EŽTT: Bulgarija privalo teisiškai pripažinti tos pačios lyties poras

Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) nusprendė, kad Bulgarija turi sukurti teisinę bazę, kuri leistų tos pačios lyties poroms įgyti teisinį pripažinimą ir apsaugą, praneša portalas balkaninsight.com.

Asociatyvi Brett Sayles/pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

EŽTT, įsikūręs Strasbūre, antradienį priėmė sprendimą dėl tos pačios lyties asmenų poros Darinos Koilovos ir Lilijos Babulkovos, kurių santuokos, sudarytos Jungtinėje Karalystėje, nepripažino Bulgarijos institucijos.

L. Babulkova ir D. Koilova, kartu gyvenančios daugiau nei 14 metų, 2016-aisiais susituokė Jungtinėje Karalystėje, tačiau 2017 m. Bulgarijos Sofijos savivaldybė atsisakė pripažinti jų santuoką remdamasi Konstitucija, apibrėžiančia santuoką kaip sąjungą tarp vyro ir moters.

Nors toks savivaldybės sprendimas buvo apskųstas, tačiau 2019 m. šalies Administracinis teismas, taip pat Aukščiausiasis teismas netenkino poros skundų.

EŽTT antradienį nusprendė, kad Bulgarijos valstybė privalo sukurti teisinę bazę, kuri leistų tos pačios lyties poroms įgyti teisinį pripažinimą ir apsaugą.

„Šiame sprendimu svarbu tai, kad nors ir nėra konkretaus termino įgyvendinti sprendimą, bet valstybė privalo pradėti šį procesą ir bendradarbiauti su Europos Taryba“, – sakė žmogaus teisių aktyvistė, teisininkė Denitsa Lyubenova.

D. Lyubenova, kurios komanda atstovavo L. Babulkovai ir D. Koilovai 7-erius metus trukusioje teisminėje kovoje, EŽTT sprendimą pavadino istoriniu ir dideliu žingsniu lygybės Bulgarijoje link.
Naujesnė Senesni