Dėl mokytojos Astrauskaitės grįžimo į Vilniaus gimnaziją bus atliekamas tarnybinis patikrinimas

Antradienis – pirmoji skandalingai pagarsėjusios pedagogės Astros Genovaitės Astrauskaitės darbo diena Vilniaus „Juventos“ gimnazijoje. Švietimo, mokslo ir sporto ministrė skelbia, kad bus atliktas tarnybinis patikrinimas – ketinama aiškintis, kodėl į mokytojos darbą nuolatinė mirtingų dalyvė bei organizatorė grįžo net nepaskelbus konkurso.

Astra Genovaitė Astrauskaitė | Stop kadras


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

A. G. Astrauskaitei šiuo metu pareikšti įtarimai dėl riaušių organizavimo ir kurstymo bei provokavimo. Nuolatinė mitingų dalyvė praėjusiais metais paskelbė metanti lietuvių kalbos mokytojos darbą „Juventos“ gimnazijoje ir steigianti „alternatyvią mokyklą“, kurioje, jos žodžiais tariant, nebus nei skiepų, nei genderizmo pamokų. Praėjusiais metais mokytoja intensyviai dalyvavo šeimų maršo renginiuose, taip pat kartu su kitais asmenimis Vilniaus centre juodais dažais užpurškė vaivorykštės spalvų perėją.

„Nesuprantu, kaip gali atsitikti, kad skandalingai pagarsėjusi Astra Astrauskaitė vėl priimta dirbti į mokyklą mokytoja“, – teigė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Savo feisbuko paskyroje ministrė kritikavo „Juventos“ gimnazijos direktorės sprendimą A. G. Astrauskaitę priimti atgal į darbą.

„Tiesiog neturiu žodžių. Ji buvo kaltinama riaušių organizavimu ir provokavimu. Atsisakė skiepytis, nesutiko reguliariai testuotis nuo koronaviruso. Kažkada dažais apipylė Lukiškių aikštėje tuo metu buvusios „Laisvės kalvos“ memorialo maketą. Turėjo ir daugiau reikalų su policija. Ir dabar ji vėl priimta mokyti vaikus. Nesuprantu tokio Vilniaus „Juventos“ gimanzijos direktorės poelgio“, – rašė J. Šiugždinienė.

„Juventos“ gimnazijos direktorė Irina Ignatavičienė dėstė, kad mokykloje itin trūksta specialistų. Anot jos, nors nėra lietuvių kalbos mokytojo, ugdymo procesą organizuoti reikia. Darbo sutartyje A. G. Astrauskaitei iškeltos tam tikros sąlygos, pavyzdžiui, nurodoma neskleisti politinių pažiūrų, ugdymo proceso metu nedalyvauti politinėje veikloje, sakė direktorė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrės tokie teiginiai neįtikino.

„Nesuprantu ir pasiaiškinimo, kad nerado kito mokytojo, – komentavo J. Šiugždinienė. – Įdomu, kaip mokytojo buvo ieškoma. Ministerija turi duomenų bazę, kurioje visos mokyklos yra kviečiamos skelbti apie laisvas vietas, esančias mokyklose. Ši mokykla apie laisvą darbo vietą šioje duomenų bazėje neskelbė. Kiek mes žinome, apie laisvą darbo vietą nebuvo paskelbta ir Užimtumo tarnyboje. Vilniaus miesto savivaldybė informavo, kad jų svetainėje taip pat nebuvo skelbimo apie darbo vietą. Todėl direktorės teiginiai, kad niekas daugiau nenorėjo dirbti mokytoja, todėl priėmė vienintelę kandidatę, manęs neįtikina“.

Sureagavo ir mokytoja A. G. Astrauskaitė. „Dori, neparsidavę ir neišdavę – drąsiai, pakeltomis galvomis eikite per gyvenimą! Lai sau šnypščia šiukšlėse piktosios“, – antradienį parašė ji savo feisbuko paskyroje.

Pasak ministrės J. Šiugždinienės, Vilniaus miesto savivaldybės vadovai jau patikino, kad šioje mokykloje bus atliktas tarnybinis patikrinimas. „Lauksiu jo rezultatų“, – rašė ministrė.
Naujesnė Senesni