Ričardas Doveika sulaukė atkirčio: lengva kaltinti „gėjus ateistus“

Vietoje dramatiškų išsišokimų ir „gėjų ateistų“ kaltinimo siekiant paaiškinti, kodėl žmonės nusisuka nuo bažnyčios, dvasininkams reikėtų atsisukti į save, teigia žmogaus teisių apžvalgininkas Simonas Bartulis. Taip jis sureagavo į kunigo Ričardo Doveikos pasisakymus apie iš šeimos, vyro ir moters į šiukšlyną išmestą Dievą. „Lengva kaltinti visokius „gėjus ateistus“, nes tada galima nukreipti žvilgsnius nuo jų pačių veiksmų ir požiūrio“, – bažnyčios poziciją kritikavo S. Bartulis.

Ričardas Doveika ir Gintaras Grušas | Džojos Gundos Barysaitės/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kunigas R. Doveika „Žinių radijuje“ pareiškė, kad šiandieninė Vakarų Europos visuomenė išmetė Dievą, prigimtį ir sąžinę į šiukšlyną. Taip jis atsakė į klausimą, kur yra Dievas ir kodėl jis leidžia žudynes šiuo metu vykstančiame Rusijos sukeltame kare Ukrainoje.

„Aš visada žmonių klausiu: jums reikia mandagaus ar tikro atsakymo? Mandagus tai bus nieko neįpareigojantys pašnekesiai ir atsidusimai. Jei bus teisingas atsakymas, jis bus labai skaudus ir tau jis nepatiks. Dievas yra ten, kur mes jį padėjome – šiukšlyne. Kai šiandieninė Vakarų visuomenė išmetė Dievą, kūrėją, tvarką, darną, prigimtį, sąžinę, dorą, pačią taiką į šiukšlyną, tai ten jis ir yra“, – sakė dvasininkas, skelbia „Žinių radijas“.

Kunigas prakalbo ir apie šeimos santykius.

„Mes išmetėme Dievą iš šeimos, iš vyro ir moters, ir prigimties. Iš įstatymų, iš visuomenės gyvenimo, iš švietimo sistemos, iš tarpusavio sugyvenimo, doros. Mes išmetėme Dievą, sakydami, kad dabar nėra nei nuodėmės, nei herojiškumo“, – pridūrė R. Doveika.

Žmogaus teisių apžvalgininkas S. Bartulis sukritikavo dvasininko požiūrį.

„Yra žmonių pokalbiuose, kurie asmeniškai įsižeidžia, jeigu pokalbis sukasi ne apie juos ar jų mėgstamą temą. Juos vadintume egocentrikais, – pirmadienį feisbuke rašė S. Bartulis. – Politikoje tokius žmones, įskaitant Doveiką, vadinčiau istoriškai ir aklai privilegijuotais. Šie amžinai pratę, kad viskas sukasi apie juos. Įstatymai apie šeimą, skyrybas, abortus, baudžiamąjį kodeksą – reik jų atsiklausti. O jei neatsiklausi, arba atsiklausęs padarai šiek tiek kitaip – juos baisiai įžeidi. Arba darai kaip mes, arba mus šiukšle laikai“.

Pasak S. Bartulio, bažnyčios pozicija išlieka svarbi todėl, nes daro įtaką valstybės gyvenimui, o tai yra nepagrįsta privilegija.

„Ilgalaikės privilegijos, kur daug kas daroma pagal galią turinčios institucijos norus, apakina ir išlepina. Kuomet ta galią bandoma padalinti lygiau tarp netikinčių ar kitaip tikinčių, jiems tai atrodo kaip pralaimėjimas, nors yra normalus, lygybę atstatantis procesas.

Vietoj tokių dramatiškų išsišokimų, siūlyčiau ypač LKB hierarchams pagalvoti, kodėl žmonės nuo jų nusisuka. Lengva kaltinti visokius „gėjus ateistus“, nes tada galima nukreipti žvilgsnius nuo jų pačių veiksmų ir požiūrio“, – rašė jis.
Naujesnė Senesni