Olimpinė bėgikė pasiekė pergalę Europos žmogaus teisių teisme dėl diskriminacinio testosterono ribojimo, taikomo moterims

Pietų Afrikos olimpinė bėgikė Caster Semenya praėjusią savaitę Europos žmogaus teisių teisme (EŽTT) laimėjo bylą dėl diskriminacinių testosterono lygio apribojimų, skirtų moterims. Tačiau pagal vis dar galiojančias Pasaulio lengvosios atletikos organizacijos taisykles, C. Semenyai ir daugeliui kitų moterų sportininkių kol kas gali būti ir toliau draudžiama dalyvauti sporto varžybose, skelbia „Human Rights Watch“. 

Caster Semenya | Nuotraukos šaltinis: instagram.com/castersemenya800m


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Pagal taisykles, kurias patvirtino lengvąją atletiką reguliuojanti sporto valdymo institucija „World Athletics“, moterims, tokioms kaip C. Semenya, kurių testosterono lygis natūraliai yra aukštesnis ir susijęs su lyties raidos skirtumais, draudžiama dalyvauti varžybose, nebent jos patiria medicininiu požiūriu nereikalingas intervencijas, kuriomis sumažinamas testosterono lygis. 

Tokios taisyklės įsigaliojo 2019 metais. Tų pačių metų balandį C. Semenya  užginčijo naujas taisykles Sporto arbitražo teisme, tačiau pralaimėjo. Tuomet ji kreipėsi į Šveicarijos aukščiausią teismą – Federalinį tribunolą. Šis atmetė sportininkės argumentus motyvuodamas tuo, kad sporto taisyklės, pažeidžiančios moterų teises, negali būti panaikintos kaip nesuderinamos su Šveicarijos viešąja tvarka. Tiesa, šis teismas padarė išvadą, kad taisyklės pažeidžia C. Semenyos teises.

Byla 2021 metų vasarį pasiekė EŽTT. 

Kaip organizacijos „Human Rights Watch“ ekspertai įrodinėjo EŽTT, 2019 metais patvirtintos taisyklės įtvirtino moterų kūnų kontrolę žeminančias ir privatumą pažeidžiančias priemones, tokios taisyklės nesuderinamos su pagarba moterų teisėms į kūno neliečiamybę, laisvę nuo žiauraus, nežmoniško ir žeminančio elgesio, orumo ir nediskriminavimo užtikrinimą.

Kaip teigia žmogaus teisių ekspertai, tarptautinės sporto organizacijos nustato taisykles menkai atsižvelgdamos į tarptautines žmogaus teisių normas. 

Kaip CNN atsiųstame pareiškime nurodė „World Athletics“, organizacija ir „toliau laikosi nuomonės, kad dėl lyties vystymosi skirtumų taisyklės yra būtina, pagrįsta ir proporcinga priemonė sąžiningai konkurencijai moterų kategorijoje užtikrinti.

„Byla buvo iškelta prieš Šveicarijos valstybę, o ne prieš „World Athletics“. Palaikysime ryšius su Šveicarijos Vyriausybe dėl tolesnių veiksmų ir, atsižvelgdami į sprendime pateiktas griežtas atskirąsias nuomones, skatinsime, kad byla būtų perduota EŽTT Didžiajai kolegijai, jog būtų priimtas galutinis sprendimas“, – CNN teigė „World Athletics“ atstovai.
Naujesnė Senesni