LGBTQ+ aktyvistai teisme ginčija Vengrijoje priimtą „LGBT propagandos“ įstatymą

Vengrijos premjero Viktoro Orbano vadovaujama šalies Vyriausybė anksčiau uždraudė vadinamąją „LGBT propagandą“ ir pareiškė, kad taip jaunoji karta apsaugoma nuo „amoralaus turinio“. Tačiau Vengrijos LGBTQ+ teisių organizacija „Budapest Pride“ homofobiškiems politikams meta iššūkį – teigia, kad gali viešai rodyti su LGBTQ+ tematika susijusių renginių reklamą.

Asociatyvi Norbu Gyachung/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kaip rašo euronews.com, šių metų pradžioje Vengrijoje buvo uždrausta rodyti animacinį vaizdo įrašą, kuriame pavaizduoti 2 ryškiaspalviai veikėjai, čiuožiantys ledu, taip pat važiuojantys riedučiais į LGBTQ+ festivalį.

Vengrijos žiniasklaidos taryba Budapešto „Pride“ bendruomenės festivalio reklamą paskelbė netinkama nepilnamečiams. Taryba rėmėsi 2021 m. Vengrijos Vyriausybės pasiūlytu, o vėliau – priimtu įstatymu, pagal kurį apribota informacijos sklaida, susijusi su LGBTQ+ bendruomene. Už homofobiško įstatymo pažeidimą gresia bauda arba laisvės atėmimas.

Organizacija „Budapest Pride“ meta teisinį iššūkį šio draudimo palaikytojams ir teigia, kad tam tikros įstatymo nuostatos kertasi su kitais šalies įstatymais, užtikrinančiais žodžio ir meninės saviraiškos laisvę.

Prieš šiais metais Vengrijoje įvykusias „Pride“ eitynes LGBTQ+ teisių aktyvistai sukūrė trumpą vaizdo klipą. „Budapest Pride“ nusiuntė vaizdo įrašą Vokietijos komercinio televizijos kanalo vengriškai atšakai „RTL“. Televizija siužetą mėgino suderinti su šalies žiniasklaidos taryba, kuri savo sprendime nurodė, kad ši reklama netinkama transliuoti dienos metu jaunesnei auditorijai. Taip pat panaikinta reklamos kaip „socialinio pobūdžio“ klasifikacija.

„Budapest Pride“ pranešė, kad toks sprendimas yra skundžiamas teismui. LGBTQ+ teisių aktyvistai komentavo, kad reklamos klasifikacijos panaikinimas „prieštarauja moksliniams faktams“.

„Reikia išnaudoti kiekvieną progą homofobinį ir transfobinį įstatymą išmesti į istorijos šiukšliadėžę. Bandymai ištrinti ir pašalinti lesbietes, gėjus, biseksualius ir translyčius asmenis gali baigtis tik nesėkme“, – teigiama „Budapest Pride“ pranešime.

Žiniasklaidos tarybos sprendimą taip pat apskundė ir televizija „RTL“.
Naujesnė Senesni