Taivane įvyko didžiausios kada nors saloje surengtos LGBTQ+ eitynės

Dešimtys tūkstančių žmonių šeštadienį išėjo į Taipėjaus gatves nešini vaivorykštės vėliavomis ir plakatais. Jie dalyvavo demonstracijoje už LGBTQ+ teises.

Taivane įvyko 120 tūkst. žmonių pritraukusios LGBTQ+ eitynės | Nuotraukų šaltinis: „Twitter“


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Pasak organizatorių, šiemet 20 metų jubiliejų švenčiančiame „Taiwan Pride“ renginyje iš viso dalyvavo 120 tūkst. žmonių. Šios eitynės laikomos didžiausiomis visoje Rytų Azijoje.

Pirmasis „Taiwan Pride“ įvyko 2003 m. lapkričio 1 d., tąkart renginyje dalyvavo mažiau nei 1 tūkst. žmonių, dalis jų dėvėjo kaukes, kad išvengtų patyčių ir užgauliojimų.

Tačiau bėgant metams dalyvių daugėjo, eitynėse žygiuojančių žmonių skaičius rodė, kad palaikymas LGBTQ+ bendruomenei Taivane auga. 2021-aisiais pasauliui kovojant su COVID-19 pandemija eitynės Taipėjaus gatvėse neįvyko, tačiau po metų jos grįžo su trenksmu – buvo pagerintas eitynių dalyvių rekordas.


Spalio 29-ąją įvykusiose eitynėse dalyvavę žmonės buvo pasipuošę prašmatniais kostiumais ir apsigobę vaivorykštės vėliavomis. Prie jų prisijungė kai kurie valdančiosios Demokratų pažangos partijos (DPP) nariai.

Iš pradžių eitynėse dalyvavę žmonės rinkosi Taipėjaus miesto rotušės aikštėje, kurioje buvo įrengta scena. Apie 14 val. 30 min. vietos laiku po roko grupės „Pisco“ pasirodymo žmonės pajudėjo gatvėmis ir pasiskirstė į dvi grupes.


Taivanas – LGBTQ+ teisių Azijoje priešakyje. Šioje saloje jau 2019 metais buvo pripažintos tos pačios lyties asmenų sąjungos.

„Labai didžiuojuosi, kad Taivane vyksta eitynės, – sakė socialine darbuotoja dirbanti 28-erių metų Chang Chi, renginyje dalyvavusi su savo mergina. – Taivanas yra pirmoji šalis Azijoje, įteisinusi tos pačios lyties porų santuokas. Iki šiol tai neįmanoma daugelyje šalių. Taivanas yra vieta, kurioje galite būti tuo, kas esate“.

Taivano pažanga LGBTQ+ klausimais ryškiai prieštarauja jo milžinės kaimynės Kinijos politikai. Beje, pastaroji vis eskaluoja galimą karinį konfliktą ir didina jo grėsmę nepripažindama salos suvereniteto.

Nors tos pačios lyties santykiai Kinijoje nėra neteisėti, tos pačios lyties santuokos uždraustos, o Kinijos vyriausybė ėmėsi griežtai kontroliuoti žiniasklaidą, kuriai neleidžiama aptarti LGBTQ+ temos.

Naujesnė Senesni