Garsus apžvalgininkas griežtai įvertino Nausėdos komandos pasiūlymą dėl Stambulo konvencijos

Prezidento Gitano Nausėdos patarėjui Povilui Mačiuliui antradienį pareiškus, kad dėl planų Seime imtis Stambulo konvencijos ją svarstyti galėtų būti sudaryta piliečių asamblėja, į tokius ketinimus itin skeptiškai sureagavo žurnalistas ir apžvalgininkas Rimvydas Valatka. Be to, šalies vadovui pastaruoju metu viešojoje erdvėje itin kliūna ir dėl pasakymo, kad esą Stambulo konvencija grasina žodžio laisvės ribojimais.

Gitanas Nausėda | Prezidentūros nuotr.


Nors Stambulo konvencija nukreipta į moterų apsaugos nuo smurto sisteminius pokyčius, visuomenė dėl jo susipriešino, nes dalis šį dokumentą tapatina esu LGBTQ+ bendruomene. Tiesa, pati Konvencija, išskyrus tai, kad šiame dokumente dar kartą pabrėžiama, jog negalima diskriminuoti asmens dėl jo lytinės tapatybės, ne itin ką turi bendro su LGBTQ+ asmenimis. Bet visuomenė pastaruoju metu tapo itin jautri.

Tuo metu R. Valatka G. Nausėdos komandos pasiūlymą, kad esą klausimą dėl Stambulo konvencijos turėtų spręsti piliečių asamblėja, įvertino kaip prieštaraujantį Konstitucijai. 

„Prezidentūroje pasmirdo Paksu. Nereikšmingo prezidento patarėjas Mačiulis skelbia, kad Stambulo konvencijai svarstyti reikia įkurti kažkokią piliečių asamblėją. Pagal Konstituciją tarptautines sutartis ir konvencijas svarsto ir ratifikuoja piliečių išrinktas Seimas. Lukašenkinių alternatyvių Seimui darinių kūrimas yra paraiška pažeisti Lietuvos Konstituciją", - savo „Facebook" paskyroje kovo  dieną paskelbė R. Valakta. 

Žurnalistas klausė, ar tokiu atveju G. Nausėdai negrėstų per apkaltą nušalinto prezidento Rolando Pakso likimas. 

„Klausantis pastarųjų kelių savaičių Nausėdos ir jo aplinkos išvedžiojimų vis ryškiau matyti, kokiu menku ir nereikšmingu jaučiasi pats SEB bankininkų patarėjas, o tiksliau, SEB piarinė iškamša, atsidūrusi valstybės vadovo poste. Jis taip bijo nukirpti, ką ten nukirpti, bent timptelėti virkštelę su savo vienminčiais klerikalais, homofobais ir nacionalistais, kad daro vieną politinę kliurką po kitos ir jau nesibodi atvirai skaldyti visuomenės ir valstybės.

Keista čia tik tai, kad šitas žmogus skelbė būsiąs visų piliečių, santarvės prezidentu, ir jau visai nesuprantama, kodėl jis bandė lygintis su Adamkumi. Tarp Nausėdos ir Adamkaus yra tiek pat bendro, kiek tarp Adamkaus ir Pakso.

Ekrano nuotr.


Liūdna, žinoma, kad XXI a. trečio dešimtmečio Lietuva priversta gyventi su XX a. trečiojo-ketvirtojo dešimtmečio konservų dėžute Prezidentūroje. Bet guodžia bent jau tai, kad Nausėda neturi net tiek mosties ir ambicijų, kiek Tapšnotojas, todėl tik bando plagijuoti Paksą. Kuris bent suoprotį turėjo, ką nori pasiimti pasinaudodamas prezidento postu. Šitas tik nori, kad bent kažkas jam tapšnotų. Tai ir bando pasimakaluoti kaip Lietuvos kašio rinktinė mače su Danija.

Pakso valdymas virto Lietuvos tragedija. Nausėdos valdymas nuo pat pirmo kokių 9-10 m. berniuko pasirodymo virto nesibaigiančiu farsu. Nesmagu, žinoma. Bet nebūtina sureikšminti. Nereikšmingas prezidentas, ir tiek", - rašė R. Valatka. 

G. Nausėda taip pat neseniai pareiškė, kad esą Stambulo konvencijos kai kurios nuostatos yra susijusios su žodžio laisvės ribojimais. Tokios kalbos sukėlė žmogaus teisių pasipiktinimą. 

Lietuvos moterų teisių įtvirtinimo asociacijos pareiškime, kuris buvo publikuotas žmogaus teisių portale manoteises.lt, rašoma: „Šiuo metu Lietuvoje per metus gaunama 58,5 tūkstančio pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje. Net 60 procentų asmenų patyrusių smurtą niekur nepranešė. Kodėl? Nes bijo visuomenėje įprasto aukos kaltinimo. Šiandien smurto artimoje aplinkoje aukos gali sakyti, kad jų laisvė, taip pat ir žodžio, yra apribota jei jos jaučiasi neišgirstos, nepriimtos, neatliepta į jų pagalbos prašymą. Jas ginančiame dokumente (Stambulo konvencijoje) nėra ir negali būti laisvių supriešinimo".
Naujesnė Senesni