Ką Turkijos LGBTQ+ bendruomenei reiškia Erdogano pergalė?

Teisingumo ir plėtros (AKP) partijos pirmininkas Recepas Tayyipas Erdoganas, laimėjęs Turkijos prezidento rinkimus, nusprendė dar kartą pademonstruoti savo homofobiškas nuostatas.

Asociatyvi Antonio Herrera Palacios/pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Pasitelkė homofobišką retoriką

R. T. Erdoganas paskelbė pergalę priešais savo rezidenciją Stambule. „Dėkoju mūsų tautai, kuri suteikė mums atsakomybę vėl valdyti ateinančius 5-erius metus“, – kalbėjo jis.

„Mes atvėrėme Turkijos šimtmečio duris nepakenkdami savo demokratijai, vystymuisi ir mūsų tikslams“, – pridūrė rinkimų nugalėtojas.

Triumfuodamas ir tęsdamas savo kalbą, prezidentas vėl nusitaikė opoziciją, pavadindamas ją pro-LGBTQ+.

„Ar LGBT gali įsiskverbti į AKP ar kitus Liaudies aljanso narius (platesnę R. T. Erdoganą remiančią koaliciją, – jarmo.net)? Šeima mums yra šventa“, – kalbėjo jis.

Ir taip – ne pirmą kartą. Anot theguardian.com, rinkiminėje kampanijoje ir įvairiuose mitinguose, vykusiuose visoje Turkijoje, prezidentas R. T. Erdoganas nepraleido progos užsipulti LGBTQ+ žmones. 

„Esame prieš LGBT, – sakė jis viename mitingų prie Juodosios jūros. – Šeima mums yra šventa – stipri šeima reiškia stiprią tautą“.

R. T. Erdoganas per rinkiminę kampaniją kreipdavosi į rinkėjus pasitelkdamas nacionalistinę ir konservatyvią retoriką, atitraukusią dėmesį nuo gilių ekonominių šalies problemų, skelbia reuters.com

Grėsmė LGBTQ+ teisių organizacijoms

Daugeliui Turkijos moterų ir LGBTQ+ bendruomenės narių atrodo, kad R. T. Erdogano perrinkimas gali dar labiau pakurstyti kultūrinius šalies karus bei įgalinti institucijas susidoroti su visais, kurie laikomi „kitokiais“, taip pat užmerkti akis prieš tokias problemas kaip LGBTQ+ narių ir moterų patiriamas smurtas. 

Zarife Akbulut, LGBTQ+ teisių organizacijos „SPoD“ (Socialinės politikos, lytinės tapatybės ir seksualinės orientacijos studijų asociacijos) narė, kalbėjo apie prastėjančią LGBTQ+ teisių padėtį Turkijoje. 

„LGBTQ teisės yra laikomos žmogaus teisėmis besikeičiančiame pasaulyje, tačiau tokios sąvokos Turkijoje nėra“, – dėstė ji. 

R. T. Erdogano pergalė, sakė Z. Akbulut, politikoje įgalins tokią neapykantą, kurią prezidentas ne kartą demonstravo per rinkimų kampaniją

„Matėme atvejų, kai LGBTQ+ vėliava buvo traktuojama kaip kažkas neteisėta. Jo bloko partijos siekia, kad būtų uždarytos LGBTQ+ teisių organizacijos, o aktyvistai suimti“, – theguardian.com kalbėjo ji. 

Organizacijos „We Will Stop Femicide“ (WWSF), kovojančios su smurtu prieš moteris ir LGBTQ+ asmenis Turkijoje, viena įkūrėjų Gulsum Kav šiuo metu mina teismų slenksčius. 

Praėjusiais metais organizacijai buvo liepta užsidaryti dėl „visuomeninės moralės“ priežasčių. Teisme organizacijos nariai siekia užtikrinti, kad WWSF išliktų ir galėtų dirbti be uždarymo grėsmės.

G. Kav komentavo, kad R. T. Erdogano pareiškimai įbaugino moteris ir LGBTQ+ žmones.

„Mūsų ausis bombarduoja ši propaganda, pavyzdžiui, keisti teiginiai, tarkime, jei balsuosite už opoziciją, jūsų vaikas taps gėjus. Taigi, susiduriame su pavojinga aplinka, kurioje puolamos moterys ir LGBTQ žmonės“, – sakė ji.

Kokie rinkimų rezultatai?

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį R. T. Erdogano šalininkai šventė didžiųjų Turkijos miestų ir miestelių gatvėse.

Preliminariais duomenimis, R. T. Erdogano priešininkas, Turkijos pagrindinės opozicinės partijos lyderis Kemalis Kilicdaroglu surinko 47,9 proc. rinkėjų balsų, o R. T. Erdoganas – 52,1 proc.

Šie rinkimai buvo laikomi vienais reikšmingiausių Turkijoje. Opozicijos atstovai vylėsi, kad turi šansų išstumti R. T. Erdoganą ir pakeisti jo nustatytą politikos kryptį. Vietoj to, R. T. Erdogano pergalė sustiprino jo neįveikiamumo įvaizdį, kai jis jau perbraižė vidaus, ekonomikos, saugumo ir užsienio politiką NATO šalyje, kurioje gyvena apie 85 milijonai žmonių.

Opozicijos šalininkai tvirtina, kad rinkimai atspindėjo neribotą R. T. Erdogano valdžios galią, įskaitant beveik visišką jo įtaką šalies žiniasklaidai, kurią daugiausia kontroliuoja valdančiajai partijai palankios verslo grupės, rašo politico.eu
Naujesnė Senesni