Smūgis homofobiškai Vengrijos valdžiai: translyčių asmenų dokumentų panaikinimas prieštarauja Konstitucijai

Kovo 12-ąją, penktadienį Vengrijos Aukščiausiasis teimas pripažino, kad šalyje priimto transfobiško įstatymo taikymas atgaline data prieštarauja Konstitucijai.

Viktoro Orbano vadovaujama partija pagarsėjo prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreiptomis iniciatyvomis | depositphotos.com nuotr.


Pagal šį praėjusiais metais priimtą įstatymą translyčiams asmenis buvo ne tik užkirstas kelias pasikeisti naujus dokumentus, bet taip pat jis turėjo būti taikomas ir jau dokumentus bei lytį pakeitusiems žmonėms. Tai reiškė, jog asmenys oficialiai galėjo vadinti save tik tuo vardu ir pavarde, kurie jiems buvo suteikti gimus, o taip pat dokumentuose privalėjo būti nurodyta jų biologinė lytis.

Toks įstatymas panaikino visų translyčių asmenų Vengrijoje teisinį statusą. Tačiau penktadienį savo sprendimą paskelbęs Vengrijos Aukščiausiasis teismas nurodė, kad toks įstatymas negali būti taikomas atgaline data - tai reiškia, kad asmenys, kurie jau yra pasikeitę dokumentus, gali juos išsaugoti.

Teismas konstatavo, kad transfobiškas įstatymas negali būti taikomas jokiems asmenims, kurie iki 2020 metų gegužės mėnesio teisėtai pasikeitė savo lytį.

Nepaisant šios pergalės, Vengrijoje LGBTQ+ teisės šiuo metu patiria gilią krizę šalį valdant dešiniąjai partijai „Fidesz". Jai vadovauja Viktoras Orbanas, einantis ir Vengrijos premjero pareigas.

Panaikinusi galimybę pasikeisti dokumentus translyčiams asmenims, Vengrijos valdžia taip pat apribojo tos pačios lyties asmenų teisę įsivaikinti, o Konstitucijoje dar kartą buvo pabrėžta, kad santuoka tegali būti sudaryta tik tarp vyro ir moters. 

Vengrijos LGBTQ+ teisių organizacijos „Hatter" atstovas Tamas Dombos skelbia, kad bus siekiama, jog visas transfobiškas įstatymas būtų pripažintas prieštaraujančiu Konstitucijai.
Naujesnė Senesni