V. Baumilos įrašą įvertino žmogaus teisių gynėjos: tai tikra transfobijos fiesta

Atlikėjo Vaidoto Baumilos pasisakymai apie translytes moteris papiktino žmogaus teisių aktyvistus. Įžymybė pareiškė, kad „Miss Nyderlandai“ grožio konkurse nugalėjo vyras, tiesa, vėliau jis įrašą pakoregavo. Nepaisant to, atlikėjas ir toliau sakė esantis įsitikinęs – translytės moterys nėra moterys. Žmogaus teisių aktyvistė Jūratė Juškaitė atkreipė dėmesį, kad V. Baumila galimai neįvertino, kaip jo žodžiai gali žeisti kitus žmones. Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė rėžė griežčiau – pareiškė, kad muzikos žvaigždė „surengė tikrą transfobijos fiestą“

Asociatyvi Oriel Frankie Ashcrof/pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Įrašą koregavo


„Mis Olandija tapo vyras. Tiek žinių 2023-ųjų Liepą. Moterys, rūkykit kamputyje, mes – vyrai – perimam viską“, – savo feisbuko paskyroje į šią žinią sureagavo anksčiau LGBTQ+ bendruomenės palaikytoju įvardijamas atlikėjas.

Kilus dalies gerbėjų pasipiktinimui, V. Baumila įrašą pakoregavo: „Mis Olandija tapo trans moteris (vyras pakeitęs lytį). Tiek žinių 2023-ųjų Liepą. Moterys rūkykit kamputyje, mes - vyrai - perimam viską, netgi lytį“.

Pirminis V. Baumilos įrašo feisbuke variantas | Momentinė ekrano kopija

Komentarų sekcijoje kilus diskusijoms, atlikėjas rašė: „trans moterys yra trans moterys, ne moterys. Aš fobijos jokios neturiu. <...> Aš palaikau LGBT ir laisvę rinktis. Nediktuoju suaugusiam žmogui kaip jam gyvent, su kuo gyvent su kuo mylėtis ir ką mylėt. Taip pat nenorėčiau, kad man diktuotų kas yra simple biologija“.

Sako, kad atlikėjas neįvertino savo žodžių

Lietuvos žmogaus teisų centro direktorė Jūratė Juškaitė apgailestavo dėl V. Baumilos išsireiškimų apie translyčius žmones.

Jūratė Juškaitė | lrs.lt nuotr.

„Mes, suaugusieji, vis dar nesugebame suteikti pakankamai palaikymo ir supratimo svarbioms (o iš tikrųjų dažnai ir esminėms) translyčių jaunuolių tapatybės dalims.

Gaila, kad vienas gerai žinomas atlikėjas, mano požiūriu, neįvertino, kad žodžiai skaudina bei trina erdvę ne kažkokiems teoriškai nesuprantamiems žmonėms, bet konkretiems vaikams, paaugliams, bei jauniems žmonėms“, – reaguodama į įžymybės pasisakymus savo feisbuko paskyroje rašė J. Juškaitė.


„Translytė moteris yra moteris!“

Į kilusią diskusiją sureagavo ir Lygių galimybių kontrolierė B. Sabatauskaitė, pareiškusi, kad V. Baumila „surengė tikrą transfobijos fiestą ir net atkreipus į tai dėmesį kitoms (-iems), absoliučiai neigia ir nepripažįsta darantis žalą“.

Birutė Sabatauskaitė | lrs.lt nuotr.

Pasak B. Sabatauskaitės, „Miss Nyderlandai“ konkursą laimėjusią translytę moterį V. Baumila viešai žemina vadindamas ją vyru.

„Translytė moteris yra moteris! Tiesą pasakius, būdvardis „translytė" čia yra visiškai nebūtinas. Tokie iš pažiūros kaip dainininkui atrodo nekalti pareiškimai toliau sėja labai pavojingą diskursą, dėl ko būtent trans žmonės ir nesijaučia saugūs viešumoje, dėl ko kasdien žmonės susiduria su diskriminacija darbe, mokykloje ir kitur, dėl ko įtikėję savo teisumu kiti imasi gatvėje „taisyti“ jų supratimu sugriautą tvarką t. y. užpuldinėja trans žmones ar bet ką, kas neatitinka jų įsivaizduojamo tradicinio vyro ar moters įvaizdžio“, – poziciją feisbuko paskyroje išdėstė Lygių galimybių kontrolierė.


Anot jos, būtent tokie pareiškimai kaip V. Baumilos prisideda prie tuo, kad 60 proc. translyčių žmonių jautėsi diskriminuojami, 35 proc. jų patyrė diskriminaciją per paskutinius 12 mėnesių iki apklausos . „Lietuvoje 1 iš 5 trans žmonių patyrė fizinį ar seksualinį smurtą per pastaruosius 5 metus iki apklausos“, – pabrėžė B. Sabatauskaitė.

Anot jos, 4 iš 10 translyčių asmenų vengia būti tam tikrose vietose dėl to, nes bijo būti užpulti. „ Tokie skaičiai yra ES. Lietuvoje jie dar prastesni“, – pažymėjo Lygių galimybių kontrolierė.

„Prie visko dainininkas taip daro, suprask, prisidengdamas tuo, kad neva gina moterų teises. Ačiū, tokio apsimestinio neva moterų teisių į lygias galimybes palaikymo nereikia, kai jis žemina ir niekina kitas grupes žmonių ir sukuria jiems ne tik žeminančias sąlygas, bet ir pavojų tiesiog gyventi būnant savimi“, – pridūrė ji.
Naujesnė Senesni