Rūpi ne vien partnerystė: LGBTQ+ jaunimas kalba apie temas, ištrauktas „iš spintos“ – gerus ir blogus gėjus, neapykantos kalbą, pirmuosius LGBTQ+ žurnalus

Kuo skiriasi geri ir blogi gėjai? Ar buvo įmanoma numatyti neapykantos kalbos fenomeną? Kodėl pirmieji LGBTQ+ žurnalai buvo N18? Ką galima rasti queer archyve? Šiuos ir daug kitų klausimų kelia Tolerantiško jaunimo asociacijos savanorių tinklalaidė „Iš Spintos“.

Asociatyvi Daiga Ellaby/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Spintoje dulkantys klausimai arba kodėl jaunam žmogui verta sėsti prie mikrofono?

Kaip dažnai spręsdami jaunimui svarbius klausimus konsultuojamės su jais? Kiek iš tiesų jaunam žmogui svarbių klausimų yra paliečiami? Kol valstybės institucijos bando iš mirties taško pajudinti vieną ar du klausimus, visa eilė jų toliau laukia, kada ateis jų laikas, rašoma pranešime spaudai.

„Jaunimui atsibodo laukti. Mums džiugu, kad Lietuvoje pagaliau yra daugiau kalbama apie partnerystės įstatymą, bet LGBTQ+ jaunimui Lietuvoje rūpi daugybė kitų klausimų, kurie visiškai nesulaukia dėmesio – LGBT+ jaunimo santykiai su tėvais, homofobija mokyklose, trans žmonių problemos Lietuvoje. Projekto idėja kilo iš tam tikros frustracijos – tiek daug svarbių temų, kurios dulka užkištos spintoje. Na, tai mes jas ištrauksime tada patys“, – teigia tinklalaidžių rengimą koordinuojanti savanorė Kornelija.

Pasak projekto komandos narės Karinos, pandemija buvo didelis postūmis pasirinktam formatui: „Labai daug emocijų ir minčių susikaupė per karantino laikotarpį, galimybė pasikalbėti ir reflektuoti „gyvai“ buvo labai svarbi, bet taip pat siekėme ir kažkaip užfiksuoti tuos pokalbius, kad būtų galima grįžti vėliau, klausytis kiekvienam saugioje aplinkoje, dalintis savo patirtimis, taip užmezgant dialogą su kitomis organizacijomis, aktyvistais.

Tinklalaidėse nagrinėjamos jaunimui aktualios temos | Asociatyvi Melissa Askew/unsplash.com nuotr.

Tikimės, kad tai padės geriau suprasti iššūkius ir siekti pokyčių.“ Savanorės pažymi, kad galimybė kalbėti tau pačiam svarbiomis temomis yra vienas geriausių įrankių norint ugdyti pilietiškumą – jaunam žmogui svarbu užduoti klausimus, išsigryninti savo požiūrį, analizuoti argumentus ir eiti į dialogą su kitais, nes tai leidžia pajausti, kad ir tu gali prisidėti prie pokyčių savo aplinkoje.

„Pasidaryk pats“

Projektinė veikla – vienas geriausių neformalaus švietimo įrankių. Nuo paraiškos pateikimo iki pašnekovų paieškos projekto įgyvendinimas suteikė galimybę visapusiškai tobulėti. „Viską reikėjo padaryti patiems – sukurti pavadinimą ir logotipą podcast`ui, parašyti motyvaciją, išrinkti temas, surasti pašnekovus. Viskas priklauso nuo komandos. Todėl labai svarbu komunikuoti, siūlyti idėjas. Visko reikėjo mokytis proceso metu“, – pasakojo projekto savanorė Simona.

Iššūkių netrūko. Nusprendusi patyrinėti LGBTQ + aktyvizmo istoriją Lietuvoje, komanda suprato, kiek mažai yra susipažinusi su šia tema. ,,Galbūt tai ir buvo įdomiausia dalis – suprasti, kiek daug nežinai. Net ir ruošiant klausimus pašnekovams, reikėdavo „pagūglinti“ tą temą, kad suprastum, ko svarbu paklausti. Žinoma, interviu metu kildavo ir kitų klausimų – visoms situacijoms nepasiruoši. Kartais atrodydavo, kad su pašnekovu galėtume kalbėti valandų valandas ir vis tiek visko neaptartume“, – įspūdžiais dalinosi savanorė Eglė.

Savanoriai taip pat turėjo progą tobulinti savo asmenines kompetencijas. Valerija ir Evelina, kūrusios projekto vizualizaciją, pasinaudojo sukaupta asmenine patirtimi. „Piešimas mano alfa ir omega, bet nupiešti kitų idėjas buvo iššūkis – vienaip įsivaizduoji, kitaip matai ant popieriaus“, – teigė Evelina. Jai antrino ir Valerija. Pasak jos, visi turėjo savo įsivaizdavimą dėl spalvų, detalių. „Visada pasiūlydavau keletą variantų, tada komanda balsuodavo“, – patirtimi pasidalino Valerija.

Kada kitas epizodas?

Projektiniai metai baigiasi, bet komanda įsitikinusi, kad tinklalaidės sezonas Asociacijoje tik prasideda, nes komanda turėjo laiko mokytis, stiprėti, siekti kokybiškesnių rezultatų. „Taip, podcast`ai dabar labai populiarūs, konkurencija didelė, bet turime ilgiausią sąrašą organizacijų, aktyvių žmonių, kūrėjų, kuriuos norėtume pakalbinti.

Taip pat mes džiaugiamės, kad su kiekvienu nauju įrašu mes patobulėjam tiek technologiškai, tiek organizaciniu, tiek kūrybiniu lygiu. Taip pat jaučiamės įsipareigoję Vilniaus m. savivaldybei, kuri per jaunimo programas parėmė mūsų iniciatyvos įgyvendinimą ir sustiprino mūsų organizaciją. Motyvacija kurti tik auga“, – mano savanorė Kornelija.

Komanda labai laukia klausytojų komentarų, pasiūlymų ir kritikos. Projekto kūrėjų nuomone, tinklalaidės sekėjai yra jų kolegos. „Tikime, kad tai gali būti kelias į projekto tęstinumą – klausytojai gali tapti bendruomene, kartu kuriančia ir kovojančia dėl žmogaus teisių įgyvendinimo Lietuvoje“, – tiki savanorė Rasa.

Pirmojo tinklalaidės epizodo, kuriame – pokalbis su LGL vadovu, LGBTQ+ aktyvistu Vladimiru Simonko, klausykitės štai čia: 

Naujesnė Senesni