Užsienio organizacijų tinklas skatina „kultūros karus“ prieš LGBTQ+ Europoje

Visoje Europoje plečiasi užsienio organizacijų tinklas, investuojantis šimtus milijonų eurų į vadinamuosius „kultūros karus“ – kampaniją, kuria siekiama sumenkinti LGBTQ+ bendruomenės teises, perspėja Europos įstatymų leidėjai, praneša euronews.com

Asociatyvi freepik.com


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Veikia mažiausiai 50 organizacijų

Anksčiau šį mėnesį paskelbtoje rezoliucijoje Europos Parlamentas (EP) išreiškė susirūpinimą dėl užsienio šalių ir atskirtų organizacijų kišimosi į demokratinius procesus Europoje. Kartu dokumente teigiama, kad didžioji dalis finansavimo „kultūros karams“ atplaukia iš organizacijų ir asmenų, įsikūrusių Rusijoje bei JAV.

Dezinformacijos sklaida taps vis intensyvesnė ir, kaip prognozuojama, sustiprės prieš 2024 metais vyksiančius ES parlamento rinkimus.

Europarlamentarai rezoliucijoje pažymėjo, kad šiuo metu mažiausiai 50 organizacijų finansuoja judėjimą prieš lyčių lygybę ir prieštarauja vadinamajai „lyčių ideologijai“.

„Europoje intensyvėja judėjimai, nukreipti į seksualinę ir reprodukcinę sveikatą, moterų teises bei LGBTQ+ asmenis“, – teigiama EP pranešime.

„Tokių judėjimų atstovai skleidžia klaidingą informaciją siekdami sumenkinti pažangą, pasiektą kovojant už moterų teises ir lyčių lygybę“, – priduriama jame ir pažymima, kad šių judėjimų nariai finansuojami milijonais eurų, kurie atplaukia tiek iš užsienio valstybių įstaigų, tiek iš privačių šaltinių. 

Nešvarūs metodai

Žmogaus teisių aktyvistai tvirtina, kad prieš juos nukreipta strategija ir metodai tobulėja dėl gausėjančio finansavimo, o dezinformacijos kampanijos vis labiau intensyvėja.

Pagrindiniai judėjimo prieš lyčių lygybę atstovai – tai JAV ultradešinieji ir Rusijos stačiatikių bažnyčia. Jie remia Europoje veikiančius tradicionalistus ypatingą dėmesį skirdami kovai prieš LGBTQ+ bendruomenės įgalinimą.
 
Per pastarąjį dešimtmetį daugybė krikščioniškų dešiniųjų organizacijų, dažniausiai finansuojamų privačių asmenų, o taip pat ir Rusijos oligarchai subūrė organizacijų tinklą, užsiimantį veikla, nukreipta prieš lyčių lygybę. Jų užduotis – paskirti „savus žmones“ į įtakingas pareigas ES valstybėse narėse, žiniasklaidai teigė neįvardyti šaltiniai.

Pasitelkiami ir kiti metodai – teismuose teikiami ieškiniai, kuriais siekiama „užčiaupti“ ir įbauginti kritikus, skelbiama kompromituojanti, reputaciją menkinanti informacija. Naudojamas fizinis smurtas: grupės radikalų specialiai siunčiami į LGBTQ+ eitynes ​​riaušėms sukelti. Taip pat fiksuoti atvejai, kai programišiai įsilaužė į žurnalistų kompiuterius. Be kita ko, skelbiama dezinformacija apie LGBTQ+ bendruomenę ir žmogaus teisių aktyvistus.

Prie lobistinio judėjimo, nukreipto prieš LGBTQ+ lygybę, prisijungė ir tokios šalys kaip Turkija, Saudo Arabija bei Vatikanas. 

Anot neįvardytų „Euronews“ šaltinių, vis dažniau siekiama pasinaudoti visuomenės susiskaldymu politinėms diskusijoms dar labiau radikalizuoti.

Liepos 8-ąją Sakartvele turėjęs įvykti „Pride“ renginys buvo atšauktas, kai Tbilisio gatves užplūdo priešiškai nusiteikusi minia. Spėjama, kad apie 2 tūkst. protestuotojų veiksmai buvo koordinuojami. 

„Aš tikrai manau, kad šis sutrukdymas buvo iš anksto suplanuotas, suderintas veiksmas tarp Vyriausybės ir radikalių grupuočių. Manau, kad ši operacija buvo suplanuota siekiant sabotuoti Sakartvelo kandidatūrą į ES“, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė viena iš „Pride“ eitynių Sakartvele organizatorių Mariam Kvaratskhelia.

EP pirmininkė Roberta Metsola pasmerkė „smurto aktus ir neramumus“, sakydama, kad „jie, kaip ir retorika, nukreipta prieš LGBTQ+ bendruomenę, dezinformacija neturi vietos šiose diskusijose“.

Ledkalnio viršūnė

2021 metais EP Seksualinės ir reprodukcinės sveikatos forumas (EPF) atskleidė, kad 2009–2018 metais JAV, Rusijos ir Europos šalių finansavimas vadinamajai „anti-gender“ politikai siekė 600 mln. eurų. 

Ir tai tik ledkalnio viršūnė, teigia ataskaitos autoriai, auditavę 63 iš 117 Europoje veikiančių organizacijų. 

Be to, kaip pastebi analitikai, „anti-gender“ judėjimo sėkmę lemia ir, kad net ir pačios demokratinių šalių Vyriausybės taip pat vis dar prisideda prie išankstinių nusistatymų, nukreiptų prieš seksualines mažumas, sklaidos. 

„Praktiką ieškoti atpirkimo ožių tarp LGBTQ+ asmenų pradeda taikyti tiek demokratinių, tiek antidemokratinių organizacijų nariai bei politikai“, – teigė „ILGA-Europ“ generalinė direktorė Evelyn Paradis, pažymėdama, kad šalių Vyriausybės ir aukšto rango pareigūnai turėtų dėti visas pastangas, jognepasiduotų „anti-gender“ judėjimo įtakai. 
Naujesnė Senesni