V. Čmilytė-Nielsen: atidėlioti žmogaus teisių klausimus – nesąžininga

Lietuvai metas įsitvirtinti tarp Vakarų šalių, o prisidengiant karu nespręsti žmogaus teisių klausimų yra nesąžininga, penktadienį Martyno Mažvydo bibliotekoje vykstančiame Nacionaliniame žmogaus teisių forume teigė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Viktorija Čmilytė-Nielsen | lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Nesąžininga atidėlioti sprendimus motyvuojant juos šalyje vykstančiu karu, kai tuo tarpu pati agresiją patirianti valstybė drąsiai tuos sprendimus priima ir jų neatidėlioja“, – teigė ji.

Rusijos atakas atremiančioje Ukrainoje prezidentas Volodymyras Zelenskis pavedė Vyriausybei parengti Civilinės partnerystės įstatymą, o šalies Rada ratifikavo Stambulo konvenciją. 

V. Čmilytė-Nielsen pabrėžė, kad Lietuvos visuomenei vis dar svarbu skleisti žinią, jog suteikus teisių vienai asmenų grupei, kiti nuo to nenukentės. 

„Antra vertus, siekiant daliai visuomenės akivaizdžių, savaime suprantamų pokyčių, labai svarbu ir reikalinga atsakinga lyderystė, patvirtinant tai, kad suteikiant daugiau teisių vienai ar kitai visuomenės grupei, visa visuomenė nuo nepralaimi, o kaip tik praturtėja“, – sakė ji.

Anot jos, žmogaus teisės šiandieniniame pasaulyje patiria daug iššūkių dėl didžiųjų pasaulinių tendencijų: geopolitinių krizių ir įtampų.

„Visos svarbiausios temos – ar tai būtų ekonomika, ar švietimas, socialinės sritys – turi žmogaus teisių aspektą. Kita vertus, veiksmingai įgyvendinant žmogaus teises tai padeda išlaikyti demokratines vertybes“ – sakė ji.
Naujesnė Senesni