V.Čmilytė-Nielsen sako tikinti partnerystės įteisinimo sėkme

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė Nielsen yra įsitikinusi, kad pavasarį planuojamas teikti partnerystės įstatymas sulauks kolegų pritarimo.

V.Čmilytė-Nielsen | Facebook nuotr.



Seimo pirmininkė - optimistiška


Parlamento vadovė portalui tv3.lt teigė, kad pavasario sesijoje ketinama teikti daug iniciatyvų, susijusių su žmogaus teisių padėties gerinimu. Viena tokių - partnerystės įstatymas.

„Darbo grupė baigė savo paruošiamąjį darbą ir projektas jau yra beveik parengtas, tačiau jis bus, visų pirma, derinimo stadijoje. Kaip jau minėjau, tokius didelius projektus, ypatingai žmogaus teisių srities projektus, būtina derinti su frakcijomis. Tą ketinu daryti ir pati. Manau, kad artimiausiu metu suderintas su frakcijomis projektas bus užregistruotas ir Seimo pavasario darbų programoje", - portalas tv3.lt cituoja V.Čmilytę-Nielsen.

Politikė tikino, kad projektą gali teikti kelių frakcijų atstovai. „Aš mielai jį pristatysiu kolegoms, atsakysiu į klausimus. Tačiau čia svarbų vaidmenį vaidins ir Žmogaus teisių komitetas, ir darbo grupėje dirbę Seimo nariai. Tai tikrai nebus vieno asmens projektas, kaip ir neturėtų būti", - interviu tv3.lt sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Politologas M. Kluonis - skeptiškas

Jarmo.net anksčiau jau kalbino Seimo narį Tomą Vytautą Raskevičių, žmogaus teisių aktyvistę Jūratę Juškaitę ir politologą Mindaugu Kluonį. Plačiau apie tai galite skaityti šioje publikacijoje: Ar Seimas legalizuos tos pačios lyties porų meilę?

„Bet kuriuo atveju, pagrindas tų teisių bus panašus ar maksimaliai panašesnis į sutuoktinių teises ir pareigas. Mes įsivaizduojame ir partnerius, ir sutuoktinius kaip šeimos narius. Mūsų tikslas politinėse derybose yra kaip įmanoma tą teisių ir pareigų apimtį išplėsti, kad į santuokos (suteikiamas) teises ir pareigas šeimose“, - komentuodamas, kuo partnerystė galėtų skirtis nuo santuokos, tikino T. V. Raskevičius.

Kodėl LGBTQ+ taip svarbu, jog būtų priimtas partnerystės įstatymas?

J. Juškaitė pabrėžė, kad Konstitucijoje yra įtvirtina, jog šeima yra valstybės pagrindas. Tačiau teisiškai nesudarius galimybės tos pačios lyties asmenims įteisinti savo santykius, žmonėms kyla daug problemų. Ji pateikė vieną pavyzdžių: vienos lyties pora, kuri turi vaikų, yra mažiau apsaugota, nes jai suteikiamos mažesnės socialinės garantijos nei porai, kuri yra sudariusi santuoką.

Mindaugas Kluonis | Asmeninio archyvo nuotr.


Vis tik politologas M. Kluonis šansus šios kadencijos Seimui priimti partnerystės įstatymą teigė vertinantis skeptiškai.

„Kol kas aš šituo abejoju ir mano abejones lemia keli veiksniai. Pirma, jeigu paskaičiuotume seimo narius, kurie galėtų balsuoti už partnerystės įstatymą, jų yra apie 45. Tai yra Laisvės partija, socialdemokratai, Liberalų sąjūdis ir iki 10 konservatorių. Kiti seimo nariai, kurie balsuotų, greičiausiai (pasisako) prieš: valstiečiai, Darbo partija ir beveik visa Mišri seimo narių grupė. Tai jų jau yra apie 50“, - skaičiavo jis.
Naujesnė Senesni