Turkijoje įtampa neatslūgsta: kilo nauja protestų banga

Turkijoje tęsiasi kova už žmogaus teises bei akademinę laisvę. Ketvirtadienį Turkijos policija sulaukė 12 studentų, dalyvavusių naujai kilusiuose protestuose, kuriuose išreiškiamas nepritarimas Turkijos valdžios vykdomai politikai prieš LGBTQ+ žmones. Taip pat demonstracijose nesutinkama ir su šalies prezidento Recepto Erdogano sprendimu paskirti Melihą Bulu naujuoju Stambulo Bogazici universiteto rektoriumi. 

Prie Bogazici universiteto susirinkę jaunuoliai nepritaria Turkijoje įtvirtinamai homofobijai ir akademinės laisvės pažeidimams | Jarmo.net koliažas


Protestai Bogazici universitete prasidėjo sausio mėnesį, o vasarį jie išplito Stambule bei kituose Turkijos miestuose. 

Mitinguose buvo sulaikyta maždaug 600 protestuotojų, neišvengta susirėmimų su policijos pareigūnais.

E. Erdogano paskirtas naujasis universiteto rektorius Melihas Bulu yra žinomas kaip prezidentui lojalus ir prieš LGBTQ+ bendruomenę nusiteikęs veikėjas.


Sužinoję, kad jis skiriamas naujuoju rektoriumi, studentai išsigando, kad bus mėginama pažeisti universiteto LGBTQ+ bendruomenės teisės, be to, yra kėsinamasi į akademinę laisvę. 

Jie buvo teisūs - uždaryta universiteto LGBTQ+ grupė, o sausio pabaigoje 4 studentai buvo sulaikyti dėl šalia rektoriaus kabineto pakabinto meno kūrinio, kuriame vaizduojami LGBTQ+ vaivorykštės ir islamo šventi simboliai. 

Galiausiai 7 studentai praėjusią savaitę stojo prieš teismą dėl tariamo neapykantos kurstymo ir tikinčiųjų jausmų įžeidimo būtent dėl to, kad pakabino paveikslą, kuriame derinami islamo simboliai ir vaivorykštės vėliava, praneša „Reuters".


Nauja protestų banga kilo dėl su šiuo incidentu susijusio tyrimo, taip pat, teigia protestuotojai, teisėsauga susidomėjo ir studentu, kuris anksčiau vykusių demonstracijų metu nešė vaivorykštės vėliavą. 

Studentų grupės paviešintuose vaizdo įrašuose matyti riaušėms pasiruošę policijos pareigūnai, mėginantys patekti į universiteto miestelį. 

Šaltinis:


Naujesnė Senesni