Žmogaus teises užsimojęs ginti Nausėda nestoja į lygybės siekiančiųjų pusę

Praėjusią savaitę nuskambėjęs šalyje žinomo kunigo Algirdo Toliato raginimas pasisakyti prieš žmogaus teisių padėtį gerinančius teisės aktus - Stambulo konvenciją ir Partnerystės įstatymą - sukėlė skandalą. Nors užsimojo, kad Lietuva būtų išrinkta į Žmogaus teisių tarybą 2022–2024 metais ir paskelbė ginsiantis žmogaus teises, prezidentas Gitanas Nausėda linkęs pritarti A. Toliato pozicijai.
 
Gitanas Nausėda | Prezidentūros nuotr.


G. Nausėda teigė stojantis į šalyje žinomo kunigo Algirdo Toliato pusę. Šalies vadovas pabrėžė, kad dvasininkas išsakė Bažnyčios poziciją ir kvietė diskusijai. Tiesa, A. Toliato „Facebook" įraše, kuriame kunigas ragino pasirašyti peticijas prieš Stambulo konvenciją ir Partnerystės įstatymą, diskutuoti buvo sunku - galimybė komentuoti buvo apribota.

Pirmadienį G. Nausėda sureagavo į kritiką, kurios sulaukė A. Toliatas, kai savo „Facebook" paskyroje pasisakė prieš Partnerystės įstatymą, itin aktualų LGBTQ+ bendruomenei, ir Stambulo konvenciją, kuri padėtų geriau užkirsti kelią smurtui prieš moteris.

G. Nausėda žurnalistams aiškino, kad kunigas A. Toliatas buvo esą užpultas vien dėl to, nes pareiškė oficialią Bažnyčios poziciją.

Anot jo, A. Toliatas buvo maišomas „su purvais tiesiog šlykščia forma", be to, prezidentas pasigedo konstruktyvių argumentų.

„Šiandien Lietuvoje susiformavo viešoji inkvizicija", - konstatavo G. Nausėda.

Kartu jis pabrėžė: „Su tuo neturime taikstytis, šiandien aš stoju į kunigo Toliato pusę pirmiausia todėl, kad stoju į jo pusę, kaip žmogaus pusę".

Prezidentas teigė, kad teisinio tos pačios lyties asmenų teisinio reguliavimo reikia, bet esą jis turi būti užtikrinamos nepriešinant visuomenės.

Negana to, G. Nausėda akcentavo, kad Stambulo konvencija savaime jautrių klausimų neisšpręs ir neatsakė, ar palaiko Stambulo konvencijos ratifikavimą.

Portalas jarmo.net primena, kad vasario mėnesį G. Nausėda, kalbėjęs 46-ojoje Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių tarybos (ŽTT) sesijoje, teigė sieksiantis, kad Lietuva būtų išrinkta į Žmogaus teisių tarybą 2022–2024 metais.

„Mes ir toliau tęsime savo veiklą gindami moterų ir mergaičių teises", - tąkart sakė jis.

Tiesa, ar Prezidento pozicija, nuoširdi, kai kurie abejoja. Mat Prezidentūroje vyksta prieštaringai vertinamo Laisvos visuomenės instituto konferencijos, globojamos pirmosios ponios Dianos Nausėdienės, kuriose kritikuojamos nėštumą nutraukiančios moterys.

„Kalbame apie geresnį moterų ir mergaičių teisių užtikrinimą, tačiau 2016 m. Jungtinių Tautų Visuotinės peržiūros metu Lietuvai buvo išsakyta rekomendacija dėl Stambulo konvencijos ratifikavimo. Lietuva rekomendaciją priėmė ir įsipareigojo ratifikuoti, tačiau tai iki šiol nepadaryta. Prezidento pozicijos ir palaikymo šios konvencijos ratifikavimui viešojoje erdvėje trūksta kaip niekada anksčiau", - reaguodami į prezidento kalbą, teigė Lietuvos žmogaus teisių centro atstovai.

Nors šiais metais kaip niekada anksčiau verda itin aršios diskusijos LGBTQ+ teisių klausimu, prezidentas apie šią visuomenės grupę ir jos teisių gynybą visiškai neužsiminė.
Naujesnė Senesni