Belgijoje uždrausta konversijos terapija

Belgijoje uždrausta vadinamoji konversijos terapija – pseudomokslinė praktika, kai bandoma pakeisti asmens seksualinę orientaciją ar lytinę tapatybę, kad ji atitiktų heteroseksualumo ir cislytiškumo normas. Apie draudimo įvedimą pranešė lyčių lygybės, lygių galimybių ir įvairovės valstybės sekretorė Sarah Schlitz.

Asociatyvi Stavrialena Gontzou/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Nors Belgija dėl plataus teisės aktų arsenalo dažnai laikoma pavyzdine šalimi LGBTQ+ teisių atžvilgiu, konversijos terapija šalyje iki šiol oficialiai nebuvo uždrausta.

„Belgija yra LGBTQ+ teisių srities pradininkė. Tai liudija daugybė įstatymų reformų ir socialinių pastangų, tačiau mūsų įstatymų leidybos arsenale, deja, trūko (konversijos praktikos) draudimo“, – teigė S. Schlitz.

Anksčiau atliktas tyrimas atskleidė, kad LGBTQ+ žmonės Belgijoje yra susidūrę ne tik su pseudomoksline terapija, bet ir egzorcizmo seansais. Orientaciją ar lytinę tapatybę „gydyti“ neretai mėginama brutaliais būdais: elektrošoku, mušimu, prievarta. Tokios praktikos populiarios religinėse bendruomenėse. Vadinamasias terapijas kartais atlieka giminaičiais, pseudoprofesionalai. Deja, tokia patirtis turi skaudžių pasekmių psichologinei sveikatai.

„Galimybė būti savimi ir laisvė gyventi taip, kaip nori, yra pagrindinis mūsų visuomenės principas, kurio jokiu būdu negalima pažeisti, – teigė M. Schlitz. – Šis draudimas yra didelis žingsnis siekiant apsaugoti žmones nuo šio simbolinio, psichologinio, o kartais ir fizinio smurto“.

Belgijoje įvedus draudimą, už konversijos terapijos taikymą nuo šiol bus baudžiama laisvės atėmimu nuo 1 mėnesio iki 2 metų ir/arba bauda nuo 100 iki 300 eurų.

Teismas taip pat atsižvelgs į tai, ar nusikalstamą veiką padarė asmuo, anksčiau turėjęs nukentėjusiojo pasitikėjimą, daręs įtaką jo gyvenimui, ar nusikaltimas buvo padarytas prieš nepilnametį bei kitaip pažeidžiamą asmenį.

Taip pat bus baudžiama ir už konversijos terapijos skatinimą. Asmenims, nuteistiems už konversijos terapijos taikymą, teismas galės 5 metus uždrausti verstis profesine ar visuomenine veikla, susijusia su nusikaltimo padarymu.

Parengta pagal brusselstimes.com informaciją
Naujesnė Senesni