Konstitucinis Teismas nagrinės, ar „gėjų propagandos“ draudimas atitinka Konstituciją

Konstitucinis Teismas (KT) ketvirtadienį priėmė nagrinėti Vyriausybės prašymą dėl vadinamojo „gėjų propagandos“ draudimo įstatymo, draudžiančio nepilnamečiams skleisti informaciją, „kuria niekinamos šeimos vertybės“.

Knyga „Gintarinė širdis“ | Jarmo.net nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kaip praneša Lietuvos žmogaus teisių centras (LŽTC), KT vertins, ar Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo 4 straipsnio 2 dalies 16 punktas neprieštarauja LR Konstitucijai.

Pasak pranešimo, bus vertinama nuostata, kuria neigiama nepilnamečiams informacija laikoma ta, kuria niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Lietuvos Respublikos Konstitucijoje ir Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata.

„Dar lapkričio mėnesį per pustrečio tūkstančio žmonių parėmė kreipimąsi į valdžios institucijas su raginimu perduoti šį klausimą spręsti Konstituciniam Teismui, kai Seime įstatymo pataisa neperžengė nė pirmo laiptelio. Parlamento nariai neatsižvelgė į EŽTT sprendimą, kuriuo buvo pripažinta „Gintarinės širdies“ autorės diskriminacija“, – teigia LŽTC atstovai.

Ministrų kabinetas kreiptis į KT nusprendė praėjusią savaitę. Taip buvo reaguojama į tai, kad Europos Žmogaus Teisių Teismas pripažino, jog Lietuva pažeidė knygos „Gintarinė širdis“ autorės, rašytojos Neringos Dangvydės-Macatės teises.

Kaip akcentuojama KT pranešime, Vyriausybė savo kreipimesi pažymi, kad sprendime byloje „Macatė prieš Lietuvą“ EŽTT, įvertinęs įstatymo priėmimo aplinkybes ir taikymo atvejus, konstatavo, kad minėtos nuostatos tikslas – neleisti vaikams susipažinti su informacija, kurioje tos pačios lyties asmenų santykiai vaizduojami kaip iš esmės lygiaverčiai skirtingų lyčių santykiams, pripažįstant tokią informaciją žalinga, ir padarė išvadą, kad buvo pažeistas Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos 10 straipsnis, saugantis saviraiškos laisvę.

Naujesnė Senesni