Homofobiškų Izraelio ministrų paskyrimą lydėjo protestas Tel Avivo gatvėse

Izraelio parlamentas Knesetas išrinko Amirą Ohaną pirmininku. Tai pirmasis politikas, kuris yra atsiskleidęs esantis homoseksualus ir eina šias pareigas. Tačiau Izraelio vyriausybės ministrų kabinete – nemažai prieš LGBTQ+ bendruomenę nusiteikusių veikėjų. Tai išprovokavo protestą Tel Avivo gatvėse.

Asociatyvi „Getty Images“/Anton Mislawsky nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net 

Kreipdamasis į įstatymų leidėjus ir rinkėjus, A. Ohana sakė: „Pažadu padaryti viską, ką galiu, kad būčiau vertas jūsų pasitikėjimo manimi“.

Jis taip pat pažadėjo, kad būsima vyriausybė nepažeis LGBTQ+ teisių.

„Šis Knesetas, vadovaujamas man kaip pirmininkui, nepakenks nei jiems, nei jokiai kitai šeimai“, – sakė jis.

Tačiau šie pažadai nenumalšino daugelio LGBTQ+ bendruomenės narių Izraelyje baimės. Naujoji B. Netanyahu vyriausybė sudaryta iš koalicijos, kurioje esama ultranacionalistų, taip pat anti-LGBTQ+ partijų. Politologai šią koaliciją apibūdina kaip religingiausią ir griežčiausią per visą Izraelio istoriją.

Naujajam ministrų kabinetui priklauso Avi Maozas, homofobiškos „Noam“ partijos lyderis, kuris anksčiau siejo homoseksualius asmenis su vaikų prekeiviais, taip pat lygino LGBTQ+ teisių aktyvistus su naciais. Praėjusią savaitę paaiškėjo, kad jis įsakė sudaryti sąrašus, kuriuose nurodyti LGBTQ+ bendruomenei priklausantys žurnalistai ir kairiųjų pažiūrų darbuotojai iš Teisingumo ministerijos.

Avi Maozas | Nuotraukos šaltinis: knesset.gov.il

Neseniai politikas pareiškė, kad nors ir nėra nusiteikęs prieš LGBTQ+ asmenis, jis pasisako prieš LGBTQ+ „kaip politinį judėjimą“.

Kitas naujosios vyriausybės ministras Yoavas Ben-Tzuras išreiškė susirūpinimą dėl Kneseto pirmininko A. Ohanos seksualinės orientacijos. 

„Mes nesame patenkinti keliu, kuriuo jis eina, bet žiūrime į žmogų, o ne į jo polinkius“, – kalbėjo jis.

Yoavas Ben-Tzuras | Nuotraukos šaltinis: knesset.gov.il

Nepaisant viešai dalijamų pažadų, kad LGBTQ+ bendruomenei nekils jokios teisinės grėsmės, koalicijos susitarimuose nurodomi diskriminaciją draudžiančių įstatymų panaikinimai, o tai leistų prekių ir paslaugų teikėjams atsisakyti aptarnauti žmones dėl religinių įsitikinimų, kas gali sudaryti sąlygas homofobinei diskriminacijai.

Dar viena naujosios vyriausybės ministrų kabineto narė – Orita Strook. Ji užsiminė, kad gydytojai netrukus turės galimybę atsisakyti gydyti žmones, įskaitant LGBTQ+ pacientus, jeigu tai lems medikų religiniai įsitikinimai.

Orita Strook | Nuotraukos šaltinis: knesset.gov.il

Keli dešiniosios partijos „Likud“ nariai taip pat paragino grąžinti konversijos terapiją, kuri šiais metais buvo uždrausta, ir apriboti kalbos, neutralios lyčiai, vartojimą.

Susirūpinimas dėl naujosios vyriausybės požiūrio į LGBTQ+ bendruomenę privertė daugiau nei tūkstantį protestuotojų ketvirtadienį, gruodžio 29-ąją, išeiti į Tel Avivo gatves. Būtent tą dieną prisiekė nauja koalicinė vyriausybė.

LGBTQ+ aktyvistų organizuotoje demonstracijoje žmonės protestavo prieš įstatymus, kuriais kyla grėsmė LGBTQ+ bendruomenės teisinei apsaugai, taip pat prieš homofobiškas pažiūras turinčius politikus vyriausybėje.




„Mes esame čia ir visur“, „Vyriausybėje įsigali homofobija“, – skandavo protestuotojai.

„Šį rytą pakilo saulė ir neilgai trukus Izraelio valstybę užklupo didžiulė tamsa. Tai naujas moralinis nuosmukis mūsų šaliai, – demonstracijoje kalbėjo LGBTQ+ organizacijos „Aguda“ pirmininkė Hila Peer. – Vyriausybei prisiekę žmonės, norintys susekti mūsų tapatybę viešojoje erdvėje, yra tie patys, kurie sudaro juoduosius mūsų draugų ir bendruomenės narių sąrašus, mes tampame taikiniais“.
Naujesnė Senesni