Irane bus išformuota moralės policija, pranešė šalies generalinis prokuroras

Pustrečio mėnesio Irane besitęsiant protestams, bus išformuota moralės policija, sekmadienį pareiškė šalies generalinis prokuroras Mohammad Jafar Montazeri, skelbia bbc.com

Mahsą Amini buvo žiauriai nužudyta Irano moralės policijos. Tai išprovokavo protestus visoje šalyje | Artin Bakhan/unsplash.com


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Teheranas tokios informacijos kol kas dar nepatvirtino.

Irano valstybinė žiniasklaida neigia žinią apie moralės policijos panaikinimą, praneša CNN.

Šeštadienį M. Jafar Montazeri taip pat paskelbė, kad Irano parlamentas peržiūrės įstatymą, įpareigojantį moteris dėvėti hidžabus.

Protestai Irane prasidėjo po to, kai moralės policija rugsėjį sulaikė ir nužudė jauną moterį – 22 metų Mahsą Amini. Ji buvo apkaltinta netinkamu hidžabo dėvėjimu. Nors policija mėgino neigti, kad smurtavo prieš žuvusiąją, nužudytosios šeima patvirtino, kad merginai buvo suduoti smūgiai į galvos sritį. Vyriausybė ir policija kratėsi kaltinimų bei aiškino, kad M. Amini mirė dėl ligų.

Net jei paaiškėtų, kad moralės policija išties yra išformuojama, tai negarantuotų protestų pabaigos.

„Vien tai, kad Vyriausybė nusprendė išformuoti moralės policiją, tai dar nereiškia, kad protestai baigsis“, – BBC sakė viena iranietė.

„Žmonės žino, kad Iranas neturi ateities su tokia Vyriausybe“, – pridūrė ji.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinken komentavo, kad sprendimas išformuoti moralės policijos padalinius yra „teigiamas dalykas“, ir gyrė „nepaprastą Irano jaunuolių, ypač moterų, vadovavusių šiems protestams, drąsą“.

Moralės policijos pajėgas kontroliuoja Irano Vidaus reikalų ministerija. Nuo 2006 metų pareigūnai patruliuoja viešosiose vietose prižiūrėdami, kaip moterys įgyvendina joms keliamus reikalavimus dėl konservatyvaus aprangos kodo. Be to, kad reikalaujama dėvėti hidžabus, taip pat draudžiama vilkėti šortus, plėšytus džinsus.

Protestuose dėl moralės policijos brutalumo dalyvauja įvairaus amžiaus ir etninių grupių iraniečiai. Šalyje prasidėję protestai buvo taikūs, sakė Norvegijoje įsikūrusios kurdų žmogaus teisių organizacijos „Hengaw“ atstovas Ramyar Hassan.

Gausiose demonstracijose, vykusiose visuose didžiuosiuose Irano miestuose, taip pat daugelyje mažų miestelių, moterys degino hidžabus, kirpdavo plaukus.

Irano režimas prieš taikius protestuotojus ėmė naudoti smurtines priemones, tarp demonstrantų ir smurtaujančių saugumo pajėgų kilo žiaurūs susirėmimai. Irano policija sulaikė ne tik dalį protestuotojų, bet ir apie įvykius pranešančius žurnalistus. Policija šaudė į beginklius žmones.

„Euro News“ praneša, kad nuo protestų pradžios žuvo mažiausiai 402 žmonės, įskaitant 58 vaikus, o keli šimtai buvo sužeisti. Tikrasis aukų skaičius gali būti gerokai didesnis, kadangi Vyriausybė oficialios informacijos nepateikia.

Irane kilusius neramumus išprovokavo ne tik moterų patiriami žiaurumai, bet ir ilgai brendęs visuomenės nusivylimas dėl vis labiau gniaužiamų žmogaus teisių, gilėjančios socialinės nelygybės.

„Jauni žmonės mato, kad valdžioje esančių asmenų sūnūs ir dukterys gyvena prabangiai, jų tėvai grobia žmonių turtus, o paprasti iraniečiai nemato ateities“, – sakė R. Hassan.
Naujesnė Senesni