQ+ eitynes. Pareigūnai pareiškė, kad eitynių dalyviai neturėjo leidimo rengti mitingo.


Pokyčiams, kuriuos numato Šeimos kodeksas, prieštaravo konservatoriai ir religinės bendruomenės. Gausėjanti evangelikų bendruomenė Kuboje atvirai pasisakė prieš šio įstatymo įteisinimą. Tačiau likus kelioms savaitėms iki referendumo Kubos Vyriausybė valstybinėje žiniasklaidoje skatino palaikyti naująjį Šeimos kodeksą tvirtindama, kad šis įstatymas – tai įrodymas, kad sala yra pajėgi prisitaikyti prie laikmečio realijų.

Parengta pagal bbc.com ir cnn.com
Naujesnė Senesni