Armonaitė dėl grasinimų susidoroti su Raskevičiumi kreipsis į Generalinę prokuratūrą

Šį savaitgalį Vilniuje vykusiame proteste viena moteris, užlipusi ant scenos, mitingo dalyviams garsiai pareiškė, kad reikia sušaudyti homoseksualios orientacijos Seimo narį Tomą Vytautą Raskevičių.

Jarmo.net koliažas

 


„Rytoj (pirmadienį, - jarmo.net.) kreipsiuosi į Generalinę prokuratūrą dėl savaitgalį įvykusio mitingo, kuriame skambėjo raginimai - tiesiog baisu net ir parašyti - sušaudyti mano kolegą Tomą V. Raskevičių ir „tokius, kaip jis, bent po vieną į metus”, - savo „Facebook" paskyroje paskelbė Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. 


Šeštadienį Vilniuje katedros aikštėje buvo surengtas mitingas, kuriame prieštarauta karantino ribojimams. Žiniasklaida skelbia, kad dalis susirinkusių protestuotojų nesilaikė atstumų, nedevėjo kaukių. Mitinge dalyvavo keli šimtai asmenų. 

Anot A. Armonaitės, pasisakymais mitinge buvo ne tik kurstyta neapykanta, bet ir grasinima nužudyti ar sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą

„Tai, kas jau kurį laiką skrieja Tomo adresu, yra nevaldoma neapykanta ir gerai metodiškai organizuotas persekiojimas dėl seksualinės orientacijos. Nieko bendro neturi tai nei su „tradicinėmis vertybėmis”, nei tautiškumu, nei krikščionybe - kuo bandoma prisidengti. Ir labai daug bendro turi tai su totalitariniais naratyvais, mus pasiekiančiais iš rytų", - įsitikinusi A. Armonaitė. 

Ekrano nuotr.


Lietuvos žmogaus teisių centras skelbia, kad jau kurį laiką viešojoje erdvėje žmogaus teisių gynėjai stebi „neapykantos pertvinkusią komunikaciją". 

„Viena vertus, Europos Žmogaus Teisių Teismo jurisprudencija rodo, kad pasisakymams, nukreiptiems prieš politikus, taikomi kitokie neapykantos kalbos standartai nei prieš kitas visuomenes grupes. Aštrūs, aršūs, nekorektiški žodžiai retai laikomi neapykantos kalba, motyvuojant nepaprastu politikų statusu ir kritikos būtinybe demokratinėje visuomenėje.


Ši moteris šeštadienį vykusiame mitinge Vilniuje paskelbė, kad T. V. Raskevičių reikia sušaudyti | Ekrano nuotr.

Kita vertus, ar tokie tarpusavio bendravimo būdai tikrai mums kaip visuomenei tinka? Ir kas prisiims atsakomybę, jei šioje nestabdomoje neapykantos atmosferoje kažkas imsis įgyvendinti tokius raginimus, nukreiptus, prieš vieną ar kitą bendruomenę?", - klausiama Žmogaus teisių centro „Facebook" paskyroje. 

Ekrano nuotr.


Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas tas, kas grasino nužudyti žmogų ar sunkiai sutrikdyti jo sveikatą, jeigu buvo pakankamas pagrindas manyti, kad grasinimas gali būti įvykdytas, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.
Naujesnė Senesni