Advokatas kritikuoja Saudargo siūlymą dėl „artimo ryšio“ sąvokos: Lietuva ir toliau pažeistų Žmogaus teisių konvenciją

Advokatas Aivaras Žilvinskas kritikuoja konservatoriaus Pauliaus Saudargo siūlomą alternatyvą Civilinės sąjungos įstatymui. Anot jo, „artimo ryšio“ sąvoka, kurią norima numatyti Civiliniame kodekse, niekaip nespręs tos pačios lyties poroms kylančių problemų. Neseniai Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) byloje Fedotova prieš Rusiją pripažino pažeidimą, kai buvo atsisakyta įregistruoti partnerystę. Pasak A. Žilvinsko, net jeigu ir Lietuvoje būtų palaiminta P. Saudargo siūloma alternatyva, Lietuva taip pat ir toliau pažeistų Žmogaus teisių konvencijos nuostatas, kurias galėtų konstatuoti EŽTT.

Aivaras Žilvinskas | A.Didžgalvio/LGL nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Seime pateikimo stadiją praėjo ne tik Civilinės sąjungos įstatymas, bet ir Civilinio kodekso pakeitimai, pagal kuriuos būtų numatyta „artimo ryšio“ sąvoka. Šiuo metu projektai laukia svarstymo parlamento salėje.

„Aš nepritariu nei Partnerystės įstatymui, nei Civilinės sąjungos įstatymui, bet mes teikiame alternatyvas, kas iš esmės sureguliuotų teisinius santykius ir vienalytėms poroms“, – antradienį LRT RADIJO laidoje „Aktualijų studija“ teigė Seimo vicepirmininkas P. Saudargas.

Politiko teigimu, įvairių apklausų duomenimis, per 70-80 proc. visuomenės nepritaria partnerystės ar civilinės sąjungos institutui Lietuvoje.

„Partnerystės instituto normos papildytų Civilinio kodekso Šeimos knygą ir tarp partnerių kurtų šeimos santykius. Kitaip tariant, partnerystė įteisintų santuokai analogišką šeimos kūrimo būdą tarp skirtingos lyties ir tarp tos pačios lyties porų“, – priežastį, kodėl nepritaria nei tos pačios lyties porų partnerystei, nei civilinei sąjungai, įvardijo P. Saudargas.

„Mes esame prieš ir mes siūlome alternatyvą, tai siūlome susitarimą dėl bendro gyvenimo ir artimo ryšio įstatymo sandūrą. Kolegos nenori to. Jie alternatyvos ir kompromiso nenori. Tai todėl viskas ir stringa“, – pridūrė parlamentaras.

Tačiau LRT RADIJO laidoje dalyvavęs teisininkas Aivaras Žilvinskas įsitikinęs, kad P. Saudargo siūloma alternatyva visiškai neišspręstų tos pačios lyties poroms kylančių problemų.

„Absoliučiai ne. Visų pirma, tokios, kokios yra pateiktos, iš viso yra nereikalingos ir būtų pažeminimas, pasityčiojimas ir niekaip neišspręstų problemos, kad yra Lietuva yra viena iš 3 Europos Sąjungos valstybių, kuriose nėra jokio reguliavimo, kaip ir Rusijoje“, – dėstė teisininkas.

EŽTT byloje Fedotova prieš Rusija konstatavo Žmogaus teisių konvencijos pažeidimą, kadangi šalyje atsisakyta įregistruoti vienalytės poros partnerystę.

Tikėtina, kad net priėmus P. Saudargo siūlomus alternatyvius teisės aktus, EŽTT konstatuotų pažeidimą ir Lietuvoje, teigė A. Žilvinskas.

„Net jeigu būtų priimtos šios alternatyvos, bet kuriuo atveju pažeidimas išliktų konvencijos ir Europos žmogaus teisių teismas pripažintų tą pažeidimą vis tiek, nes šeimos sąvokos tose alternatyvose nėra. Kita vertus, aš noriu pabrėžti, kad iš tikrųjų politikai slapukauja ir vengia. Civilinis kodeksas yra 2000-ųjų metų, jame jau buvo numatyta Vyriausybės ir Seimo pareiga priimti įstatymą partnerystei visoms poroms. Tai yra dešimtys tūkstančių Lietuvos skirtingos lyties porų, šeimų, sugyventinių gyvena neapibrėžtomis teisėmis. Daug daugiau aš turiu bylų, kuriose aš atstovauju našles, kurios nebuvo susituokusios, bet negalėjo sudaryti partnerystės, tuomet bylas, kuriose tenka spręsti įvairius turtinius ir kitokius klausimus. Tai čia yra tiesiog nepaisymas daugelio žmonių interesų Lietuvos vien tam, kad mažumai būtų sutrukdyta realizuoti pagrįstas žmogaus teises“, – kalbėjo A. Žilvinskas.
Naujesnė Senesni