Homoseksualios merginos išpažintis: mama linkėjo nerasti meilės

Toma (vardas pakeistas) – LGBT+ teisių aktyvistė, tačiau 23-erių metų homoseksualios merginos gyvenime būta ir labai juodų dienų.

Toma pasakojo, kad atsisiskleisti pradėjo tik tuomet, kai ėmėsi savanorystės | Asociatyvi pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Šiuo metu mergina kasdien dirba nevyriausybinėse žmogaus teisių organizacijose, kad kiti jaunuoliai neapykantos ir priešiškumo nebepatirtų. Prisimindama, ką teko išgyventi atsiskleidus šeimai, apie tas dienas Toma drįsta prabilti viešai tik pakeitus jos vardą. „Vis svarstau, kaip į šį tekstą sureaguotų mano artimieji. Nenoriu didelės įtampos šeimoje. Galvoju, apie ką galiu kalbėti, o apie ką - nelabai”, – paaiškina ji.

Kai draugai pasibučiavo, tėtis nusisuko


Pasakodama apie artimuosius, Toma kalbėjo visuomet jautusi ypatingą ryšį su savo tėvu. „Vaikystėje dažnai važiuodavome į Palangą. Vienais metais, net nepamenu, kiek man metų buvo, tačiau buvau labai mažytė, pabudome su tėčiu apie 5 valandą ryto. Išėjome ir pakrante nuėjome itin toli, prisirinkome kriauklelių, gintarų. Tai be galo smagus atsiminimas”, – epizodą iš vaikystės dienų prisiminė Toma.

Regis, merginos gyvenime nieko netrūko, šeimoje vyravo šiluma, meilė. Tačiau prasidėjus Tomos paauglystei šis tas pasikeitė. Meilė – tai tas jausmas, kai norisi su visu pasauliu džiaugtis savo jausmais ir atradimais. Toma vieną dieną nusprendė nebetylėti ir šeimai atvirai prisipažinti, kad yra homoseksuali.

Toma įsitikinusi, kad LGBTI žmogui yra svarbu turėti draugų, kurie jį palaiko | Asociatyvi pexels.com nuotr.

„Mama reagavo skaudžiai. Ji mane sunkiai priėmė. Tai labai ilgai užtruko. O su tėčiu dar ilgiau, kadangi aš jam sakiau net kelis kartus, o jis tą faktą tiesiog ignoravo. Nebuvau tikra, ar jis tikrai supranta, kas vyksta”, – pasakojo provincijos mieste užaugusi Toma.

Mergina teigė šiuo metu žinanti, kad tėvas galiausiai susitaikė su ta mintimi. Tai ji suprato vieną dieną, kai jie pasikalbėjo apie homoseksualumą.

„Buvome su tėčiu ir keliais draugais, su kuriais jis gerai sutaria, ir staiga šalia jo vienas mano draugas, vaikinas, pabučiavo kitą vaikiną. Tėtis nusisuko. Kiek pamenu jį, dažnai sakydavo homofobiškus išsireiškimus, todėl ir šįkart taip sureagavo. Aš nuėjau su juo pasikalbėti, kaip jis reaguoja į mano draugus. Tėtis atsakė, kad jie atvažiavo ne pas jį, o pas mane, viskas gerai. Tuo metu pasakiau, kad ir aš esu homoseksuali. Jis man sako: „Noriu, kad būtum laiminga”, - kalbėjo Toma.

Tiesa, tėvas jai pridūrė nenorintis nieko daugiau apie tai girdėti. „Pasirodo, kad jis ilgą laiką žinojo, tačiau nereagavo, norėjo tai ignoruoti. Buvo sunkus jausmas, kai nežinojau, ar jis žino, ar ne. Jo pasisakymai liko homofobiški. Tačiau kai mes su juo pasikalbėjome, supratau, kad kad jis toks yra, kad nenori keistis, bet iš esmės rūpiu jam”, – sakė ji.

Mama linkėjo nerasti meilės


Mergina kalbėjo, kad su mama santykiai taip pat tapo gana komplikuoti. Būta išsireiškimų, kurie ją žeidė.

Mergina 18-kos metų pirmą kartą dalyvavo LGBT+ bendruomenės rengiamose eitynėse, kuriose išreiškiamas palaikymas įvairių orientacijų asmenims, raginama užtikrinti visų žmonių teises | Asociatyvi pexels.com nuotr.

„Su mama buvo sunkus laikas. Ji gėrė raminamuosius vaistus, tikrai tapo sunku kalbėti, jautėsi įtampa, bet po kurio laiko viskas baigėsi. Dabar viskas normos ribose. Prisimenu, man mama yra sakiusi, kad ji nori, jog būčiau laiminga, o tokia galiu būti ir be meilės. Tai buvo toks jos pasakymas, kai ji dar nesusitaikė su ta mintimi”, – aiškino Toma.

Jaunam, savęs ieškančiam žmogui ji linki save apsupti palaikančiais žmonėmis ir draugais. „Kartais, aišku, nereikia apsiriboti vien tik palaikančiaisiais, nes jie, pabendravę su tavimi, supranta, kad nieko blogo čia nėra, bet tikrai svarbu šalia savęs turėti palaikančius draugus. Man visada padėjo mano draugai, daug kalbėdavome, dalijomės išgyvenimais”, – teigė ji.

Lietuvoje veikia kelios žmogaus teisių srityje besispecializuojančios nevyriausybinės organizacijos, telkiančios tolerantiškus žmones su atvira širdimi. Vienoje jų Toma pradėjo savanoriauti dar tuomet, kai nebuvo atsivėrusi.

„Gyvendama provincijos mieste, važiuodavau į Vilnių. Ten susipažinau su daug žmonių. Tik savanoriaudama pradėjau atsiskleisti”, – sakė Toma.

„Kam jums tie paradai?”


Mergina 18-kos metų pirmą kartą dalyvavo LGBT+ bendruomenės rengiamose eitynėse, kuriose išreiškiamas palaikymas įvairių orientacijų asmenims, raginama užtikrinti visų žmonių teises.

„Niekada anksčiau nesu buvusi, tad buvo be galo smagu. Manau, kad svarbu dalyvauti dėl to, nes tai yra protestas, parodymas, kad tokie žmonės egzistuoja, kad yra juos palaikančių, o kartu tai diskusija, kad mes dar neturime visų teisių. Sulig kiekvienomis eitynėmis visuomenę pasiekia tam tikros žinutės”, – kalbėjo Toma.

Visuomenėje ne taip jau retai yra girdimos tokios frazės kaip „Tai ko jūs demonstruojatės?”, „Bet tai kam jums tie paradai reikalingi?”, „Juk visos teisės jums yra užtikrinamos”.

Mergina tiki, kad visuomenė keičiasi | Asociatyvi pexels.com nuotr.

Mergina taip kalbantiems žmonėms turi atsakymą. „Studijavau ir su grupiokais susitikau pas mane, kad pasimokytume matematikos egzaminui. Buvo 4 vaikinai. 2 žinojo, kad esu homoseksuali, o likę 2  nežinojo. Ir taip išėjo, kad padariau užkandžių. Vienas sako: „Būsi gera žmona”. Sakau: „Lietuvoje nebūsiu, bent kol kas nepanašu”. Pradėjo spėlioti, kodėl, gal išvažiuoti noriu, ir galop jis sako: „Tai gal lesbietė?”. Atsakiau teigiamai. Persigando. Nustebo. Tai jam buvo šokas. Kalbame toliau. Klausia: „Tai nejaugi tu ir į eitynes eini?”. Atsakiau, kad išties einu. O kodėl? Atsakiau, kad negalima susituokti. Jis nustebo. „Ta prasme negalima?” – pamenu jo klausimą. Ši istorija mane moko, kad ne visada žmonės žino, kokios teisės pažeidžiamos ir kodėl reikalingas tas protestas”, – aiškino Toma.

Anot jos, dalis žmonių nė nesupranta, kokios teisės pažeidžiamos, kodėl tam tikros visuomenes grupės patiria neapykantos nusikaltimus, nes tiesiog nesigilina į šias temas.

„Partnerysčių klausimas niekaip neišsprendžiamas, neapykantos nusikaltimai, prisiminkite, kad Lietuvoje galioja ir Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos įstatymas, pagal kurį kalbėti apie LGBT+ klausimus negalima. Tai yra visiškas dugnas”, – kokios teisės yra pažeidžiamos, vardijo Toma.

Tačiau mergina tiki, kad visuomenė keičiasi, o su pokyčiais žmonių galvose pasibels pokyčiai ir į šalies Vyriausybę. „Noriu gyventi šalyje, kurioje gerbiamas kiekvienas žmogus”, – kalbėjo Toma.
Naujesnė Senesni