V.Čmilytė-Nielsen - apie Partnerystės įstatymą: jam priešintis neverta

Šią savaitę prasidėjo Seimo pavasario sesija. Stambulo kovenijos klausimas nukeltas rudeniui, tačiau beveik neabejojama, kad bus svartomas Partnerystės įstatymas, kuris, jeigu būtų priimtas, leistų tiek skirtingų, tiek tos pačios lyties asmenų poroms įteisinti savo santykius. Politologai teigia, kad problemos diskutuojant koalicijoje gali kilti ir lengva susitarti nebus. Tačiau parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen „Delfi" laidoje „Iš esmės" teigė, kad įstatymas vis tiek bus svarstomas, nes palaikymas jaučiamas ne tik valdančiojoje koalicijoje, bet ir už jos ribų.

Viktorija Čmilytė-Nielsen | Seimo kanceliarijos archyvo nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net


Komenduodama Partnerystės įstatymą, V. Čmilytė-Nielsen kalbėjo, kad liberalioms partijoms, tokioms kaip Laisvės partija ir Liberalų sąjūdis, yra itin svarbus šis klausimas, jį palaiko ir premjerė Ingrida Šimonytė. 

V. Čmilytė-Nielsen aiškino, kad Partnerystės įstatymą esą remia ir didelė dalis konservatorių. „Antraip šie (įstatymo) projektai nebūtų atsiradę koalicijos sutartyje", - sakė politikė.

Seimo pirmininkė, paklausta, ar nemano, jog dėl visuomenėje tvyrančios įtampos LGBTQ+ tema, nereikėtų Partnerystės įstatymo nukelti ateičiai, teigė, jog žmogaus teisių iniciatyvos „turėtų būti pirmosios kadencijos pusės darbai".



„Artėjant rinkimams tokius didelį ažiotažą sukeliančius klausimus bus sudėtingiau realizuoti ir tai gali tapti dar didesnių priešrinkiminių šou dalyku", - sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Jau dabar LGBTQ+ klausimas kelia aistras. Visuomenės veikėjais apsiskelbę asmenys net teigė surinkę virš 300 tūkst. parašų peticijoje. Kalbėdama apie prieš Seimo narį Tomą V. Raskevičių nukreiptą peticiją, kuria siekiama jį patraukti iš Žmogaus teisių komiteto pirmininko pareigų vien dėl jo homoseksualios orientacijos, Seimo pirmininkė sakė, jog visuomenėje jaučiama įtampa. Anot jos, prie tokios nuotaikos galėjo prisidėti ir pandemija. 

„Dalis tų diskusijų neišvengiamai persikels ir į Seimo salę. Kiek mums pavyks užtikrinti jų kokybę, jų konstrukdtyvumą, netrukus pamatysime", - sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Šiuo metu Partnerystės įstatymas dar nėra užregistruotas, tačiau jis įtrauktas į Seimo pavasario sesijos darbų programą. 

V.Čmilytė-Nielsen teigė, kad Partnerystės įstatymui priešintis nėra verta, nes jis nelemtų blogesnės padėties kitoms visuomenės grupėms.

„Aš žinau, kad žmogaus teisių prasme šis klausimas yra esminis, ar mes kaip valstybė pripažįstame, kad drauge gyvenantys žmonės yra verti tam tikros apsaugos ir pripažinimo. Dar labai svarbu, kaip dažniausiai būna su žmogaus teisių srities iniciatyvomis, tai pritarus joms pagerėja vienos ar kitos visuomenės grupės situacija, jos įgauna daugiau teisių nei turėjo iki tol, tačiau kitų visuomenės grupių situacija nepablogėja", - aiškino Seimo pirmininkė. 
Naujesnė Senesni