Vyriausybė svarstys, ar uždegti žalią šviesą nepilnamečių apsaugos įstatymo pataisoms

Tikėtina, kad jau šią savaitę Vyriausybė spręs, ar pritarti Teisingumo ministerijos (TM) siūlomai pataisai, pagal kurią iš Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo siūloma išbraukti nuostatą, taikomą ribojant informacijos apie LGBTQ+ bendruomenę prieinamumą, skelbia žiniasklaida.

Knyga „Gintarinė širdis“ | Jarmo.net nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Jeigu ministrų kabinetas pritars pataisai, ji bus teikiama Seimui, praneša LRT.

Įstatymo pataisa parengta siekiant užtikrinti sausį priimto Europos žmogaus teisių teismo (EŽTT) Didžiosios kolegijos sprendimo byloje Macatė prieš Lietuvą įvykdymą, nurodo TM.

Šiuo metu įstatyme numatyta, kad neigiamą poveikį nepilnamečiams daranti informacija yra ir tokia, „kuria niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Lietuvos Respublikos Konstitucijoje ir Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“.

Šios nuostatos, pagal kurią 2013 metais buvo apribotas Neringos Dangvydės Macatės knygos „Gintarinė širdis“ platinimas, siūloma atsisakyti. 

Knyga „Gintarinė širdis“ susideda iš 6 pasakų rinkinio, iš kurių 2 vaizduoja tos pačios lyties asmenų santuoką, ir skirta 9–10 metų vaikams. Po išleidimo knygos platinimas buvo laikinai sustabdytas, o vėliau atnaujintas po to, kai knyga buvo paženklinta įspėjamuoju ženklu, kad knygos turinys gali pakenkti jaunesniems nei 14 metų vaikams.

EŽTT šiais metais konstatavo rašytojos N. Dangvydės Macatės teisės į saviraiškos laisvę apribojimą.

Kaip LRT sakė Teisingumo viceministrė Jurgita Greičienė, įstatymo nuostata buvo taikoma išimtinai tam tikrų šeimų ir kitokios seksualinės orientacijos žmonių atžvilgiu. Anot jos, tokia praktika liudija tai, jog šios nuostatos įstatyme neturėtų likti. 

Kaip nurodė TM, Lietuvai kyla besąlyginė pareiga įvykdyti EŽTT sprendimą. 

„<...> siūlomas teisinis reguliavimas pašalintų galimybę diskriminaciniu būdu riboti saviraiškos laisvę, panaikintų įstatymo nuostatų ir galimo jų taikymo nesuderinamumą su Konstitucinio Teismo doktrina bei pamatiniais žmogaus teisių apsaugos principais, įtvirtintais Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijoje, Europos Sąjungos teisėje“, – teigia TM atstovai.
Naujesnė Senesni