Kuo LGBTQ+ jaunimui naudingas lytiškumo ugdymas?

Ar žinojote, kad lesbietės taip pat turi tikrintis nuo gimdos kaklelio vėžio, o prezervatyvai apsaugo ne vien nuo neplanuoto nėštumo, bet ir nuo lytiškai plintančių infekcijų (įskaitant ŽIV), tad yra rekomenduojami naudoti ir vyrams, turinčius lytinius santykius su vyrai?

Asociatyvi Aiden Craver/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Nemaža dalis asmenų tokią informaciją sužino gerokai per vėlai – „Planned Parenthood” duomenimis, JAV tik vienas keturių LGBTQ jaunuolių naudojo prezervatyvą paskutinių lytinių santykių metu.

Menka naujiena, jog lesbiečių, gėjų, biseksualių, translyčių ir queer (LGBTQ) jaunuolių poreikiai neretai ignoruojami. Kuomet kalbame apie lytiškumo ugdymą, šios specifinės jaunuolių grupės poreikių „pamiršimas“ gali būti tiesiogiai žalojantis ir keliantis pavojų tiek emocinei, tiek fizinei paauglių sveikatai, tad į visuminio lytiškumo ugdymo programas įtraukti informaciją, aktualią šiai grupei, yra gyvybiškai būtina.

Visuminio lytiškumo ugdymo programos, į kurias įtraukiami ir LGBTQ paaugliai:
  • padeda jiems suprasti savo lyties identitetą, seksualinę orientaciją;
  • geriau pažinti ir suprasti savo kūną, būti informuotiems apie savo sveikatą ir jos priežiūrą;
  • sužinoti apie pozityvias ir įgalinančias kitų LGBTQ asmenų patirtis.
2015 m. JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro tyrimo, kuriame dalyvavo lesbietės, gėjai ir biseksualūs paaugliai duomenimis, daugiau nei vienas iš trijų paauglių mokyklos teritorijoje patyrė patyčias, vienam iš dešimties mokykloje buvo grasinama ginklu, o penktadalis LGBTQ moksleivių yra patyrę seksualinį ar fizinį smurtą romantiniuose santykiuose.

Tai parodo, jog ne mažiau svarbu ir tai, jog atvirai bendraujant apie LGBTQ ir bendruomenės poreikius, tiek heteroseksualių, tiek LGBTQ jaunuolių tarpe mažėja stigma, susijusi su lytimi ir seksualine orientacija, užkertamas kelias plisti mitams apie identitetą ir elgesį, bei ugdoma pagarba įvairios orientacijos asmenims.

Nepaisant kai kurių išgąsčio, pamokos, kuriose aptariamos žinios, aktualios LGBTQ jaunuoliams, tikrai nepaverčia heteroseksualių paauglių gėjais. LGBTQ paaugliai nusipelno atitinkamų žinių, kurios suteikia teisę į orų, sveiką ir saugų tolimesnį gyvenimą – pats laikas nustoti ignoruoti šios grupės poreikius, tapatybę bei bendruomenę

Tekstą parengė gydytoja Rugilė Kančaitė
Naujesnė Senesni