LRT pamokos vaikams apie meilę tapo homofobų taikiniu, tačiau laidos kūrėjai sulaukė ir palaikymo

Meilė nėra gėdinga ir nėra vienos teisingos meilės - tokia žinia nuskambėjo LRT eteryje transliuotoje laidoje vaikams. Tačiau atsirado manančių kitaip.

Stop kadras


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Prieš kurį laiką LRT televizijai parodžius laidą „Spalvos" apie gėjus tėčius, prie LRT susirinkę protestuotojai reiškė savo nepasitenkinimą, tačiau nieko nepešė – valstybės institucijos nusprendė, kad šios laidos kūrėjai įstatymų nepažeidė. Tačiau šiomis dienomis homofobiškai nusiteikusių visuomenės veikėjų taikiniu tapo dar viena LRT laida, kurioje buvo nagrinėjama LGBT+ tema. Laidos kūrėjai kreipiasi į visuomenę prašydami juos apginti.

Nors lytinio švietimo svarba Lietuvoje itin atsiskleidžia mitinguose, kuriuose skleidžiami iškraipyti faktai ir nepagrįstos nuomonės apie neva „šeimas griaunančius“ homoseksualius žmones, visuomenę šviečiančius ekspertus siekiama nutildyti.

pexels.com

Dar praėjusiais metais gruodžio mėnesį, o taip pat ir šių metų sausį LRT pasirodžiusiose laidose vaikams apie meilę buvo aiškinama, kad nesvarbu, kokia yra žmonių tapatybė, jie vis tiek turi būti priimami ir gerbiami. Įvairovės ir edukacijos namų lytiškumo ugdymo specialistės vaikams transliuotoje laidoje kalbėjo, kad vaikai yra vertingi nepaisant jų seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės, taip pat pabrėžė,  kad svarbu puoselėti tolerantišką visuomenę.

Regis, būtent tai papiktino homofobiškai nusiteikusius visuomenės veikėjus. Viena iš pamoką vedusių eksperčių Akvilė Giniota savo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad LRT jau pasiekė keli raštai, kupini pasipiktinimo tokiu turiniu. A. Giniota paragino už toleranciją ir visavertį vaikų ugdymą pasisakančius žmones taip pat siųsti savo poziciją apie laidą e. p. taryba@lrt ir lrt@lrt.lt

„Aš jaučiuosi jau taip išaugusi iš tokio tipo diskusijų, bet akivaizdu, kad jas dar reikia turėti“, - įraše teigė A. Giniota.

Įvairios visuomeninės ir žmogaus teisių organizacijos jau sureagavo į šį kvietimą. Tarp jų – Universiteto LGBT+ grupė.

„Viešojoje erdvėje vis dar labai mažai kalbama apie LGBT+ žmones, jų istoriją, problemas, su kuriomis jie susiduria, o tai tik palaiko egzistuojančią stigmą visuomenėje. Turint omenyje mokslu grįstos informacijos apie LGBT+ stygių viešojoje erdvėje, prastą lytinio švietimo situaciją Lietuvos mokyklose, tokios laidos padeda gerinti pažeidžiamiausios grupės – LGBT+ jaunų žmonių – emocinę savijautą. Raginame Lietuvos radiją ir televiziją ir toliau skirti laiko bei dėmesio LGBT+ tematikos viešinimui eteryje, šviesti visuomenę ir teikti jai mokslu grįstą informaciją", – teigė Universiteto LGBT+ grupės atstovai.

Tuo metu Tolerantiškos jaunimo asociacijos pranešime rašoma: „Tolerantiško Jaunimo Asociacijos nariai džiaugėsi, kad pagaliau LRT eteryje kalbama ne vien apie heteroseksualią meilę. Pagaliau nacionalinio transliuotojo eteryje radosi vietos visiems. Informacija buvo informatyvi, argumentuota.

Tačiau šį džiugesį bando aptemdyti įvairių interesų grupių ilgos rankos, kurios naudodamosis savo padėtimi institucijose siekia sumenkinti ir uždrausti kalbėti apie LGBT+ asmenis viešai. Nepritariame jiems ir tikimės, kad LRT ir toliau užtikrins skirtingų socialinių grupių reprezentaciją, o visuomenę apsaugos nuo nežinojimo apie įvairovę. Kaip Žmogaus teisių organizacijų koalicija nariai kreipėmės į partnerius parengti bendrą kreipimasį į LRT“. 
Naujesnė Senesni