EŽTT konstatavavus, kad Ukraina pažeidžia tos pačios lyties porų teises, LGBTQ+ aktyvistai ragina imtis veiksmų

Birželį Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) konstatavo, kad Ukraina pažeidžia tos pačios lyties porų teises.. 

Asociatyvi Polina Tankilevitch/pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Andriy Maimulakhin kartu su Andriy Markiv kaip pora gyvena 13 metų, o skundą dėl savo teisių pažeidimo EŽTT jie pateikė dar 2014 m.

EŽTT įpareigojo Ukrainą abiem vyrams sumokėti po 5 tūkst. eurų kompensaciją. Šiuos pinigus ieškovai nusprendė pervesti Ukrainos kariuomenės reikmėms.

LGBTQ+ žmogaus teisių centro „Nash svit“ atstovai pažymi, kad teismas negali reikalauti pakeisti teisės aktų ar priimti įstatymą, o tik nurodo problemą.

„Tačiau Ukrainos įstatymas „Dėl EŽTT sprendimų įgyvendinimo ir praktikos taikymo“ numato, kad valstybė privalo imtis bendro pobūdžio priemonių, įskaitant galiojančių teisės aktų pakeitimus ir jų taikymo praktiką „siekiant užtikrinti Konvencijos nuostatų laikymąsi“, – rašoma centro pranešime.

Partijos „Balsas“ liaudies deputatė ir įstatymo projekto „Dėl registruotos partnerystės instituto“ teikėja Inna Sovsun „Laisvės radijui“ sako, kad praktiškai tai reiškia, kad EŽTT nurodė: dabartinė padėtis, susijusi su teisės aktais dėl tos pačios lyties porų Ukrainoje, pažeidžia Europos žmogaus teisių konvenciją.

Inna Sovsun | Nuotraukos šaltinis: twitter.com/InnaSovsun

„Ukraina yra pasirašiusi Europos žmogaus teisių konvenciją ir atitinkamai tas sprendimas reiškia, kad šią situaciją privalome teisiškai ištaisyti. Konkrečiai: teismas nurodė dviejų straipsnių – diskriminacijos ir teisės į privatų šeimos gyvenimą – pažeidimą“, – sakė I. Sovsun.

Ukrainos Helsinkio žmogaus teisių sąjungos Strateginių reikalų centro vadovas Mykhailo Tarakhkalo per spaudos konferenciją detalizavo, kad teismas pripažino 14 straipsnio (diskriminacijos draudimas) ir 8 straipsnio (teisė į privatų šeimos gyvenimą) pažeidimus.

„Argumentų, kad santuoka yra vyro ir moters sąjunga, nepakanka, kad nebūtų galima įteisinti tos pačios lyties asmenų sąjungos. Žmonės iš tikrųjų negali naudotis pagrindinėmis teisėmis. Galime vilkinti šį klausimą, bet turime dvi galimybes: arba pakeisti įstatymų leidybos sistemą, arba palikti Europos Tarybą“, – sakė M. Tarakhkalo.

I. Sovsun pabrėžė, kad Ukraina ne visada įvykdo EŽTT sprendimus, tačiau, anot jos, tai svarbu spartaus suartėjimo su Europos Sąjunga kontekste.

„Nenoriu susidaryti įspūdžio, kad po (EŽTT, – jarmo.net) sprendimo viskas bus lengva. Kol kas šios krypties teisės aktams priimti balsų neužtenka. Parlamente vyrauja tradicinė atmosfera, dažnai pasigirsta argumentų dėl tradicinės šeimos. Tačiau ši byla yra strategiškai svarbi. Nors EŽTT ir Europos Sąjunga yra skirtingos organizacijos, kaip Ukraina reaguos į šį sprendimą ir ar bus pasirengusi imtis veiksmų išspręsti problemą, tai kai kurioms Europos Sąjungos šalims – Nyderlandams, Švedijai, Danijai, Vokietijai – bus signalas“ , – įsitikinusi Ukrainos Aukščiausiosios rados deputatė.

Parengta pagal radiosvoboda.org informaciją
Naujesnė Senesni