Kenijoje nužudytas žymus LGBTQ+ aktyvistas

Kenijoje  nužudytas žymus LGBTQ+ aktyvistas ir mados dizaineris Edvinas Chiloba.

Edvinas Chiloba | Nuotraukų šaltinis: „Twitter“


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net 

E. Chilobos kūnas trečiadienį, sausio 4-ąją, aptiktas metalinėje dėžėje, išmestoje prie kelio Uasin Gishu apygardoje.

Policija vaikino kūną rado po to, kai taksi vairuotojas pranešė matęs, kaip iš automobilio be valstybinių numerių buvo išmesta dėžė.

Pradėtas tyrimas siekiant išsiaiškinti visas įvykio aplinkybes, teigia pareigūnai. „Kol kas nežinome, kodėl žmogžudystė įvykdyta būtent tokiu būdu. Šį klausimą sprendžia ekspertai“, – pareiškė jie.

Po žūties prabilo ir velionio artimieji bei bičiuliai.

„Jis skleidė meilę, kad ir kur eitų, drąsiai kalbėjo apie savo kaip LGBTQ+ žmogaus egzistavimą ir paskatino daugelį kitų daryti tą patį“, – kalbėjo E. Chilobos artima draugė, žmogaus teisių aktyvistė Chris Makena.

E. Chiloba padarė didžiulį poveikį LGBTQ+ bendruomenei Kenijoje ir dažnai pasisakydavo prieš čia galiojančius diskriminacinius įstatymus, pridūrė ji.

Kenijos gėjų ir lesbiečių koalicija teigia, kad E. Chiloba – tai „dar viena siela, prarasta dėl neapykantos“.

„Žodžiais net neįmanoma paaiškinti, kaip mes, bendruomenė, šiuo metu jaučiamės“, – teigiama koalicijos kreipimesi.

Nacionalinė gėjų ir lesbiečių žmogaus teisių komisija taip pat pagerbė E. Chilobą pareikšdama: „Edvinas buvo mylimas ir vertinamas savo bendruomenės narys, naudodamasis jam prieinamomis platformomis jis kovojo už tai, kas buvo teisinga. Edvino mirtis mums primena, kad LGBTQ+ žmonės visoje šalyje ir toliau puolami“.

Nužudytojo sesuo Melvin Faith ir kiti jo šeimos nariai paskutinį kartą E. Chilobą matė Naujųjų metų išvakarėse šventėje.

„Maždaug 1 valandą nakties po naujųjų metų fejerverkų sutikau jį ir jis atsisveikino su manimi sakydamas, kad pasiilgs manęs“, – jautrią akimirką prisiminė E. Faith.

2019 m. E. Chiloba persikėlė iš Nairobio į Eldoretą. Čia jis studijavo madą ir kūrė savo prekės ženklą.

Jau anksčiau jis patyrė persekiojimą ir buvo užpultas dėl LGBTQ+ aktyvizmo.

Kenijoje homoseksualumas yra neteisėtas, o vyrai už lytinius santykius su kitais vyrais gali būti įkalinti iki 14 metų. LGBTQ+ bendruomenė Kenijoje dažnai susiduria su diskriminacija ir smurtu.

Keletas bandymų dekriminalizuoti homoseksualumą žlugo, o šalies prezidentas Williamas Ruto LGBTQ+ teises Kenijoje pavadino „ne problema“.

Praėjusiais metais Kenijoje įvykęs lesbietės Sheilos Lumumbos nužudymas atskleidė, su kokio masto smurtu susiduria bendruomenė šioje valstybėje.
Naujesnė Senesni