„Niekada nesu smerkęs homoseksualių žmonių“. V. Landsbergis atsiprašė už savo žodžius apie homoseksualumą ir pedofiliją

Vytautas Landsbergis atsiprašė už savo žodžius, kuriais duodamas interviu naujienų portalui tv3.lt jis homoseksualumą susiejo su pedofilija.

Vytautas Landsbergis | Olgos Posaškovos/lrs.lt


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kalbėdamas naujienų portalui tv3.lt, pirmadienio vakarą V. Landsbergis svarstė, kas galėjo nutekinti prokuratūros informaciją apie tiriamą pedofilijos bylą iš konservatorių gretų jau pasitraukusiam Kristijonui Bartoševičiui. V. Landsbergis sakė skeptiškai vertinantis galimybę, kad informaciją perdavė patys konservatoriai.

„Na, aš labai mažai įsivaizduočiau, kodėl iš Tėvynės sąjungos. Nes Tėvynės sąjungoje labai daug žmonių yra tiesiog padorūs žmonės. Kodėl jie turi kokiam nors pedofilui pranešinėti perspėjimus? Gal jie patys slapti pedofilai, nu ką aš galiu pasakyti. Juk to būna, to būna... Aš žinau, ir kaimyninėse šalyse vienas ministras pirmininkas buvo išaiškintas. Aš nežinau, ar pedofilas, ar tiesiog homoseksualas? Tai nu yra tų žmonių...“, – portalui tv3.lt sakė V. Landsbergis.

Šie žodžiai sukėlė tikrą pasipiktinimų audrą.

Vytautas Landsbergis | Olgos Posaškovos/lrs.lt

„Šiandien Lietuvos LGBT+ bendruomenei – tikri emocijų kalneliai. Vis dar turime girdėti mintis, jog pedofilija ir homoseksualumas, cituoju, „ne taip ir labai tolimi bei skirtingi dalykai“ – taip šiandien teigė, išsamiai, primygtinai ir nedviprasmiškai išreikšdamas savo homofobiškas nuostatas, Tėvynės sąjungos patriarchas Vytautas Landsbergis, neseniai pripažintas Lietuvos Prezidentu. Ar bus reakcijų ir atsiprašymų?“ – klausė garsus režisierius Romas Zabarauskas.

„Profesoriau, WTF“, – pasipiktinimą socialiniuose tinkluose išreiškė Vilniaus visuomenininkas Markas Adamas Haroldas.

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius teigė tikintis, kad „partijose yra daug padorių žmonių“ ir „padoru yra pasakyti, kad homoseksualūs žmonės nėra pedofilai, o seksualinis smurtas prieš vaikus seksualinės orientacijos neturi“. Jis pabrėžė, kad pedofilija – tai sutrikimas ir labai sunkus nusikaltimas.

T. V. Raskevičius | Viktoriios Chornos/lrs.lt nuotr.

„Homoseksualumas nėra nei sutrikimas, nei nusikaltimas, o dažnu atveju ir ilgametė partnerystė su mylimu žmogumi. Tikiuosi, kad mums visiems užteks padorumo tą pasakyti garsiai ir be užuolankų. Ypač koalicijos partneriams. Aš labai tikiuosi, kad tai buvo tiesiog apmaudi klaida“, – feisbuke rašė T. V. Raskevičius.

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska teigė suvokianti, kad „ikiteisminis tyrimas dėl nepilnamečių ir mažamečių seksualinio prievartavimo ir jaunesnio negu šešiolikos metų asmens tvirkinimo yra be galo jautri visuomenei tema“, tad svarbu „užtikrinti visakeriopą pagalbą nukentėjusiems asmenims“, tačiau vartojami žodžiai turi būti apgalvoti.

Evelina Dobrowolska | Viktoriios Chornos nuotr.
 
„Visas vartojamas žodynas turi būti apgalvotas, o emocinga reakcija nedaryti intervencijų į ikiteisminį tyrimą.

Ir vartojamo žodyno svarba yra ne tik dėl ikiteisminio tyrimo sėkmės ir saugios erdvės sudarymo nukentėjusiems asmenims. Visų pirma – ir dėl visuomenės sąmoningumo, kad laikantis nekaltumo prezumpcijos visgi nusikalstamos veikos ir jų sudėtys negali būti manipuliuojamos, demonizuojamos ar iškraipomos.

Pedofilija ne tik sutrikimas, bet ir nusikaltimas. Sunkus nusikaltimas. Labai sunkus. Homoseksualumas – ne sutrikimas, ne nusikaltimas, o seksualinė orientacija, neretai – meilė tos pačios lyties atstovui.

Labai tikiuosi, kad partija nedviprasmiškai atsiribos nuo partijos garbės pirmininko pasisakymų, kurie ne tik klaidina, bet ir kaltina dalį visuomenės“, – vylėsi E. Dobrowolska.

V. Landsbergis už savo žodžius suskubo atsiprašyti.

„Niekada nesu smerkęs homoseksualių žmonių. Visada juos užstodavau. Mano keli žodžiai iš ilgo interviu interpretuojami neteisingai. Aš apgailestauju, kad ta interpretacija dabar eskaluojama ir dalį visuomenės tai skaudina“, – pirmadienio vakarą feisbuke rašė V. Landsbergis.
Naujesnė Senesni