Eugenijus Gentvilas apgailestauja, kad dalis liberalų nepalaiko civilinės sąjungos

Apmaudu ir gėda, kad dalis liberalų nepalaiko tos pačios lyties porų santykius reglamentuojančio Civilinės sąjungos įstatymo, sako Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Eugenijus Gentvilas | Olgos Posaškovos/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Praėjusią savaitę, gegužės 17-ąją, surengtoje spaudos konferencijoje „LGBTI žmonių situacija Lietuvoje: tarp stagnacijos ir pokyčių galimybės“ E. Gentvilas teigė negalintis teisti tų Liberalų sąjūdžio narių, kurie pasisako prieš civilinę sąjungą, tačiau jam dėl jų pozicijos yra apmaudu.

Liberalų sąjūdžio rinkiminėje programoje – pažadas: „Įteisinsime lyčiai neutralios partnerystės teisinius santykius“. Tačiau ne visi liberalai tokiai nuostatai pritaria. 

„Didžiausią problemą turiu, kai yra partijos programoje parašyta ir, deja, mes nesulaukiame savo partijos narių balsų. Aš negaliu jų smerkti, nes tie partijos nariai prieš rinkimus tikrai nebuvo tie apologetai, kai kurie savo rinkimų apygardose sakydavo – taip, aš savo partijos programai pritariu, tačiau nepritariu štai tiems dalykams. Jie irgi yra sąžiningi. Aš negaliu priversti jų balsuoti, nors man apmaudu“, – kalbėjo jis.

Pasak E. Gentvilo, Lietuvoje jaučiama pažanga žmogaus teisių srityje, tačiau vos prasidėjus kalbai apie LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumą, kai kurie politikai vadovaujasi pasenusiais standartais.

„Man tikrai apmaudu – sąžiningai pasakysiu, – gėda. <...> Mes save, Liberalų sąjūdį, laikome iš esmės modernia partija, o štai turime turime tokių žmonių... Na, ačiū Dievui, jie tikrai nėra Gražulio lygmens nuopuolyje. Bet to supratimo nėra“, – dėstė politikas.

„Kaip partnerystės arba civilinės sąjungos projekte pasiekti didesnį balsų skaičių – aš tikrai turiu iššūkį“, – pridūrė E. Gentvilas.

Tarp nepritariančiųjų Civilinei sąjungai – liberalas Juozas Baublys. Praėjusią savaitę portalui „Delfi“ politikas teigė, kad jo nuomonė nepasikeitė. „Bendraujant su rinkėjais jaučiasi, kad apie 70 proc. gyventojų nepritaria šitam projektui. Aš, atstovaudamas jų pozicijai, laikausi tokios pačios nuomonės“, – „Delfi“ sakė jis.

Jarmo.net primena, kad praėjusių metų gegužės 26-ąją Seimas pritarė Civilinės sąjungos įstatymo projekto pateikimui. Už tai balsavo 8 Liberalų frakcijos nariai, 1 pasisakė prieš, o dar 3 balsavime nedalyvavo.

„Man tikrai skauda, man apmaudu, man gėda prieš LGBTQ+ žmones arba apskritai moderniai galvojančius žmones, nebūtinai LGBTQ+. <...> Mes bandome – nebus taip, kad rankas išlaušim – įtikinti, susikalbėti. Bandome tuos darbus ir, kaip sakoma, be piktumo, bet su nuoskauda turiu konstatuoti, kad kol kas nesikeičia situacija“, – gegužės 17-ąją dėstė E. Gentvilas. 
Naujesnė Senesni