Į protestų už LGBTQ+ teises krečiamą Turkiją vyks ES lyderiai ir derėsis dėl didesnio finansavimo

Šiuo metu Turkijoje atsinaujino protestai, kuriuose Stambulo Bogazici universiteto studentai reiškia nepasitenkinimą naujojo anti-LGBTQ+ pažiūrų rektoriaus Mehilo Bulu skyrimui. Be to, Turkija neseniai paskelbė pasitrauksiant iš Stambulo konvencijos, kuri numato sisteminę smurtą patiriančių moterų apsaugą. Netrukus į Turkiją vyks ir ES lyderiai. Tačiau stipraus palaikymo žmogaus teisių gynėjai Turkijoje greičiausiai nesulauks. Planuojama, kad susitikime pokalbių tema daugiausia suksis ne apie ir toliau varžomas žmogaus teises, o apie didesnį finansavimą valstybei. 

Protestų Turkijoje akimirka | Instagram nuotr.


Europos Sąjungos lyderiai Charles'is Michelis ir Ursula von der Leyen balandžio 6-ąją Turkijoje susitiks derybų su šios šalies prezidentu Recepu Erdoganu, pirmadienį pranešė naujienų agentūra BNS.

Praėjusį ketvirtadienį vykusiame viršūnių susitikime ES lyderiai teigė esantys pasiruošę pagerinti santykius su Turkija, jeigu šalies vadovas R. T. Erdoganas toliau vykdys „deeskalaciją“, kai praėjusiais metais itin padidėjo įtampa tarp ES ir Turkijos dėl padėties Viduržemio jūros rytinėje dalyje.

Vis dėlto ES lyderiai R. T. Erdogano politiką tikina vertinantys itin atsargiai. Esą smarkiai nerimaujama dėl Turkijos valdžios pastangų uždaryti vieną opozicijos partiją ir atsiriboti nuo Stambulo konvencijos.

Recepas Erdoganas | pixabay.com nuotr.


BNS rašo, kad Turkija spaudžia Europos lyderius atnaujinti prieš penkerius metus pasirašytą susitarimą, kuriuo Ankara įsipareigojo stabdyti didelio masto migrantų į ES srautą mainais į milijardus eurų pagalbos.

Nors ES atsisako iš naujo derėtis dėl sutarties sąlygų, tačiau bloko lyderiai paragino Europos Komisiją įvertinti galimybės apsvarstyti didesnį finansavimą Turkijai.

Tuo pačiu metu Stambule ir kitose šalies vietose vyksta jaunimo protestai, kuriuose policija susiremia su demonstracijų dalyviais. Pastarieji ragina Turkijos valdžią gerbti LGBTQ+ teises, neriboti susirinkimų laisvės bei užtikrinti akademinę autonomiją.

Be to, Turkijoje vyksta teisminis procesas, kuriame septynių jaunuolių grupė kaltinama kursčiusi neapykantą prieš tikinčiuosius, nes šalia Bogazici universiteto rektoriaus kabineto pakabino paveikslą, kuriame vaizduojami šventieji islamo simboliai kartu su LGBTQ+ vaivorykšte. Plačiau apie tai skaitykite čia: Turkijoje įtampa neatslūgsta: kilo nauja protestų banga


Naujesnė Senesni