Lenkijoje LGBTQ+ bendruomenė kovoja už svarbų įstatymo pakeitimą

Lenkijos LGBTQ+ bendruomenės aktyvistai ragina keisti Baudžiamąjį kodeksą: numatyti, kad neapykantos nusikaltimais būtų pripažįstamos ir tos veikos, kurios padaromos siekiant išreikšti neapykantą prieš žmones dėl jų seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės.

Asociatyvi Andrew Keymaster/unsplash.com nuotr.

jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Neapykantos nusikaltimai Lenkijos Baudžiamajame kodekse numatyti jau daug metų – už juos baudžiama griežčiau nei už „eilinį“ plėšimą, užpuolimą ar kitą nusikaltimą. Pagal dabar šalyje galiojančius baudžiamuosius įstatymus, neapykantos nusikaltimais laikomos tokios veikos, kuriomis, pavyzdžiui, siekiama išreikšti neapykantą prieš žmones dėl jų tautybės ar religinių įsitikinimų. Tačiau įstatymų leidėjai nenumatė, kad neapykantos nusikaltimas gali būti įvykdytas ir iš neapykantos dėl aukos seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės.

LGBTQ+ bendruomenė ragina priimti atitinkamus įstatymus. Į šalies parlamentą susitikti su demokratinės opozicijos deputatais atvykę LGBTQ+ aktyvistai politikams išsakė savo pageidavimus.

„Norime, kad būtų pakeistas įstatymas ir atkurtas mūsų orumas, kad LGBTQ+ bendruomenės žmonės nebūtų vadinami „ideologija“ ar „vaivorykštiniu maru“, – kalbėjo žmogaus teisių aktyvistė Julia Maciocha.

Helsinkio žmogaus teisių fondo atstovas Jaroslavas Yagura pažymėjo, kad šiuo metu Baudžiamojo kodekso nuostatos nenumato jokių konkrečių LGBTQ+ bendruomenės apsaugos priemonių.

„Kai kalbama apie neheteronormatyvių žmonių apsaugą, Lenkija atsiduria „pilkojoje zonoje“. Tai liudija, pavyzdžiui, ir „ILGA Europe“ reitingas. Kitose šalyse tokios normos egzistuoja jau seniai. Apie tai diskutuojame ne vienerius metus, tačiau iki šiol šios normos nepriimtos“, – sakė J. Yagura.

Anot jo, būtina užkirsti kelią ir LGBTQ+ bendruomenės niekinančių komentarų autorių veiksmams. Šiuo metu neapykantos kurstytojai yra nebaudžiami, pažymi J. Yagura.

„Į poreikį keisti įstatymus jau seniai dėmesį atkreipė tarptautinė bendruomenė. Tai yra Europos Komisijos lygmens rekomendacijos <...> Tiek Žmogaus teisių komitetas, tiek Žmogaus teisių komisija savo ataskaitose apie žmogaus teisių padėtį Lenkijoje jau seniai nurodo, kad reikia keisti teisės aktus ir išplėsti apsaugą nuo neapykantos“, – aiškino J. Yagura.

Parengta pagal gays-ua.com informaciją
Naujesnė Senesni