Iš Marijampolės kilęs Arnas susituokė su savo vaikinu - Lietuvoje jie laikomi kambariokais

LGBTQ+ temą Lietuvoje gaubia socialinė įtampa. LRT televizijos laidoje „Kultūringai su Nomeda" savo istoriją papasakojo iš Marijampolės kilęs Arnas Raulinaitis, kuris šiandien nebijo kalbėti apie savo homoseksualią orientaciją.

Arnas Raulinaitis | Asmeninio archyvo nuotr.


Išsilaisvino išvykęs iš provincijos

„Priklauso nuo pačios platformos, kurią vertinčiau, jeigu vertinčiau savo aplinką, tai 10 iš 10", - atsakydamas į klausimą, kaip vertina LGBTQ+ asmenų padėtį, kalbėjo A. Raulinaitis.

Tiesa, vaikinas turėjo galvoje savo šeimos ir draugų reakciją. Jau kurį laiką jis gyvena Vilniuje, tačiau augdamas Marijampolėje, vaikinas teigė tuomet neatskleidęs savo tapatybės.

„Tuo metu, kai augau Marijampojėje ir supratau apie savo orientaciją, tai teko slėpti savo orientaciją po devyniais užraktais", - sakė A. Raulinaitis.

Vaikinas teigė, kad yra sulaukęs replikų besimokydamas vienoje Marijampolės mokykloje, o daug laisviau pasijuto tik tuomet, kai pradėjo studijuoti Vilniuje. Būtent sostinėje jis pasijuto kur kas saugesnis.

A. Raulinaitis teigia, kad skaitydamas atsitiktinių vartotojų interneto komentarus, tolerancijos mato kur kas mažiau nei dabartinėje savo pažįstamų ir artimų žmonių aplinkoje. Be to, vaikinas pastebi, kad itin mažuose Lietuvos miesteliuose vis dar gajūs homofobiški įsitikinimai.

A. Raulinaitis su savo vaikinu susituokė prieš 1-erius metus Portugalijoje, bet gyvena Vilniuje. Kol kas galimybių homoseksualiai vaikinų porai Lietuvoje susituokti nėra, o Portugalijoje santuoka sudaryta oficialiai, yra tai patvirtinantys dokumentai. 

Arnas Raulinaitis | Asmeninio archyvo nuotr.

„Mes Portugalijoje susituokėme oficialiai, turime visus dokumentus, kad mes esame šeima, bet kadangi Lietuvoje partnerystė kol kas yra neįteisinta, tai mes esame tiesiog kambariokai, gyvenantys bute po vienu stogu ir mūsų niekas nesieja", - teigė A. Raulinaitis.

Jis teigė į santuoką žvelgiantis ne į kaip teisinį statusą, bet kaip į dviejų žmonių sąjunga. Tiesa, A. Raulinaitis pripažino, kad oficialus statusas suteiktų porai daugiau teisių viena kitai atžvilgiu.

„Man atrodo, kad čia tik laiko klausimas", - komentuodamas, kada Lietuva pripažins ir tos pačios lyties asmenų santykius, svarstė A. Raulinaitis.

Homoseksualių vaikinų pora - ant žurnalo viršelio

Mados žurnalo „L'officiel" redaktorė Agnė Jagelavičiūtė publikavo žurnalo viršelį, iš kurio žvelgia dviejų vienas kitą įsimylėjusių vaikinų - Naglio Bieranco ir Luko Griciaus - pora.

„L'officiel" viršelis


LRT laidoje ji džiaugėsi, kad dėl šio viršelio buvo ir daug skaitytojų pozityvių, draugiškų reakcijų, bet kartu būta ir neapykantos. 

„Mano akimis, mes padarėme labai teisingą žingsnį. Tiek padėkų, kiek sulaukėme padarę šį viršelį, mes dar nesame gavę. Tai sujaudino", - sakė ji.

Reakcijos „Facebook" ir „Instagram", anot A. Jagelavičiūtės, skiriasi. Redaktorė pasakojo, kad „Instagram" platformoje, kuria daug dažniau nei „Facebook" naudojasi jauni vartotojai, reaguojama kur kas tolerantiškiau į LGBTQ+ asmenis.

Tuo metu Lietuvos žmogaus teisių centro atstovė Jūratė Juškaitė pažymėjo, kad net 40 procentų Lietuvos gyventojų nenorėtų kaimynystės su homoseksualiu asmeniu, todėl netolerancijos lygis išlieka aukštas.

Jūratė Juškaitė | manoteises.lt


J. Juškaitė teigė, kad 2005 metais homoseksualūs žmonės buvo smerkiami net 60 proc. gyventojų, dabar šis skaičius yra kritęs.
 
Ši tolerancijos didėjimo tendencija, anot jos, ženkli, tačiau padėtis vis dar neraminanti. Lietuva jau pralaimėjo vieną bylą EŽTT dėl teisėsaugos neteisingos reakcijos į neapykantos nusikaltimus, J. Juškaitės žiniomis, šiuo metu prieš Lietuvą nagrinėjamos dar 2 bylos EŽTT prieš Lietuvą dėl neužtikrinamų teisių. 

Naujesnė Senesni