Vytautas Mitalas: civilinės sąjungos priėmimas padės „pamatyti, kad nėra tų baimių, kurios kurstomos pikta norinčių Seimo narių“

Laisvės frakcijos Seime seniūnas Vytautas Mitalas sako, kad valdančioji koalicija išlieka įsipareigojusi dėti visas pastangas, kad būtų priimtas Civilinės sąjungos įstatymas, bet projektas svarbus ir kitoms partijoms, kurios rinkėjams pažadėjo užtikrinti LGBTQ+ asmenų lygybę. Anot laisviečio, šio įstatymo priėmimas padėtų pagerinti ir visuomenės požiūrį į LGBTQ+ bendruomenę.

Vytautas Mitalas | Džojos Gundos Barysaitės nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Praėjusią savaitę, gegužės 17-ąją, Seime įvykusioje spaudos konferencijoje „LGBTI žmonių situacija Lietuvoje: tarp stagnacijos ir pokyčių galimybės“ V. Mitalas kalbėjo, kad LGBTQ+ asmenų lygios teisės – ne vien koalicijos partnerių atsakomybė.

„Man atrodo, kad šitas įstatymas yra ne tik apie koalicinius įsipareigojimus, bet ir apie <...> kitas partijas, kurios turi šį siekį savo programoje įrašytą. Dėl to tikrai būtų daug smagiau sėdėti šioje tribūnoje kartu ir su socialdemokratais, ir su tais pačiais demokratais, kurie dėl šio klausimo jau yra balsavę “, – tikino Laisvės frakcijos seniūnas. 

Priimti įstatymą, kuriuo būtų reglamentuoti tos pačios lyties porų santykiai, išlieka vienas iš pagrindinių Laisvės partijos užsibrėžtų tikslų.

„Kalbant apie konkrečius įstatymus, mes galime žmogiškai suprasti norą tikrumo, projektuoti savo ateitį,  gyvenimą, asmeninius santykius, šeimos santykius esant labai aiškiomis, apibrėžtomis valstybės sąlygomis. <...> Tai yra labai aiškus visų traktavimas lygiai prieš įstatymą. Aš manau, kad šitas supratimas Lietuvos visuomenėje randasi. Aš tą pats asmeniškai jaučiu bendraudamas su daugybe žmonių“, – teigė V. Mitalas. 

Jarmo.net primena, kad praėjusių metų lapkritį delfi.lt paskelbta apklausa parodė, jog kas antras šalies gyventojas palaiko tos pačios lyties porų galimybę įteisinti santykius sudarant civilinę sąjungą.

Anot V. Mitalo, politikai turi jausti didelę atsakomybę prieš visuomenę, mat gali daryti įtaką joje vyraujančiam požiūriui.

„Politikų atsakomybė, man atrodo, yra labai didelė. Politikas gali būdamas toje pozicijoje, kokioje yra, pavyzdžiui, Seime, ne tik nepadėti visuomenei eiti į priekį, išsklaidyti kažkokias baimes ar nepagrįstus įtarumus, tačiau jis gali juos ir pakurstyti arba leistis būti kurstomas kitų ir tokiu būdu pelnyti sau politinius taškus “, – įsitikinęs V. Mitalas.

Anot jo, priėmus Civilinės sąjungos įstatymą Lietuvoje galima pakeisti visuomenės požiūrį į LGBTQ+ asmenis – esą didesnė dalis žmonių juos imtų vertinti teigiamai. 

„Labai svarbu, kad Seime nešvaistytume laiko ir sugebėtume judėti į priekį su tais sprendimais, kurie galios ne metus ar du, o dešimtmečiais į priekį, ir kurie vis tik Lietuvoje pakeistų tą mikroklimatą ir pakeistų konkrečių žmonių gyvenimą“, – tikino laisvietis.

„Tai, ką mes darome, ir tai, ką mes svarstome, tikrai išliks, tikrai padės tai pačiai visuomenei pamatyti, kad nėra tų baimių, kurios kurstomos pikta norinčių Seimo narių“, – pridūrė V. Mitalas.
Naujesnė Senesni